Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως είναι πολύ πιο κοντά στην πρακτική του εφαρμογή από ό,τι νομίζουμε. Ο λόγος για τη μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων μέσω φωτός. Βρισκόμαστε σε ένα εργαστήριο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Εδώ πραγματοποιεί τις έρευνές του ο Γερμανός καθηγητής Χάραλντ Χάας.
Αριστερά στο τραπέζι υπάρχει ένα κουτί, μέσα από το οποίο βγαίνει φως από μια λυχνία LED. Εδώ είναι τοποθετημένος ο πομπός, ο οποίος μεταδίδει μουσική. Στα δεξιά βρίσκεται ένα άλλο κουτί με τον δέκτη και ένα μικρό ηχείο. Τα δύο κουτιά ενώνει μια δεσμίδα φωτός.
«Βλέπουμε εδώ μια δίοδο εκπομπής φωτός, ένα LED δηλαδή, που μεταδίδει μουσική, λέει ο Χάραλντ Χάας. Το γεγονός ότι το φως μεταδίδει μουσική το διαπιστώνουμε εύκολα όταν διακόπτουμε τη ροή του φωτός με το χέρι. Τότε η μουσική σταματά. Πρόκειται στην ουσία για μια μεταφορά ακουστικών σημάτων μέσω μιας λυχνίας LED».
Ο καθηγητής Χάραλντ Χάας σταματά τη ροή με το χέρι και μιλά με ενθουσιασμό για το φως που υπάρχει παντού σε γραφεία, σπίτια και δρόμους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά δεδομένων: «Είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πόσες πηγές φωτός υπάρχουν γύρω μας. Έχουμε μπροστά στα μάτια μας τη λύση για τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων. Με τη βοήθεια του φωτός έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε σημαντικό βαθμό στη διεύρυνση της ασύρματης δικτύωση».
Ο Γερμανός καθηγητής διευθύνει την έδρα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου στο Εδιμβούργο και είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Στο πλευρό του έχει 12 νέους ερευνητές, με τη βοήθεια των οποίων ο Χάραλντ Χάας προσπαθεί να δώσει την απαραίτητη μορφή στην επινόησή του για να αρχίσει η διάθεσή της στην αγορά. Σίγουρο είναι ότι πομπός και δέκτης δεν θα είναι μεγαλύτεροι από ένα κεφάλι καρφίτσας, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε λυχνίες LED, κινητά ή υπολογιστές. Από εκεί θα μεταφέρει εύκολα και γρήγορα μέσω φωτός μουσική, φωτογραφίες ή βίντεο.
Andreas Main / Στέφανος Γεωργακόπουλος