«Η εξυπηρέτηση του χρέους απειλεί την Ελλάδα με οικονομικό στραγγαλισμό. Αναλυτές του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Bruegel υπολογίζουν ότι για να μην αυξάνεται ο όγκος των χρεών, η Ελλάδα πρέπει από το 2015, με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, να έχει πρωταρχικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ύψους 3,7% του ΑΕΠ.
Εάν όμως η χώρα επιδιώκει να συμπιέσει σε μια 20ετία το ποσοστό των χρεών της προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης κατά 60%, όπως προβλέπεται, τότε θα πρέπει σταθερά να παράγει πρωταρχικό πλεόνασμα τουλάχιστον 8,4% του ΑΕΠ. Είναι αδύνατον.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τα έσοδά της κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ με την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και την μίσθωση ακινήτων της δημόσιας περιουσίας της χώρας.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αλλά για πολλούς αναλυτές, μη ρεαλιστικό στόχο. Διότι ακόμη και εάν υλοποιηθεί δεν απελευθερώνει την Ελλάδα από τα δεσμά των χρεών: το 2015 το ποσοστό του χρέους θα μειωνόταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, από 150% του ΑΕΠ περίπου γύρω στο 130%.
Έτσι εξακολουθεί να είναι μονόδρομος το ‘κούρεμα’, η αναδιάταξη του χρέους. Υπάρχουν πολλά σενάρια. Όλα όμως προϋποθέτουν πως οι ιδιώτες-πιστωτές θα αποδεχθούν παραγραφή μέρους των απαιτήσεών τους. Και αυτό θα έπληττε τις τράπεζες.
Κατ’ αρχήν θα έπρεπε να δρομολογηθούν νέα μέτρα στήριξης για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί έχουν κρατικά ομόλογα ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Ελληνικά ομόλογα έχουν όμως και οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2010 κατείχαν ομόλογα ύψους 53,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ και οι γερμανικές έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 36,8 δισεκατομμυρίων.
Η αναδιάρθρωση ή το κούρεμα του χρέους θα έδινε όντως μια απελευθερωτική ώθηση μόνον εάν η ελληνική οικονομία επανερχόταν ταυτόχρονα σε πορεία ανάπτυξης.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ, εάν εκταμιεύσει νωρίτερα τα κονδύλια που προβλέπονται για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.»
Πηγή DW
No comments:
Post a Comment