ethnos.gr Κατερίνα Ροββά
Η συστηματική εξόντωση των κόκκινων ελαφιών συνεχίζεται. Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός τους στην Ελλάδα, αυτός της Ροδόπης, βρίσκεται πλέον στο χείλος του αφανισμού, καθώς ασυνείδητοι λαθροθήρες σκοτώνουν τα ελάφια και διοχετεύουν το κρέας τους στην παράνομη αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα ελάφι μπορεί να πωληθεί ακόμη και έναντι 1.000 ευρώ...
Οπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και WWF, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση της λαθροθηρίας, με πιο πρόσφατο ένα περιστατικό που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη συνελήφθη οδηγός στην Εθνική Οδό Δράμας-Ξάνθης ο οποίος μετέφερε στο αυτοκίνητό του μέσα σε σακούλες δύο τεμαχισμένα ελάφια.
«Το ελάφι κάποτε ζούσε σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια, ενώ τα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης είχαν εκτεταμένους πληθυσμούς. Το 1969 μόνο στη Σιθωνία της Χαλκιδικής εντοπίζονταν 100 άτομα. Σήμερα έχουν απομείνει ο πληθυσμός των 20-30 ατόμων στη Ροδόπη, ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας, όπου ζουν περίπου 600 ελάφια, και οριακά 10 άτομα στην παραποτάμια περιοχή του Αραχθου και του Καλαρρύτικου στα Γιάννενα» εξηγεί η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του τμήματος Επιστημονικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης της WWF.
Για τον λόγο αυτό το ελάφι χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύεται τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ρητή απαγόρευση
Το κυνήγι του απαγορεύεται ρητά από τον Δασικό Κώδικα ενώ, όπως επισημαίνει η κ. Μαραγκού, ο πληθυσμός του στη Ροδόπη είναι τόσο μικρός που δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμος ακόμη και χωρίς τη λαθροθηρία. Απειλείται εκτός των άλλων από την αποδυνάμωση του ενδιαιτήματός του και από τον κατακερματισμό των δασών, αφού πληθυσμοί που απομονώθηκαν δεν μπόρεσαν να βρουν γειτονικούς πληθυσμούς και να επιβιώσουν.
Η βασικότερη όμως απειλή, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η λαθροθηρία, αφού το πανέμορφο ζώο θεωρείται εκλεκτός μεζές. Και καθότι απαγορευμένος, η τιμή του εκτοξεύεται.
Ενα ολόκληρο ελάφι πωλείται ακόμη και για 1.000 ευρώ, ενώ στην Αγγλία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελαφίσια εδέσματα, το κρέας από την ωμοπλάτη του μπορεί να πωληθεί ακόμη και έναντι 550 ευρώ, όταν οι τιμές των κεφαλών με τα ελαφοκέρατα ξεκινούν από 1.300...
«Στην Ευρώπη, αντίθετα με την Ελλάδα, το ελάφι δεν είναι απειλούμενο ζώο και αυτό φαίνεται παράδοξο» εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ» κ. Γιώργος Μερτζάνης. «Ομως εξηγείται. Συμβαίνει επειδή στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχει γίνει διαχείριση του είδους με άλλα μέσα, επειδή οι βιότοποι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και χάρη στο ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι για τη θήρα».
Ο ίδιος τονίζει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης θεωρείται επιβεβλημένη για την επιβίωση του είδους.
Επίσης οι οργανώσεις ζητούν την αύξηση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα και αξιολογώντας τη δυνατότητα επέκτασης των πληθυσμών των κόκκινων ελαφιών στα όρια της προηγούμενής τους κατανομής.
No comments:
Post a Comment