Λαμπρινή Κουζέλη | www.tovima.gr
Οταν ο Ορσον Ουέλες διάβασε το 1938 στο ραδιόφωνο μια διασκευή του Πολέμου των κόσμων του βρετανού μυθιστοριογράφου Χ. Τζ. Ουέλς (1866-1946), ο θρύλος λέει ότι η ιστορία ήταν τόσο αληθοφανής, που οι Αμερικανοί πανικοβλήθηκαν και νόμισαν ότι οι Αρειανοί επιτίθενται στη Γη. Το πορτρέτο ενός από τους καταξιωμένους πατέρες της επιστημονικής φαντασίας, του βρετανού συγγραφέα της διάσημης Μηχανής του χρόνου, των Θαυμαστών ιστοριών και του Αόρατου ανθρώπου –που πρόσφατα απολαύσαμε στην πρώτη του ελληνική μετάφραση από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (Ο αόρατος, Κίχλη, 2009)– σκιαγραφεί, από μια απρόσμενη οπτική γωνία, ο γνωστός μελετητής της λογοτεχνίας και μυθιστοριογράφος Ντέιβιντ Λοτζ στη μυθιστορηματική βιογραφία του η οποία μόλις κυκλοφόρησε στη Βρετανία.
Συγγραφέας περισσότερων από 100 μυθιστορημάτων, ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών βιβλίων, βίος και πολιτεία, γνώριμος κάθε πολιτικής και λογοτεχνικής προσωπικότητας της εποχής του, οραματιστής της επιστήμης, μέλος της Σοσιαλιστικής Φαβιανής Εταιρείας και υπέρμαχος ενός μοντέλου σοσιαλιστικής κοινωνίας βασισμένου σε μια εκδοχή της Πολιτείας του Πλάτωνα, δημιουργός ουτοπιών και κοινωνικός προφήτης, ο Ουέλς προβλημάτισε τον Λοτζ. Όπως εξομολογείται στον Guiardian, στην αρχή δεν ήξερε από πού να πιάσει τη ζωή του Ουέλς ώστε να στήσει μια ελκυστική αφήγηση. Εντέλει κατέληξε στην ερωτική ζωή του, που κάθε άλλο παρά συμβατική και βαρετή ήταν. Διότι αυτό που δεν είναι γνωστό σε πολλούς, λέει ο Λοτζ, είναι πως ο Ουέλς ήταν, μεταξύ όλων των άλλων ιδιοτήτων του, και ένας προφήτης της μετέπειτα σεξουαλικής επανάστασης.
«Ο Ουέλς πίστευε στον ελεύθερο έρωτα και τον ασκούσε ακούραστα», μας πληροφορεί ο Λοτζ. Παντρεύτηκε δύο φορές, με γυναίκες που αγαπούσε, διατηρώντας όμως παράλληλες μακρόχρονες σχέσεις και αναρίθμητες ερωτικές περιπέτειες. Σκάνδαλο είχαν δημιουργήσει οι σχέσεις του με τρεις γυναίκες που είχαν τα μισά του χρόνια, την Ρόζαμουντ Μπλαντ, την Αμπερ Ριβς και τη Ρεμπέκα Γουεστ. Υπήρχαν μετά οι μυθιστοριογράφοι Ντόροθι Ρίτσαρντσον, Βάιολετ Χαντ και Ελίζαμπεθ φον Αρνιμ και βέβαια ο μεγάλος έρωτας των τελευταίων χρόνων του, η Μούρα, η βαρόνη Μπούντμπεργκ, γραμματέας και ερωμένη του Μαξίμ Γκόρκι, με την οποία συνευρέθηκε ο Ουέλς όταν έμεινε στο διαμέρισμα του Γκόρκι στο Πέτρογκραντ το 1920.
«Η ερωτική ζωή των συγγραφέων, αυτή η πολύ ιδιωτική ανθρώπινη πλευρά, είναι πρόκληση για τον βιογράφο», παραδέχεται ο Λοτζ. Ο ίδιος στάθηκε τυχερός, γιατί είχε αρκετό υλικό στη διάθεσή του. Πηγές του ήταν η Αυτοβιογραφία του Ουέλς και ένα Υστερόγραφο σε αυτήν, όπου αναφέρει τις ερωτικές του περιπέτειες, με τη ρήτρα να δημοσιευθεί μετά τον θάνατό και τον θάνατο των γυναικών για τις οποίες γίνεται λόγος σε αυτό. Δημοσιεύτηκε τελικά από τον γιο του Ουέλς, Γκιπ, το 1984, με τον τίτλο Ερωτευμένος Ουέλς. Ακολουθώντας το νήμα των γυναικών που παρέλασαν από τη ζωή του Ουέλς, ο Λοτζ σκιαγραφεί την εικόνα ενός ανθρώπου με πολλά ταλέντα αλλά και πολλές αντιφάσεις: σοσιαλιστής που όμως απολάμβανε τον πλούτο, οπαδός της δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης αλλά διαποτισμένος και από θρησκευτικό ιδεαλισμό, καταξιωμένος μυθιστοριογράφος που στράφηκε αργότερα ενάντια στο μυθιστόρημα, φεμινιστής αλλά και ερωτύλος, άνθρωπος των σαρκικών απολαύσεων αλλά και αθεράπευτα ρομαντικός, ακαταμάχητος σε όσους τον γνώριζαν αλλά και εξοργιστικός ταυτόχρονα, ο Ουέλς παρέμενε πάντοτε θερμά ανθρώπινος.
Ξέρουμε ότι, στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας του, προέβλεψε την εφεύρεση της τηλεόρασης, των τανκ, των αεροπορικών πολεμικών επιχειρήσεων και της ατομικής βόμβας. Τι άλλο πληροφορούμαστε από την απολαυστική βιογραφία του Λοτζ; Ότι ο συγγραφέας του Πολέμου των κόσμων είχε προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός τεράστιου αποθετηρίου ανθρώπινης γνώσης που θα αποθηκευόταν σε μικροφίλμ και θα μεταφερόταν στους χρήστες δωρεάν με αεροπλάνο. Μόνο η επινόηση του μικροτσίπ έλειπε για να μοιάζει εκείνο το αποθετήριο, σχεδόν έναν αιώνα πριν, με αυτό που σήμερα εμείς αποκαλούμε «Ιντερνετ».
No comments:
Post a Comment