Saturday, March 5, 2011
Επίκαιρος Λόρκα στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Με αφορμή τα 75 χρόνια από το θάνατο του Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγει το αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή, που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την παράσταση «Η Τελευταία Μέρα».
Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση, από πεζά και άλλα κείμενα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ, που γοήτευσαν τον σκηνοθέτη, ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική τους διασκευή και παρουσίαση.
Στην παράσταση, ο θεατής παρακολουθεί ένα κείμενο που αφορά στην τελευταία ημέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη, ένα μήνα περίπου πριν από τον τραγικό θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1936, όπως την αφηγείται ο στενός φίλος του, που είναι ο άνθρωπος που διέσωσε το μέχρι τότε άγνωστο χειρόγραφο του έργου «Το Κοινό».
Στο έργο «Η Τελευταία Μέρα» αναδεικνύεται το τραγικό δίλημμα του Λόρκα για το αν πρέπει να μείνει στη Μαδρίτη ή να φύγει στη Γρανάδα, όπου τελικά έγινε και η σύλληψή του λίγες μέρες αργότερα και η εκτέλεσή του από τις φασιστικές δυνάμεις.
Μέσα σε ένα μινιμαλιστικό αλλά συγκινησιακά φορτισμένο σκηνικό, στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτα τα χειρόγραφα του Ισπανού ποιητή, μήλα και μία βαλίτσα που αντιστέκεται να κλείσει για να ξεκινήσει το ταξίδι, ο Λόρκα υπάρχει μέσα από τις μνήμες του φίλου του Ραφαέλ, που γίνεται και ο μοναδικός μάρτυρας της αγωνίας του, για τη ζωή του και τα έργα του, ενώ ο χρόνος εναλλάσσεται ανάμεσα στο 1936 και το τώρα, χωρίς όμως να δυσκολεύει τον θεατή να το αντιληφθεί, αντίθετα του προσφέρει την συνολική εικόνα της συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης των δύο πρωταγωνιστών.
Ο Γιάννης Ιορδανίδης μιλώντας για την παράσταση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό κείμενο.«Πριν από τέσσερις ημέρες το θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν δέχθηκε μία επίθεση από χούλιγκαν, νομίζω ότι συνολικά ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος δέχεται μία επίθεση, το νοιώθω μου έρχεται από παντού και πρέπει να αντισταθούμε. Με τρομάζει η επόμενη μέρα, τι θα φέρει το αύριο. Το κείμενο είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί ο φασισμός με διαφορετικές μάσκες , εκφάνσεις και προσωπεία έχει πια διεισδύσει μέσα στη ζωή μας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι τον συναντάς πια και μέσα σε φράσεις που μοιάζουν αθώες, ακίνδυνες ενώ από κάτω έχουν βόμβες".
Μιλώντας για τον δικό του Λόρκα, ο Γιάννης Ιορδανίδης μας είπε ότι είχε πάντα μια ιδιαίτερη, τρυφερή σχέση με τον ποιητή, τον οποίο γνώρισε από πολύ νωρίς, από παιδί, μέσα από τα διαβάσματά του, υπήρχε στην βιβλιοθήκη του σπιτιού του, λόγω του πατέρα του που ήταν σκηνοθέτης και ηθοποιός, και μάλιστα όπως λέει, του ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει πως ένα όπλο μπορούσε να σηκωθεί και να σκοτώσει ένα νέο ποιητή που δεν είχε κάνει τίποτα κακό.
«Υπάρχουν φράσεις συγκλονιστικές στο έργο, όπως το ποίημα που λέει: «με δολοφόνησαν, ποτέ δεν με βρήκαν; όχι ποτέ δεν με βρήκαν», «εκεί σταματάει το μυαλό μου για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να έχει προβλέψει με τόση λεπτομέρεια όχι μόνο το θάνατό του αλλά και τον τρόπο του θανάτου του. Η εμμονή του Λόρκα στο θάνατο δεν μπορεί να είναι τυχαία» τονίζει ο Γιάννης Ιορδανίδης, που πιστεύει ότι η θλίψη, η μελαγχολία και η ευαισθησία στα ποιήματα του Λόρκα ισοφαρίζεται με το σκληρό πρόσωπο που έχει στα θεατρικά του έργα.
Επίσης στο έργο υπάρχει μια φράση κλειδί, που λέει: «Όταν φεύγουμε ταξίδι ή όταν λέμε καληνύχτα σε ένα πρόσωπο που αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε το θάνατο που παραμονεύει. Νιώθω φρίκη και μόνο στην ιδέα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχαιρετήσω και τον ίδιο μου τον εαυτό», είναι η στιγμή που η συγκίνηση, χωρίς να γίνεται μελό πλημμυρίζει τους θεατές.
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα από τις 14 έως και τις 16 Φεβρουαρίου στις 9μμ στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και είναι ένα έργο που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.
Εκτός από το Γιάννη Ιορδανίδη που υπογράφει τη σύνθεση του θεατροποιημένου κειμένου και τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.
Στα πλαίσιο του αφιερώματος στον άδικα χαμένο ποιητή Λόρκα ο Γιάννης Ιορδανίδης εκτός από την παράσταση «Η Τελευταία Ημέρα» θα διευθύνει, επίσης, και ένα Master Class με θέμα: «Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο» (πρόκειται για τέσσερα 5ωρα σεμινάρια -workshops) για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών.
Θα προσεγγίσει τους ρόλους του «Ματωμένου Γάμου» μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα.
Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 - 17:00).
Στη συνέχεια, προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)», που περιλαμβάνει αυθεντικές εκδόσεις του θεατρικού και ποιητικού έργου του Λόρκα, μελέτες για τη ζωή του και το έργο του καθώς και αφιερώματα περιοδικών, που προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Γιάννη Ιορδανίδη καθώς και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.
κείμενο: Φωτεινή Γιαννούλη
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment