Friday, November 26, 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι περισσότερες εταιρείες απολύουν προσωπικό αντί να κάνουν προσλήψεις. Πολλοί βρίσκουν μια μαθητεία και πρέπει να ‘’καταπιούν’’ συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την οικονομική κρίση, όσο οι ηλικίες από 15 - έως 24 ετών.
 
Αυτό είναι το απογοητευτικό αποτέλεσμα της «Έκθεσης για την απασχόληση στην Ευρώπη 2010», που παρουσίασε η Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα.

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει η ανεργία των νέων παγκοσμίως, ως απόρροια της διεθνούς κρίσης, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην πορεία του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ILO) που παρατίθενται σε έκθεση με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2010.

Η ILO ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων νέων ηλικίας 15-24 ετών άγγιξε το 2009 τα 81 εκατομμύρια άτομα επί συνόλου 630 εκατ., περίπου 7,8 εκατ. περισσότερα άτομα συγκριτικά με αυτά που καταγράφηκαν το 2007. Μια αύξηση δηλαδή από το 11,9% στο 13,0%, την περίοδο 2007-2009.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι τέτοιου είδους τάσεις θα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις στη νεολαία, καθώς καινούργιες ομάδες νέων ανθρώπων εισέρχονται στις ήδη υπάρχουσες τάξεις ανέργων.

Η ανεργία, στη Γερμανία πηγαίνει καλά: Πολύ λιγότεροι είναι οι νέοι της Γερμανίας με θέσεις απασχόλησης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, πολλοί εργαζόμενοι νέοι βρίσκουν μια μαθητεία και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που καταβάλλονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι απογοητευτικό μόνο 40% όλων των νέων ανθρώπων απασχολούνται μόνο προσωρινά.

Τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας μεταξύ της Ε.Ε. των «27» και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικείας και ανδρικής ανεργίας στην Ε.Ε. των «15» παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής». Άνεργος 1 στους 3 νέους 15-24 ετών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2009 η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 13,2%, εμφανίζοντας τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά μετά τη Λεττονία (13,9%), ενώ ακολουθούσε η Σλοβακία με 12,8%.

Σήμερα, στην Ελλάδα, απασχολείται το 48,9% των γυναικών ηλικίας 15 - 64 ετών έναντι 73,5% των ανδρών. Η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ανεργίας, με την ανδρική να έχει ανέλθει το 2009 στο 6,9% του ανδρικού εργατικού δυναμικού (έναντι 13,2% της γυναικείας). Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονται με το 78% των αμοιβών των ανδρών. Η ανεργία των γυναικών έφθασε το 2010 το 15,9% έναντι 8,5% των ανδρών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2010, η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση επηρέασαν καταρχήν την απασχόληση των ανδρών, αφού άνδρες κυρίως απασχολούνταν στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις μεταφορές. Συνολικά στην Ε.Ε. από τον Μάιο 2008 έως τον Σεπτέμβριο 2009 η ανεργία των ανδρών αυξήθηκε από το 6,4% στο 9,3% και των γυναικών από 7,4% σε 9%. Ομως, τα ποσοστά ανεργίας των ανδρών είναι εντυπωσιακά υψηλότερα σε νέα κράτη– μέλη όπως Εσθονία (10,6% γυναικεία ανεργία έναντι 16,9% ανδρικής), Λεττονία (13,9% γυναικεία έναντι 20,3% ανδρικής), Λιθουανία (10,4% γυναικεία έναντι 17,1% ανδρική).

"Αυτό για το οποίο πασχίζουν σήμερα οι νέοι είναι μία ευκαιρία για αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία". «Οι νέοι και οι νέες αποτελούν τα θεμέλια για τις οικονομίες και τις

κοινωνίες του αύριο!!. Φέρνουν ενέργεια, ταλέντο και δημιουργικότητα και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ως παραγωγικοί εργαζόμενοι, ως επιχειρηματίες, ως καταναλωτές, ως φορείς αλλαγής και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό για το οποίο πασχίζουν σήμερα οι νέοι είναι μία ευκαιρία για αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία, μέσα από την οποία θα μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αν τους αφαιρεθεί αυτή η ελπίδα, τότε προκύπτει μία αποπροσανατολισμένη νεολαία, παγιδευμένη σε έναν κύκλο εργασιακής φτώχειας ή ενώπιον του κινδύνου να αποσπαστεί στο σύνολό της από της αγορά εργασίας – κάτι που αποτελεί μία τεράστια απώλεια για την οικονομική προοπτική».

«Μία γενιά χωρίς ελπίδα για αξιοπρεπή απασχόληση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την οικογένεια, την οικονομία και γενικά την κοινωνία. Η αδυναμία εύρεσης σταθερής εργασίας δημιουργεί μία αίσθηση δυσαρέσκειας και αδράνειας μεταξύ των νέων ανθρώπων. Θέτει σοβαρές προκλήσεις επομένως για τους ίδιους τους νέους, αλλά δημιουργεί και σοβαρό οικονομικό κόστος σε όρους απολεσθείσας παραγωγής και κοινωνικού κόστους. Επιπλέον, πλήττει σημαντικά τη δυνατότητα των εταιρειών να καινοτομούν και να αναπτύσσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ILO.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη βοήθεια με τις επιδοτήσεις απασχόλησης.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

No comments: