Saturday, December 11, 2010

Ο ιδανικός υποψήφιος

The economy will bounce back ...

Η τελευταία φάρσα του Picasso


Ενας χωρικός από τις Αλπεις αναστατώνει τον κόσμο της τέχνης. Πώς βρέθηκαν στο γκαράζ του 271 άγνωστα έργα; Ηταν κλοπή, κλεπταποδοχή, ήταν δωρεά, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ή μήπως έσχατη σουρεαλιστική πράξη του μεγάλου μετρ;

O Κλοντ Πικάσο, γιος της Φρανσουάζ Ζιλό και αδελφός της Παλόμα, δεν πίστευε στ΄ αυτιά του όταν πριν απο τρεις μήνες χτύπησαν την πόρτα του γραφείου του, στο Παρίσι, ένας εβδομηντάχρονος χωρικός από τη Νότια Γαλλία, ονόματι Πιερ Λε Γκενέκ, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, και η σύζυγός του Ντανιέλ, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ του ανακοίνωσαν ότι έχουν εδώ και χρόνια στην κατοχή τους γνήσια έργα του Πικάσο, δωρισμένα από τον ίδιο, ικανά να γεμίσουν ένα μουσείο. Η κεραμίδα για τον μοναδικό εν ζωή άρρενα κληρονόμο του Πικάσο ήταν πολλαπλή, καθ΄ όσον θεωρείται εξπέρ στο να ξεχωρίζει από μακριά τη γνησιότητα των πινάκων του πατέρα του και οι φωτογραφίες που του είχαν στείλει τα δυο γερόντια δεν άφηναν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες. Ενας λόγος παραπάνω που ο Κλοντ, ταμένος στην καταγραφή και την ταυτοποίηση όλων των έργων του Πικάσο που κυκλοφορούν στις τέσσερις ακρες της Γης μέσα σε μουσεία και μυστικοπαθείς ιδιωτικές συλλογές, νόμιζε ότι ύστερα από τέσσερις δεκαετίες σκληρής δουλειάς και λεπτομερειακής έρευνας είχε τελειώσει πια με την κολοσσιαία αυτή προσπάθεια.

Τα 271 άγνωστα έργα που βρέθηκαν στο γκαράζ του συνταξιούχου και της κυράς του αλλάζουν άρδην όχι μόνο τα αρχειακά δεδομένα, αλλά και τη μέχρι τώρα αντίληψη για την προσωπικότητα του Πικάσο και τον τρόπο που είχε να σχετίζεται με τους ανθρώπους. Είχε άραγε στ΄ αλήθεια χαρίσει όλους αυτούς τους πίνακες στον νεαρό τότε ηλεκτρολόγο, που φρόντιζε τα συστήματα συναγερμού στα σπίτια του στη Νότια Γαλλία από το 1970 μέχρι το 1973, ή μήπως, ολοκληρώνοντας τη δουλειά του, μαζί με τα εργαλεία της δουλειάς ο μάστορας φόρτωνε στην καρότσα της καμιονέτας του κι από έναν καμβά; Κι αν ήταν κλοπή, πώς και δεν κατάλαβε ο Πικάσο τη σταδιακή εξαφάνιση από το ατελιέ του κοντά τριακοσίων πινάκων; Κι αν ήταν δωρεά, γιατί ο ζωγράφος δεν μίλησε ποτέ του γι΄ αυτήν, ούτε κανείς από τους φίλους του αντελήφθη μια κάποια οικειότητα με τον ηλεκτρολόγο του χωριού που να δικαιολογεί ένα τέτοιο δωράκι, σημερινής αξίας ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ; Στην παραπάνω σπαζοκεφαλιά υπολογίστε και το γεγονός ότι το γέρικο ζευγάρι παρουσιάστηκε οικειοθελώς στον Κλοντ Πικάσο, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή έρευνα για χαμένα έργα του ζωγράφου. Την, έτσι κι αλλιώς, σουρεαλιστική αυτή κατάσταση ανέλαβε προ ημερών να χειρισθεί η γαλλική Αστυνομία και Δικαιοσύνη με έναν εξίσου σουρεαλιστικό τρόπο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Γιατι ανακατεύεσαι ;

Wikileaks αποκαλύψεις για το σκοπιανό


Απο την εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ
Τρόπους ώστε να πειθαναγκάσουν την ελληνική πλευρά να αποσύρει την απαίτηση να αλλάξουν τα διαβατήρια των πολιτών της FYROM (προκειμένου να αντικατασταθεί ο χαρακτηρισμός της υπηκοότητας των Σκοπιανών σαν «Μακεδόνων» από άλλο επίθετο) εξέταζαν στα τέλη του 2009 Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι.

Σε ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα wikileaks, γίνεται αναφορά στις συναντήσεις που είχε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Γκόρντον με ανώτατα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης.

Στη συνάντηση του κ. Γκόρντον με τον διπλωματικό σύμβουλο της Γαλλικής προεδρίας κ. Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Παρίσι, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των Σκοπίων (Macedonia αναφέρεται στο επίσημο ντοκουμέντο). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβαθμισμένο σαν απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το wikileaks, οι κύριοι Γκόρντον και Λεβίτ αναφέρονται εμμέσως στις (επικείμενες τότε) εκλογές στην Ελλάδα της 4ης Οκτωβρίου του 2009.

