Friday, January 28, 2011

nuova marea ltd & elettromar.com agreement

Elettromar.com is a partner and technical collaborator of nuova marea Ltd. company operating in Greece for several years worked with major European countries of yachting for research and development of solutions related to navigation and electronics on board. nuova marea Ltd. has signed a collaboration agreement with Elettromar.com to assist its customers in geographic areas where their expertise or Italy and Greece to enhance the granularity and the degree of preparedness and provide ongoing support and ever present

Thursday, January 27, 2011

Ευρωομόλογα με ονοματεπώνυμο

Αυτόφωρο και φυλάκιση έως 10 χρόνια για φοροδιαφυγή

Πηγή:  taxheaven.gr

Αυστηρές ποινές για μη απόδοση ΦΠΑ καθώς και για την μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, όπως η επιβολή αυτόφωρου, αύξηση της προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια στο 50%, κάρτα αποδείξεων αλλά και κριτήρια ελέγχου συγκεκριμένων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημά τους προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών".

Η DW προτίθεται να κλείσει την ελληνόφωνη ραδιοφωνική εκπομπή

Η Ντόιτσε Βέλε προτίθεται να κλείσει την ελληνόφωνη ραδιοφωνική εκπομπή, παρά την αρχική διαβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διατήρησή της.

«Οι οριστικές αποφάσεις των οργάνων του σταθμού θα ληφθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 2011» απάντησε, ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του διευθυντή της Ντόιτσε Βέλε (DW) Έρικ Μπέτερμαν. Το Μάρτιο θα συγκληθεί εκ νέου το Ραδιοφωνικό Συμβούλιο της Ντόιτσε Βέλε και θα αποφασίσει οριστικά για τον προγραμματικό σχεδιασμό του σταθμού την περίοδο 2010-2013, μέρος του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η αναστολή της ελληνόφωνης ραδιοφωνικής εκπομπής.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά το 1999, που κινδυνεύει να πέσει θύμα περικοπών της Ντόιτσε Βέλε η ελληνόφωνη εκπομπή, η οποία έχει ιστορία 47 χρόνων και έχει συνδεθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με την προσφορά της στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Αυξήσεις στα μισθώματα πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές

H απόφαση για αυξήσεις από 2,5% έως 6,3% στα ετήσια μισθώματα των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές του Αιγαίου με πολυετείς συμβάσεις αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αναδόχων ακτοπλοϊκών εταιρειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Ελπίδας Τσουρή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων με βάση τη ρήτρα καυσίμου και τον ετήσιο πληθωρισμό αποτελεί όρο των συναφθεισών, κατά τα προηγούμενα έτη, πολυετών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 2-12 έτη.

Επισημαίνεται ότι το ανώτατο ποσοστό 6,3% αντιστοιχεί σε μισθώματα δρομολογιακών γραμμών, οι οποίες εξυπηρετούνται από ταχύπλοα σκάφη και καταμαράν, κυρίως σε γραμμές των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Δημόσια Διαβούλευση για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Αναδιάρθρωση των Φορλογικών Υπηρεσιών και άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

Υπουργείο Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», στο πλαίσιο του διάλογου με τους πολίτες, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το προσχέδιο νόμου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Το 2011 είναι το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου, που θεσπίστηκε το 2010 με το οποίο άλλαξε ριζικά το σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών και πολλαπλασιάζονται οι διευκολύνσεις και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές στην υπηρεσία των φορολογούμενων. Μέσα σε αυτό το έτος, το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο επόμενο μεγάλο βήμα της αλλαγής του φορολογικού μας συστήματος με την αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ταυτόχρονα με την εφαρμογή ένα νέο αυστηρότερου πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Wednesday, January 26, 2011

Costamare Inc. Announces Completion of Financing for Three Newbuild Containership Vessels

Costamare Inc.

Costamare Inc., one of the world's leading owners and providers of containerships for charter, announced yesterday that it has finalized the financing arrangements for the three newbuilding contracts which were identified in its initial public offering ("IPO") prospectus in November 2010.
The containerships, each with a capacity of about 9,000 TEU, will be constructed by Shanghai Jiangnan Changxing Heavy Industry Co., Ltd. for a contract price of $95,080,000 per vessel and are scheduled to be delivered between November 2013 and January 2014.

Dry bulk market takes yet another nosedive, Capesizes look rather unattractive at the moment

by Nikos Roussanoglou, Hellenic Shipping News Worldwide

The downturn of the dry bulk market sees no boundariers, disproving even those who thought that at least for the capesize market, the worst had passed. As it turned out yesterday, it hadn’t. The industry’s benchmark, the Baltic Dry Index lost another 3.94% to reach 1,292 points, with the Capesize segment losing 3.05%.
But, it was the Panamax market that tumbled the most yesterday, by a whopping 5.08% on a daily basis.
Accroding to a report from BIMCO’s shipping analyst Peter Sand, the current weakness in the Capesize won’t go away anytime soon. “Capesize rates have defied gravity on the back of strong demand for particularly coal but also for iron ore during 2010. This has neutralized some of the downside effects from the heavy inflow of new tonnage into the market.

