DW-WORLD.DE
Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατέληξε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ολοκληρώθηκε χθες στο Κανκούν του Μεξικού. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ενός ετήσιου «πράσινου ταμείου» ύψους 100 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020. Επίσης οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν πως πρέπει να μειωθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου. Μολονότι η διεθνής κοινότητα ανέβαλε τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στη διάδοχη συμφωνία του πρωτοκόλλου του Κιότο, η Greenpeace έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Όπως εκτιμά ο ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής της Greenpeace, Κάρστεν Σμιντ:
"Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζει κανείς, ωστόσο όντως ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσοτέρων".
Όπως σημειώνει ο ειδικός, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς εάν η Διάσκεψη θα κατέληγε σε μια συμβιβαστική συμφωνία ή σε ναυάγιο, το οποίο αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο στο προοίμιο του Κανκούν.
"Είναι ένα πρώτο, ενθαρρυντικό βήμα. Θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και να ζητήσουμε από τις βιομηχανικές χώρες να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών αερίων. Τα όσα κάνουν μέχρι σήμερα είναι λίγα. Οι Ιάπωνες αρνήθηκαν, η Ρωσία δεν θέλει να συμμετάσχει, ο Καναδάς έχει τις επιφυλάξεις του, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται ούτως ή άλλως να αποδεχθούν δραστικές μειώσεις. Ακόμη και η Ευρώπη έπαιξε έναν πολύ αδύναμο ρόλο στο Κανκούν".
Μπορεί όμως το Κανκούν να αποτελέσει μια ισχυρή βάση για μια μελλοντική συμφωνία; "Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης και το κώμα στο οποίο περιήλθε η όλη διαδικασία, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι τώρα ‘ξύπνησε’ και πάλι, ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν και πάλι ευχέρεια κινήσεων. Ωστόσο ουσιαστικά τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά. Περιμένουμε, ειδικά από την Ευρώπη, να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Η Ευρώπη συνεχίζει να αρνείται, δεχόμενη πιέσεις και από την βιομηχανία της, να προχωρήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 % μέχρι το 2020. Οι διαπραγματεύσεις στο Κανκούν έδειξαν ότι όταν βάζεις στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση, για παράδειγμα, της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, τότε οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα".
No comments:
Post a Comment