«Ο Λεβίτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας» («in the Greek-Macedonian name dispute», αναφέρεται επακριβώς στο τηλεγράφημα).

Wikileaks - 1.385 «ελληνικά» έγγραφα

Περί τα 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και εντός των ημερών αναµένεται να δηµοσιευθούν.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Tα Νέα», το χρονικό διάστηµα που καλύπτουν εκτείνεται ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα -όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας- ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.

Σύµφωνα µε τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες τους, στα περισσότερα από τα διπλωµατικά μηνύµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου που έχουν διαρρεύσει γίνονται αναφορές σε θέµατα:
- εξωτερικής πολιτικής

- εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων

- ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας.

Υπάρχουν, επίσης, 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του.

Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ

Αυξηση του ΦΠΑ απο 1η Ιαν. 2011 στο χαμηλό συντελεστή

Πρόσθετη επιβάρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2011 στο 13% από το 11% που ισχύει σήμερα όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπονται μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων και ακινήτων με την καθιέρωση νέου τύπου απόσυρσης και κατάργηση για μία διετία του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ακόμη, αλλάζει για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο η φορολογία στα τσιγάρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των περιπτερούχων και να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής φορολογικά μέτρα:

* Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.

* Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

* Αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000

ευρώ.

* Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

* Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/ΜWh σε 2,2 ευρώ/ΜWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/ΜWh σε 5 ευρώ/ΜWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

* Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών ταξινόμησης έως και 100% για τα χαμηλού κυβισμού οχήματα, ενώ για υψηλότερου κυβισμού (έως 2.000 κυβικά) η μείωση των τελών ταξινόμησης φθάνει έως και 50% για φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

* Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Ρύθμιση για διαγραφή χρεών 24 δισ απο το δημοσιο

Από το ΒΗΜΑonline

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ρύθμιση για δυνατότητα διαγραφής οφειλών 23,9 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο ως ανεπίδεκτες είσπραξης στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο χαρακτηρισμός των οφειλών ως ανεπίδεκτες γίνεται, σύμφωνα με το
άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου, όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.

Για την προτεινόμενη διαδικασία διαγραφής προβλέπεται σύσταση ειδικής γνωμοδοτικής επιτροπής που θα εξετάζει τα υποβαλλόμενα στοιχεία.

Η ρύθμιση προβλέπει όμως πως οι διαγεγραμμένες οφειλές μπορούν να αναβιώσουν σε διάστημα δεκαετίας μετά τη διαγραφή, εάν διαπιστωθεί δυνατότητα μερικής ή ολικής κάλυψής της.

Το ύψος των μέχρι σήμερα ανεπίδεκτων οφειλών τοποθετείται από το υπουργείο στην
αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου στα 23,9 δισ. ευρώ. Με την ισχύουσα νομοθεσία, οφειλές διαγράφονταν ως ανεπίδεκτες είσπραξης μόνο σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη και αποποίησης κληρονομιάς από τους δικαιούχους.

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές της αναφέρουν πως αποτελεί «ομολογία αποτυχίας» των ελεγκτικών μηχανισμών, την στιγμή μάλιστα που το ίδιο νομοσχέδιο επιφέρει μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.


Friday, December 10, 2010

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Το νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ο νέος επενδυτικός νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα. Η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με το νέο νόμο αποκαθίσταται η αξία των δημόσιων πόρων που παρέχονται για ενισχύσεις και, καθώς ως κύριο μέσο ενίσχυσης τίθενται οι φοροαπαλλαγές, πριμοδοτούνται τα δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν σαφείς προοπτικές κερδοφορίας. Όσο για τις επιχορηγήσεις, αυτές συνεχίζουν να δίνονται σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια, αλλά αφορούν πλέον επιλεγμένες δραστηριότητες για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής. Η Πολιτεία δηλαδή καθορίζει και προσαρμόζει στην εκάστοτε συγκυρία τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής που αφορούν την τεχνολογική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή και ανάλογα κατανέμει τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει τρεις γενικές και τέσσερις ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων:

Φορέας για έρευνα υδρογονανθράκων

Τη δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο.

Ο φορέας θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

· Παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων στο Δημόσιο σχετικών με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
· Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες.
· Διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών.
· Εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση, καθώς και του τύπου της σύμβασης.
· Προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, καθώς και αξιολόγηση των προσφορών για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών.
· Αξιολόγηση των αιτήσεων άδειας αναζήτησης.
· Σύνταξη, διαπραγμάτευση και εισήγηση προς υπογραφή των σχεδίων των σχετικών συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.
· Εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων και ανάλυση επιχειρηματικών κινδύνων και κατάρτιση οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων.
· Συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
· ʼμεση συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και με σχετικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μειώνει τις περιπτώσεις καρκίνου

Η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες και τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν ασθενή στους χίλιους κάθε χρόνο.

Σε μελέτη που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75 μιλιγκράμ την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.

Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, επισημαίνει η μελέτη, με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά "εξαφανίζεται" από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.

"Οι παλαιότερες έρευνες σωστά προειδοποιούσαν ότι στους υγιείς μεσήλικες ο μικρός κίνδυνος γαστρορραγίας εξαιτίας της ασπιρίνης εν μέρει αντισταθμίζει τα οφέλη από την πρόληψη του εγκεφαλικού και των εμφραγμάτων, αλλά, (αυτή η έρευνα δείχνει ότι), η μείωση των θανάτων εξαιτίας πολλών κοινών μορφών καρκίνου θα αλλάζει πλέον την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους", είπε ο Ρόθγουελ.

Η ασπιρίνη, που αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φτηνό φάρμακο το οποίο διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό.

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου επισημαίνοντας ότι αυτό αυτό γίνεται επειδή μπλοκάρει το ένζυμο κυκλοοξυγενάση 2, το οποίο ευνοεί την φλεγμονή και την διάσπαση των κυττάρων και συναντάται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.

Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.

Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το στομάχι και τον εγκέφαλο αποδείχτηκε δύσκολο να καταγραφεί εξ αιτίας του μικρότερου αριθμού θανάτων.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Έλγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως "εξαιρετικό".

"Ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι τόσο μικρός σε σχέση με τα οφέλη", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

"Ναι, εντάξει, είναι τραγικό αν κάποιος μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για μετάγγιση (εξαιτίας γαστρορραγίας), αλλά σε σχέση με το τι (ασθένειες) προλαμβάνει (η ασπιρίνη), αυτό είναι ασήμαντο".

Έλληνες επιστήμονες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος

Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος λαμβάνουν μέρος έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετέχουν στην κατασκευή ενός ηλιακού στεμματογράφου για την παρακολούθηση του στέμματος του ήλιου και θα αναλύσουν πως οι ηλιακές εκρήξεις επηρεάζουν τον καιρό στη γη.

Οι έλληνες ερευνητές ανήκουν κυρίως στο τμήμα αστρονομίας και αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ όλο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Τα όργανα που θα κατασκευάσουν οι έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε δύο ερευνητικά μη επανδρωμένα διαστημόπλοια και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Στη θερμοπυρηνική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο του Ήλιου οφείλουν την ύπαρξή τους η ανθρωπότητα και κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη.

Συγχρόνως όμως αυτή η ενέργεια είναι και επικίνδυνη, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ηλιακή δραστηριότητα.

Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απροειδοποίητες κολοσσιαίες εκρήξεις του ιονισμένου αερίου (πλάσματος) του Στέμματος και μετατρέπεται σε αφιλόξενο χώρο.

Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο της δραστηριότητάς του έχουμε αρκετές τέτοιες εκτινάξεις στρεμματικού πλάσματος κάθε ημέρα, που επηρεάζουν σημαντικά τον λεγόμενο Διαστημικό Καιρό και τη Γη. Ο διαστημικός καιρός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και το κλίμα στη γη.

Ανεξάρτητες έρευνες μετεωρολόγων δείχνουν ότι όταν έχουμε το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας και σημειώνονται συχνά ηλιακές εκρήξεις, παρατηρούνται στη γη μεγάλοι περίοδο με καύσωνα και ξηρασία αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όργανα από τον ηλιακό Στεμματογράφο που ετοιμάζουν έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια του προγράμματος «PROBA 3». Από εκεί θα παρατηρούν το ηλιακό Στέμμα και οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η κατανόηση των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό.

Επίσης να γίνουν κατανοητές στους επιστήμονες όλες οι φυσικές διεργασίες που οδηγούν στις ισχυρές Στρεμματικές Εκτινάξεις Μάζας και στη δημιουργία του άστατου Διαστημικού Καιρού, με όλες τις επιπτώσεις για τη Γη και το Διάστημα.

Μείωση κατά 22% του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 21,379 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 27,466 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων κατά 5,3% (έναντι στόχου 8% που θέτει ο Προϋπολογισμός, σε 45.502 δισ. ευρώ από 43.210 δισ . ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,3% σε 59.611 δισ. ευρώ από 64.357 δισ. ευρώ πέρυσι.

Καθοριστικό έτος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2011

Καθοριστική χρονιά τόσο για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όσο και για την άμεση διοχέτευσή τους στην ελληνική αγορά, θα είναι το 2011.

Αυτό τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον αντιπρόεδρο για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων μετά το 2013.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και, ιδίως, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

«Θυμίζει» Κοπεγχάγη η σύνοδος της Κανκούν

kathimerini.gr

Ατέρμονες συνειρμούς για την αποτυχημένη σύνοδο της Κοπεγχάγης έχει αρχίσει να προκαλεί η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην πόλη Κανκούν του Μεξικού, αλλά είναι το φάντασμα μιας άλλης προηγούμενης συνόδου που έχει αρχίσει να στοιχειώνει τις υψηλού επίπεδου συνομιλίες που διεξάγονται εκεί.

Πριν από 13 χρόνια στο Κιότο της Ιαπωνίας, επιτεύχθηκε η πρώτη δεσμευτική νομικά συμφωνία για την περικοπή των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία τώρα είναι στο επίκεντρο ενός κυκλώνα που μπορεί να ολοκληρωθεί, εμποδίζοντας τους υπουργούς περιβάλλοντος να καταλήξουν σε μία συνολική συμφωνία μέχρι αύριο, Παρασκευή, το βράδυ.
Η συμφωνία του Κιότο είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης και μακροχρόνιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πλούσιο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, επί της οποίας οι χώρες πρέπει να επιδείξουν την υπευθυνότητα να περικόψουν στις επόμενες δεκαετίες, τις εκπομπές που καταστρέφουν το κλίμα.
Η αντιπαράθεση έχει ήδη βοηθήσει να εκτροχιαστούν πολλές προηγούμενες σύνοδοι, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Κοπεγχάγης. Η έλλειψη στόχων από τις αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία και οι αυξανόμενες εκπομπές τους, ήταν το κύριο επιχείρημα των ΗΠΑ για τη μη επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Διεθνές συνέδριο για την Ανοικτή Πρόσβαση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα - Εκπαίδευση - Δημόσια Δεδομένα» διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στις 16-17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό SPARC Εurope (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) και την Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (LIBER). Το Συνέδριο απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σε βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικούς, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, επιχειρήσεις, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Oμιλητές του Συνεδρίου θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση και, συγκεκριμένα, στους τομείς της Έρευνας, της Εκπαίδευσης και των Δημόσιων Δεδομένων.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο John Willinsky, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ και διευθυντής του Public Knowledge Project, ευρέως γνωστός και βραβευμένος για το έργο του σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανοικτή Πρόσβαση στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που προωθεί την έρευνα και την επιστημονική επικοινωνία, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, δράσεις και υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, διεθνείς συνεργασίες και σύγχρονες τάσεις στην επιστημονική επικοινωνία και τη διαχείριση ψηφιακού υλικού, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, με προτεραιότητα σε όσους έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής. Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που το ΕΚΤ αναλαμβάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση και υιοθέτηση των πολιτικών της Ανοικτής Πρόσβασης στο ελληνικό περιβάλλον, και επισφραγίζει την ενεργή δράση και τις αναπτυξιακές δραστηριότητές του στον τομέα αυτό (ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά).
Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ) είναι η ελεύθερη, άμεση και διαρκής διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο. Στόχος είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών, η ενίσχυση της έρευνας και η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η ΑΠ είναι απαλλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το ψηφιακό υλικό, για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ οι συγγραφείς διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα τους.

Η ΑΠ στη γνώση παρέχεται μέσω Ηλεκτρονικών Αποθετηρίων και Επιστημονικών Περιοδικών. Τα Αποθετήρια (ιδρυματικά ή θεματικά) είναι υποδομές οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου που περιλαμβάνουν επιστημονικά τεκμήρια (άρθρα, βιβλία, μονογραφίες, διδακτορικές διατριβές, πρακτικά συνεδρίων, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας κ.ά.). Τα Επιστημονικά Περιοδικά είναι και αυτά ελεύθερα προσβάσιμα στο Διαδίκτυο και δημοσιεύουν άρθρα, ακολουθώντας διαδικασίες αξιολόγησης από κριτές.

Thursday, December 9, 2010

Το μυστήριο της αντι-ύλης ετοιμάζονται να λύσουν επιστήμονες

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη δημιουργία και τη σύλληψη ατόμων αντι-υδρογόνου, χάρη σε καινοτόμο μαγνητική παγίδα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της σύστασης της αντι-ύλης.

Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Η ανακοίνωση του ερευνητικού ινστιτούτου CERN ακολουθεί ανάλογη αποκάλυψη άλλης ομάδας Φυσικών στη Γενεύη, που εργάζονται παράλληλα με τους πρώτους στο ίδιο εργαστήριο.

«Χάρη στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους παραγωγής και συντόμως μελέτης του αντι-υδρογόνου, η αντι-ύλη δεν θα μπορεί πια να αποκρύπτει τις ιδιότητές της», λέει ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, μέλος της δεύτερης ομάδας Φυσικών.
Η αντι-ύλη (ή ουδέτερη ύλη) εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σε ίδιες ποσότητες όπως και η συμβατική ύλη, τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ πριν 13,7 δισ. χρόνια, ενώ την ύπαρξή της απέδειξε ο Αμερικανός Φυσικός Ντέιβιντ Αντερσον το 1932.

Ο διευθυντής το CERN Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό, χάρη στον επιταχυντή σωματιδίων LHC, που η λειτουργία της συσκευής θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2012, ένα χρόνο περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο υποδιευθυντής Σέρτζιο Μπερτολούτσι ανέφερε ότι το LHC αποκαλύπτει στους επιστήμονες νέα δεδομένα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για εντοπισμό, καταγραφή και ανάλυση της «σκοτεινής ύλης», από την οποία αποτελείται το 25% του Σύμπαντος.

Φυσικοί και Αστρονόμοι εκτιμούν ότι η «σκοτεινή ύλη», που λέγεται έτσι επειδή αντανακλά το φως καθιστάμενη αόρατη, μπορεί να ευθύνεται για τουλάχιστον μικρό ποσοστό της «χαμένης» αντι-ύλης, σωματίδια της οποίας καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο CERN το 2002.
Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να σχετίζεται με τη «σκοτεινή ενέργεια» από την οποία αποτελείται το 70% του Σύμπαντος, αφήνοντας μόλις 5% για τα ορατά μέρη του Σύμπαντος (γαλαξίες, άστρα και πλανήτες) που μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης από τη Γη.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας ανέφερε ότι ο δακτύλιος αποθήκευσης του CERN, γνωστός ως Antiproton Decelerator, συνέλαβε σημαντικό αριθμό ατόμων αντι-υδρογόνου εν πτήσει προς παγίδα σωματιδίων. Τον περασμένο μήνα, παράλληλο αλλά συμπληρωματικό πείραμα με όνομα ALPHA, οδήγησε στη σύλληψη 38 ατόμων αντι-υδρογόνου, τα οποία διατήρησε για λίγο χρόνο, επιτρέποντας την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.

