Μέσα σε μόλις μία δεκαετία, οι αγρότες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την παραγωγή τους εάν έπαυαν να χρησιμοποιούν χημικά παρασιτοκτόνα και λιπάσματα, κάνοντας στροφή στην οικολογική γεωργία. Αυτό είναι ένα από τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που ο πληθυσμός της Γης πλησιάζει ολοταχώς τα 7 δισεκατομμύρια.
Μια από τις πιο κοινές επικρίσεις σε βάρος της βιολογικής γεωργίας είναι ότι δεν μπορεί να θρέψει τον κόσμο- μια άποψη που η νέα έκθεση φιλοδοξεί να καταρρίψει. Άλλωστε δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η βιομηχανική γεωργία έχει λύσει τα προβλήματα του κόσμου: περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κοιμούνται νηστικοί τα βράδια - όχι από επιλογή- και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τώρα, όλο και περισσότεροι ερευνητές και οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας θα μπορούσε να ταΐσει περισσότερα στόματα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς η Γη να επιβαρύνεται το ίδιο.
«Η γεωργία θα πρέπει να κάνει ριζική στροφή προς τρόπους παραγωγής που είναι πιο βιώσιμοι περιβαλλοντικά και πιο δίκαιοι κοινωνικά», λέει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το Δικαίωμα στη Σίτιση Ολιβιέ ντε Συτέρ. Η αγρο-οικολογία, προσθέτει, βοηθά άμεσα «αγρότες, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να καλλιεργούν με τρόπους λιγότερο ακριβούς και πιο παραγωγικούς, όμως ωφελεί όλους εμάς καθώς επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την οικολογική καταστροφή.» Για τους σκοπούς της έρευνας μελετήθηκαν τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και οι οποίες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.
Οι ερευνητές είδαν ότι η καλλιέργεια μικρών εκτάσεων με οργανικές μεθόδους είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, με τις σοδειές να διπλασιάζονται μέσα σε 3 έως 10 χρόνια. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες δεν χρησιμοποιούσαν χημικά παρασιτοκτόνα και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν χρήματα, να μειώνουν το «αποτύπωμα» των δραστηριοτήτων τους και να επιτρέπουν στο έδαφος να ανακάμψει. Στο Μαλάουι, αγρότες που φύτεψαν κάποια είδη δέντρων κοντά σε καλλιέργειες καλαμποκιού, είδαν τις σοδειές τους να διπλασιάζονται ή ακόμη και να τριπλασιάζονται.
Την αύξηση αυτή ενίσχυσε, σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση μικρών ποσοτήτων χημικού λιπάσματος, κάτι που δείχνει ότι οι δύο τεχνικές μπορούν ενίοτε να συνυπάρξουν φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα. Σε άλλο πρόγραμμα, στην Κένυα, χρησιμοποιήθηκαν φυτά που έχουν την ιδιότητα να απωθούν τα έντομα από τις καλλιέργειες. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πάντως ότι η εφαρμογή τέτοιων μεθόδων στις αναπτυγμένες χώρες όχι μόνο δεν θα τις ωφελούσε, αλλά θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε μείωση της παραγωγής.
www.naftemboriki.gr
No comments:
Post a Comment