Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φαινόμενου αυτού δεν αφορούν μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Η ξηρασία που έπληξε την περιοχή το Νοέμβριο, οδήγησε στην υποχώρηση-ρεκόρ της στάθμης των υδάτων του μεγάλου παραποτάμου του Αμαζονίου, του Ρίο Νέγρος. Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε διατροφική κρίση για 60.000 κατοίκους της βραζιλιάνικης πολιτείας της Αμαζόνας, που υπέστη επίσης ελλείψεις πόσιμου ύδατος.
Αν και μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν την ξηρασία στο Ρίο Νέγρος «μοναδικό φαινόμενο», παρότι άλλο ένα τέτοιο φαινόμενο είχε καταγραφεί πριν πέντε μόλις χρόνια. Πέρσι, μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων κατοίκων και είχαν υποχρεώσει εκατοντάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι μετεωρολόγοι φοβούνται τώρα ότι η εμφάνιση τέτοιων περιόδων «μεγα-ξηρασίας» θα οδηγήσουν σε φαύλο-κύκλο, που με τη σειρά του θα μετατρέψει την περιοχή του Αμαζονίου σε σαβάνα μέχρι το 2100.
Η δρ. Ρόζι Φίσερ, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ (NCAR) αντιμετώπιζε παραδοσιακά με σκεπτικισμό τα σενάρια καταστροφής που αφορούν τον Αμαζόνιο. Η μελέτη των πρόσφατων μετεωρολογικών χαρτών της προκάλεσε, όμως, σοκ. «Ο χάρτης που βλέπω τώρα θυμίζει ανησυχητικά τα χειρότερα κλιματικά σενάρια. Νιώθω μεγάλη ανησυχία», λέει η δρ. Φίσερ.
Ο Αμαζόνιος, που διασχίζει εννέα χώρες, θεωρείται το μεγαλύτερο αποθετήριο βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Οι επιπτώσεις ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου και η μαζική εξαφάνιση ειδών που αυτή συνεπάγεται, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη Γη και θα επιταχύνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, καθώς και τη διακοπή του ωκεάνιου ρεύματος του Γκαλφ Στριμ.
Την ίδια στιγμή, ο θάνατος δισεκατομμυρίων δέντρων στην περιοχή του Αμαζονίου θα προκαλέσει έκκληση διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχη με 15 χρόνια εντατικής ανθρώπινης δραστηριότητας.
No comments:
Post a Comment