8% of American Internet Users Go to Twitter

A new study released Thursday by The Pew Research Center found that 8 percent of Americans who are active on the Internet are enthusiastic users of the social networking service Twitter.
The study is part of a Pew Research Center’s Internet & American Life Project that explores the changes taking place surrounding the spread of technology in the United States over a 10-year period. This portion of the survey, which was conducted in November of this year, is a subset of a question posed to Americans asking if they “used Twitter or another service to share updates about yourself or to see updates about others?”

The results of the study found that the 8 percent of Americans who regularly use Twitter are primarily  “young adults, minorities, and those who live in cities.” The Pew researchers noted that people who live in urban settings are twice as likely to use the service as are those who live in more rural areas.

The researchers also found that African-Americans and Latinos are twice as likely to use the service than whites.
The researchers did not have an explanation for either of these findings.
In addition to the 8 percent of Internet users who said they used Twitter fairly regularly, 2 percent said they were extremely actively on Twitter and used the service on a daily basis.
The researchers found that a quarter of the active Twitter users checked the service several times a day, mostly looking for new content posted by others. Twelve percent said they checked at least once a day for content.

The Pew researchers noted in the report that they  focused on Twitter because the service “is one of the most popular online activities among tech enthusiasts and has become a widely used tool among analysts to study the conversations and interests of users, buzz about news, products or services.” The findings also showed that 74 percent of American adults now actively use the Internet.

Twitter has become a focal point for researchers over the past several years due to the exorbitant amount of free-flowing information available to sift through and monitor.

Ρεκόρ ανεργίας 12,6% τον Σεπτέμβριο

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία τον Σεπτέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 12,6% ενώ ένα χρόνο πριν, τον ίδιο μήνα, είχε φτάσει στο 9,1%.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία ανεργίας.
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.366.495 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 211.349 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (-4,6%) και κατά 32.395 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (-0,7%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 627.715 άτομα, αυξημένοι κατά 170.912 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (+37,4%) και κατά 14.607 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (+2,4%), ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.319.930 άτομα.

Τον Αύγουστο, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 12,2%.

Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και συνεπώς δεν ενσωματώνουν παράγοντες, όπως η προσωρινή ενίσχυση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη είχε διαμορφωθεί στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat.

ΕΚΤ: Βλέπει αύξηση των μακροχρόνια ανέργων

Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων στην Ευρωζώνη δημιουργεί ανησυχίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί λόγο ανησυχίας και απαιτεί μια αποτελεσματική πολιτική, προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας», ανέφερε η ΕΚΤ.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για αλλαγή πολιτικής στην αγοράς εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλημα.

«Πολιτικές που προωθούν συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις δυσκαμψίες σε συνδυασμό με δραστήριες πολιτικές στην αγορά εργασίας [...] καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη σχέση της αγοράς εργασίας με τους μακροχρόνια άνεργους, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία», αναφέρει, μεταξύ άλλων.


Το 2011 οι πρώτοι υπολογιστές με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google

skai.gr
 
Οι πρώτοι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops και notebooks), που θα "τρέχουν" το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, το οποίο θα λειτουργεί online μέσω του "υπολογιστικού νέφους" (cloud computing), θα κυκλοφορήσουν στα μέσα περίπου του 2011. Η κίνηση αποτελεί "σφήνα" στην επικράτεια της Microsoft και της Apple και αναμένεται να "ανάψει τα αίματα" ακόμα περισσότερο στην ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καθυστέρηση αρκετών μηνών στα αρχικά σχέδια της Google, η οποία ήλπιζε να προλάβει τις φετινές γιορτές, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τεχνικές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη του νέου λογισμικού, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Η Google θέλει να σιγουρέψει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα, που βασίζεται στο Web, θα είναι συμβατό με πολλές άλλες συσκευές, όπως οι ψηφιακές κάμερες.

Οι πρώτοι φορητοί Η/Υ με το λειτουργικό της Google αναμένεται να κατασκευαστούν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, ενώ η αμερικανική Intel θα παρέχει τους πρώτους επεξεργαστές. Οι τιμές για τα μελλοντικά λάπτοπ με το Chrome OS δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να κινούνται σε μεγάλη γκάμα.

Η βασική καινοτομία του νέου λειτουργικού συστήματος θα είναι η "Ιστο-κεντρική" (Web-centric) χρήση του υπολογιστή, καθώς οι χρήστες θα χρησιμοποιούν πλέον online εφαρμογές μέσω του υπολογιστικού "νέφους" (cloud computing), αντί να πονοκεφαλιάζουν για να τις "κατεβάζουν" και να τις αποθηκεύουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους.

