Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη.
Σύσκεψη για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης, αντίστοιχα.
Στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας ορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να κατισχύουν των συλλογικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις και θα έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να θεωρηθούν ζημιογόνες θα ορίζονται ρητά και η αξιολόγησή τους θα γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Η περίοδος της εφαρμογής του μέτρου δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη (1+1) και κατά την περίοδο αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δυνατότητα απολύσεων.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.
Η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, η οποία αποτελεί και πρόταση των κοινωνικών εταίρων, θα παρέχεται στις περιπτώσεις όπου η σύμβαση θα υπογράφεται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο ορίζεται ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν από τις συλλογικές», ενώ στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η αναφορά ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να νομοθετήσει χωρίς επαχθείς περιορισμούς».
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι δεν μπορούν να επεκταθούν με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζομένους στον κλάδο.
No comments:
Post a Comment