Τα πλεονεκτήματα του Chrome OS περιλαμβάνουν επίσης ταχύτερο άνοιγμα και κλείσιμο του υπολογιστή, αυτόματη ανανέωση της προστασίας από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας Η/Υ, καθώς και ασφαλή προσωπική πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή από οπουδήποτε στο Ίντερνετ.

Οι χρήστες που επιθυμούν, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και εκτός διαδικτυακής σύνδεσης (offline) τα προγράμματά και τα δεδομένα του υπολογιστή τους, αλλά ο στόχος είναι να αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις για να βρίσκονται online (υπογράφηκε σχετική συμφωνία της Google με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon).

Ήδη η Google ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές εταιρίες και οργανισμοί στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών το Πεντάγωνο), στους οποίους μοίρασε δοκιμαστικούς φορητούς υπολογιστές με το υπό ανάπτυξη λειτουργικό της, για να το αξιολογήσουν και να το εμπλουτίσουν με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους.

Παραμένει ακόμα ασαφές αν και πώς το Chrome OS θα συνεισφέρει στα μελλοντικά κέρδη της Google. Με το λειτουργικό της σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές-ταμπλέτες, το οποίο διατίθεται δωρεάν, η εταιρία κερδίζει από τις διαφημίσεις. Επειδή το Google Chrome OS αναμένεται να ωθήσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν ακόμα συχνότερα το διαδίκτυο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι αναζητήσεις μέσω της διάσημης μηχανής αναζήτησης της εταιρίας, πράγμα που αναμένεται να αποφέρει περισσότερα διαφημιστικά έσοδα.

Σήμερα, η Microsoft ελέγχει, χάρη στα Windows, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές. Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι, την πρώτη διετία τουλάχιστον, θα απειληθεί η κυριαρχία της Microsoft από την έλευση του Google Chrome OS. Όσον αφορά το ομώνυμο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Chrome της Google, σύμφωνα με την εταιρία, βρίσκεται σε φάση συνεχούς επέκτασης, καθώς έχει πλέον 120 εκατ. χρήστες διεθνώς, από 70 εκατ. τον Μάιο.

Έκθεση της Κομισιόν «αθωώνει» τα CDS

Τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου, δεν φαίνεται να ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σύμφωνα με εσωτερική μελέτη της Κομισιον, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο και αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, μετά από ειδικό αίτημα Ολλανδικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την μελέτη, ήταν κυρίως η μαζική πώληση ελληνικών ομολόγων και η αύξηση των σπρέντ που ύψωσε και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

Καταλυτικό ρόλο όμως έπαιξε η ανακοίνωση του ελλείμματος έκπληξη από τη νέα κυβέρνηση. Η επόμενη εκτίναξη ήρθε λίγο μετά το Δεκέμβριο του 2009 όταν ήρθε η ομοβροντία υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι την έρευνα αυτή είχαν ζητήσει - με κοινή επιστολή - Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ, για να αποδείξουν ότι η αγορά CDS σπρώχνει τις χώρες στη χρεοκοπία.

Wednesday, December 8, 2010

Υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, που φτάνουν ακόμα και στο 10%, προσφέρουν οι τράπεζες.

Με ...δέλεαρ τις υψηλές αποδόσεις οι τράπεζες προσπαθούν να ενδυναμώσουν το κομμάτι των καταθέσεων, που επλήγει τους πρώτους μήνες του χρόνου -πριν από την υπογραφή του Μνημονίου- καθώς οι καταθέτες απέσυραν περί τα 25δισ ευρώ. Μάλιστα όπως δηλώνουν τα τραπεζικά στελέχη τα επίπεδα των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο αυτό θεωρείται απαραίτητο, αφενός στην προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα φυγής καταθέσεων, αλλά και για να διατηρούν σε αποδεκτά επίπεδα τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις.


Σήμερα το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% με 4,5%, ενώ υπάρχουν και ακόμα δελεαστικότερες προσφορές που κλιμακώνονται μήνα με το μήνα και φτάνουν στο 10%.Συγκεκριμένα:
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το «βαρόμετρο» της αγοράς προσφέρει επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 4,35% (12μηνη κατάθεση για ποσά από 5.000 ευρώ).


Η Millennium Bank για την επέτειο των 10 χρόνων της προσφέρει επιτόκιο που φτάνει στο 10% στην 10μηνη προθεσμιακή της κατάθεση. Συγκεκριμένα για ποσό 10.000 ευρώ το επιτόκιο τους 9 μήνες είναι 3,75% και τον τελευταίο μήνα 10% με τελική απόδοση 3,95%.

Η Τράπεζα Πειραιώς, στον λογαριασμό προθεσμίας «Με το Παραπάνω» στην προθεσμιακή κατάθεση 3 ετών, προσφέρει επιτόκιο 3% τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο χρόνο και 5% τον τρίτο χρόνο (για ποσά από 30.000 ευρώ). Ενώ στον λογαριασμό της winbank direct προσφέρει επιτόκια προθεσμίας 4,25%. Παράλληλα η τράπεζα κληρώνει κάθε χρόνο 1εκ ευρώ.

Η Eurobank στον προθεσμιακό λογαριασμό Step Up, προσφέρει επιτόκιο -στα επίπεδα του 3% με 4%- που αυξάνεται μήνα με μήνα.

Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας 3 Plus 3 (δύο συνεχόμενα τρίμηνα) προσφέρει επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Η Alpha Bank στην ετήσια προθεσμιακή κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος (ποσό 30.000 ευρώ), το επιτόκιο ξεκινά από το 2,7% και φτάνει μέχρι 3,5%.

Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας «αυξάνω» με επιτόκιο που αυξάνεται κάθε μήνα, όπως και την προθεσμιακή κατάθεση «ΑΤΕ Διπλασιάζω» με επιτόκιο που ξεκινά από το 1,85% και φτάνει μέχρι το 3,7% (για ποσά από 10.000 ευρώ).

Η Attica Bank, στην 12μηνη κατάθεση Attica plus, προσφέρει επιτόκιο μέχρι 4,53% για ποσά από 20.000 ευρώ .

Η Γενική Τράπεζα στον λογαριασμό Extra αποταμίευση προσφέρει επιτόκιο 5% (με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται μία κίνηση το μήνα).

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον λογαριασμό προθεσμίας «Ανεβαίνω» με διάρκεια 15 μήνες και για ποσά 50.000 ευρώ, προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 1,4% και κορυφώνεται στο 6%.

Στην Εθνική Τράπεζα το ύψος των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Για ποσά από 330.000 ευρώ είναι διαπραγματεύσιμο.

Ο λογαριασμός προθεσμίας 12 μηνών Marfin Egnatia Bank, έχει επιτόκιο 3,75%

Επιτόκιο που σταδιακά αυξάνεται στο 5% προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω, διάρκειας 12, 18 ή 24 μηνών για ποσά από 50.000 ευρώ.

Η FBBank στον προθεσμιακό λογαριασμό 6Χ3 διάρκειας έξι τριμήνων, προσφέρει επιτόκιο 4,5% στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, το οποίο αυξάνεται στο 5% το τέταρτο 3μηνο, στο 5,5% στο πέμπτο τρίμηνο και στο 6% το έκτο τρίμηνο.

Η Proton Bank στην προθεσμιακή κατάθεση anelixis προσφέρει επιτόκιο 3% τους πρώτους τρεις μήνες και στη συνέχεια το επιτόκιο αυξάνεται μήνα με μήνα μέχρι το 9%.

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει στους προθεσμιακούς λογαριασμούς επιτόκιο από 2,5% μέχρι 2,75% για ποσά άνω των 30.000 ευρώ.

Μειώσεις των αμοιβών σε προνομιούχα υπουργεία και υπηρεσίες

Μειώσεις των αμοιβών σε προνομιούχα υπουργεία και υπηρεσίες, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογογίου και την κατάργηση «προκλητικών» επιδομάτων, προανήγγειλε σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης.


Παράλληλα, ανέφερε ότι«δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Αλλά στο τέλος της τετραετίας ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα έχουμε πετύχει να είναι σημαντικά μικρότερος από τον σημερινό. Θα μισθοδοτούνται, 125.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά, περίπου 200.000 λιγότεροι».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, θα προωθηθούν και μετατάξεις, καθώς «θα εκδοθεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες, βάσει της οποίας και σε συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογου προσωπικού που δεν αξιοποιείται στις υπηρεσίες όπου υπηρετεί».

Συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000

Συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 έως το τέλος της τετραετίας, αλλά και μειώσεις μισθών σε υπουργεία, όπου εξακολουθούν να χορηγούνται σκανδαλώδη επιδόματα, προαναγγέλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο υπουργός κάνει λόγο για «επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει αυτό το Δημόσιο» και κοινοποιεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, βάσει της οποίας θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογων εργαζομένων, που δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου υπηρετούν.

Ο κ. Ραγκούσης κάνει σαφές ότι δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και η συρρίκνωση του προσωπικού θα προέλθει από το πάγωμα των προσλήψεων και την αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις», τη μείωση των συμβασιούχων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, τις περιορισμένες ανάγκες του «Καλλικράτη» σε προσωπικό και τον τερματισμό του καθεστώτος των stage. Απαντώντας σε ερώτηση περί του συμφωνηθέντος με την τρόικα χρονοδιαγράμματος για τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν αποφάσισε η τρόικα. «Εμείς αποφασίσαμε για την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις», σημειώνει προσθέτοντας πως «οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν την έλευση της τρόικας, δηλαδή».

Αριστουργήματα με το τίποτα ...

Τα Ιμαλάια... λιώνουν

Οι ζωές και το βιος πολλών ανθρώπων στη Νότια Ασία βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία οδηγεί σε λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια με γοργούς ρυθμούς. Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προειδοποιούν ότι η «εξαφάνιση» των πάγων οδηγεί σε πλημμύρες που καταστρέφουν τις κατοικίες αλλλά και τις σοδιές των αγροτών.

Υπεύθυνοι του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ σημειώνουν με νέα έκθεσή τους η οποία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού ότι

«από την αρχή της δεκαετίας του 1980 ο ρυθμός απώλειας πάγου έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές, παράλληλα με την αύξηση στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα».

Οι ειδικοί τονίζουν μάλιστα ότι οι παγετώνες στο νοτιότερο μέρος της Νοτίου Αμερικής και στην Αλάσκα χάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

Tuesday, December 7, 2010

Νέα μορφή ζωής "ανακάλυψη της NASA"

Την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρέθηκε στο βυθό της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια. Ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.

Η
πολυαναμενόμενη ανακάλυψη της NASA δεν αφορά... πράσινα ανθρωπάκια, αλλά ένα περίεργο πλάσμα, καθώς τα νερά της λίμνης Μόνο της Καλιφόρνια περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια, ενώ κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη αυτή.

«Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.

Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.

Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρπουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Κάτω από τον μέσο όρο οι επιδόσεις των Ελληνων μαθητών

Βελτίωση στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου αλλά με τις επιδόσεις τους να παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο, όπως και στις φυσικές επιστήμες, εμφανίζουν οι έλληνες μαθητές σύμφωνα με την τελευταία έκθεση PISA (Programme for International Student Assessment) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Το 2009 αξιολογήθηκαν οι επιδόσεις 470.000 δεκαπεντάχρονων μαθητών από 65 χώρες. Η βαθμολογία των ελλήνων μαθητών στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου είναι 483 (με μέσο όρο των 65 χωρών τους 493 βαθμούς), στις επιστήμες 470 (μ.ο. 501) και στα μαθηματικά 466 (μ.ο. 496).

Νέα ανερχόμενη δύναμη στην εκπαίδευση αναδεικνύεται η Κίνα. Οι κινέζοι μαθητές από τη Σαγκάη, οι οποίοι έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στην έρευνα, υπερτερούν και στους τρεις τομείς που μελετήθηκαν, ενώ ακολουθεί η Νότια Κορέα. Η επί σειρά πρωταθλήτρια Φινλανδία κατρακύλησε στην τρίτη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι μαθητές από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.
Αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις τους παρουσίασαν μαθητές από χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με την έρευνα του 2000 εμφανίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Στο επίκεντρο της τελευταίας έρευνας του PISA τέθηκαν οι ικανότητες των μαθητών στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου.

Η Αυστραλία απαγορεύει το εμφιαλωμένο νερό

Η πρώτη χώρα στο κόσμο που απαγορεύει την πώληση του εμφιαλωμένου νερού είναι η Αυστραλία, λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας New South Wales Nathan Rees δήλωσε, ότι θα απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τεράστια χρηματικά ποσά δαπανούνται για την εξαγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά του εμφιαλωμένου νερού. Δεν είναι μόνο η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τα πλαστικά μπουκάλια αλλά και η ενέργεια που καταναλώνεται για τη κατασκευή τους, συμπλήρωσε ο Nathan Rees.

O Ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Peter Garrett δήλωσε υποστηρικτής του εν λόγω μέτρου και κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτείες της Αυστραλίας να το υιοθετήσουν.
Τα απορρίμματα από τα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν σε χωματερές και επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού δύσκολα βιοδιασπώνται και χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως για την παραγωγή τους.

Το εν λόγο μέτρο υιοθετήθηκε από τη κωμόπολη Bundanoon που βρίσκεται στη πολιτεία New South Wales, όπου είναι η πρώτη πόλη στο κόσμο που απαγόρευσε τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού.
Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 2500 κατοίκους και περισσότεροι από 350, ψήφισαν σε δημόσια συγκέντρωση την απαγόρευση του εμφιαλωμένου νερού. Μόνο δύο κάτοικοι που ήταν στην εν λόγω συγκέντρωση ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται σε εταιρεία εμφιάλωσης νερού.

Αφορμή για την εν λόγω απαγόρευση, ήταν η ανακοίνωση σχεδίων μιας εταιρείας για την εμφιάλωση του νερού της περιοχής στο Sidney και την μεταπώληση του στη πόλη.
Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν φοβούμενοι τον μεγάλο αντίκτυπο που θα είχαν στο περιβάλλον τα πλαστικά απορρίμματα και απαγόρευσαν τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού.

Πηγη econews.gr

Sunday, December 5, 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΒΗΜΑ

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ από το ΒΗΜΑ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα «μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας» που τέθηκε από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα μας, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και προβλέπει ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξηςτο 2012 «θα έχει ορατό αποτέλεσμα στην αγορά και σε θέσεις δουλειάς ». Ο υπουργός προετοιμάζεται για ένα «θερμό» τρίμηνο όπου θα γίνουν επτά μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά συνολικά τη δομή και τη λειτουργία της οικονομίας.

-Εφθασε, λοιπόν, η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Τι σημαίνει, πρόκειται για αλλαγές μόνο στο δημόσιο τομέα - όπως π.χ. η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ - ή γενικευμένες αλλαγές στην οικονομία. Κι αναφέρομαι στα κλειστά επαγγέλματα, την απελευθέρωση ίσως του ωραρίου των καταστημάτων, στην καθιέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων...Το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών δεν αφορά μόνο στο κράτος. Έχουμε ήδη εξαγγείλει μια σειρά από πολιτικές και παρεμβάσεις, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στο χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους δημόσιους φορείς, με στόχο τη μείωση και τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, όσο και στην οικονομία και στην αγορά. Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, η απλοποίηση της αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για την άσκηση επαγγέλματος, η άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.