Πού εξαφανίστηκαν τα μελτέμια του Αιγαίου;

Τα μελτέμια είναι καλοκαιρινοί τοπικοί άνεμοι που εκδηλώνονται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Η διεύθυνση των ανέμων αυτών στο βόρειο Αιγαίο είναι από ΒΔ. διευθύνσεις, στο κεντρικό από βόρειες και Β/Α, στο νότιο Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος από ΒΔ., φθάνοντας μέχρι δυτικές διευθύνσεις κυρίως στη Ρόδο.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν Ετήσιο (πληθ. Ἐτησίαι).







Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

127 δημιουργοί συναντούν τα παιδιά στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού , με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

46 εκθέτες προσφέρουν για μία ακόμη χρονιά στο αναγνωστικό κοινό μια πλούσια γκάμα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τους. Πέρα από τους εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου, συμμετέχουν για πρώτη φορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μπάμιγκτον, ο Φάρος Τυφλών Αθηνών. Συμμετέχουν επίσης παλιοί φίλοι της Έκθεσης όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.ά.

92 συγγραφείς (Ευγένιος Τριβιζάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Βάσω Ψαράκη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Ελένη Πριοβόλου, Άρης Δημοκίδης, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μάνος Κοντολέων, Βούλα Μάστορη, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Λίτσα Ψαραύτη, Λένα Μερίκα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Έφη Λαδά κ.ά.)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά

Tuesday, January 25, 2011

Το νέο φορολογικό νομοσχεδίο

Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των εταιρικών κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων».

 
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, για την αξιολόγηση των εφοριακών υπαλλήλων (όπως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων), αλλά και ρυθμίσεις την ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων μέσω της ίδρυσης του ειδικού σώματος φορολογικών διαιτητών.

Στις καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
 
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μετά τη σημερινή συζήτησή του στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Έφυγε ο Καπετάν Βασίλης

Οι Lloyd's List, σε ένα αφιέρωμα που έκαναν το 2004, με αφορμή την επέτειο για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας του Costamare, ονόμασαν τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, «Greek King of Containers». Βέβαια, ο τίτλος αυτός του ανήκει δικαιωματικά, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2007 διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που η συνολική τους χωρητικότητα ανερχόταν σε 2.612.337 dwt.

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 76 ετών, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές. Ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρίας Costamare και δημιουργός μεταξύ άλλων πολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στη γενέτειρά του Μεσσηνίας.

Ο Καπετάν Βασίλης γεννήθηκε το 1935 στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ήρθε στην Αθήνα το 1948, έπιασε δουλειά και παράλληλα παρακολουθούσε νυχτερινό γυμνάσιο το οποίο και τελείωσε το 1953. Την ίδια χρονιά μπαρκάρισε αμισθί ως εκπαιδευόμενος σε ένα μικρό πλοίο και ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία. Ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας και το 1974 δημιούργησε την εταιρεία Costamare Shipping Company S.A. αγοράζοντας ένα μικρό παλιό πλοίο.

Σήμερα η Costamare, που παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, διαχειρίζεται 46 πλοία containers και είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εμπορευματοφόρων πλοίων στον κόσμο, με όλα τα πλοία της να φέρουν την ελληνική σημαία.

Carrying the world was much easier

toonpool.com

Επιστολή Χ. Παμπούκη προς Siemens

Αξιότιμε κ. Ξυνή,

Επανέρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς εσάς για να σας γνωστοποιήσω τις θέσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του προκειμένου.
Καταρχήν η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε η νέα διοίκηση της εταιρίας Siemens. Αυτό διαφαίνεται από την αναγνώριση της ζημίας και την καταβολή του τιμήματος στις διάφορες χώρες εμπλοκής.

Το γύρισμα της σελίδας περιλαμβάνει την πλήρη εκκαθάριση και έρευνα των υποθέσεων αυτών. Έτσι θα επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της εταιρίας σας με την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλεται από το νόμο ως προς τις μελλοντικές σχέσεις και φυσικά ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της περιόδου της προηγούμενης διοίκησης.

Πόρισμα Siemmens - Διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για πρώην υπουργούς και υφυπουργούς

Πηγή:  naftemporiki.gr

Την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ ζητεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens που κατατέθηκε αργά το βράδυ στον Πρόεδρο της Βουλής.

Για τον Κώστα Σημίτη

Στον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Σημίτη, η Νέα Δημοκρατία αποδίδει ευθύνες για την, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, απόφαση να ανατεθεί το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας μέσω περιορισμένου καταλόγου τριών μόνον εταιρειών.
Στον ίδιο, πάντοτε ως προεδρεύοντα της Διυπουργικής Επιτροπής, αποδίδεται και η απόφαση να περιληφθεί του υποσύστημα ΤΕΤΡΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους του έργου και είσοδο της Siemens στο διαγωνισμό. Η ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό ως προς τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, που οδήγησε σε παραίτηση του τότε υπουργού Xάρη Καστανίδη, που είχε προτείνει τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής ελέγχου των προμηθειών, και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και παραδέχθηκε τη λήψη ποσών ύψους 450.000 μάρκων από τη Siemens. Ζητείται ακόμη περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών του Θεόδωρου Τσουκάτου ότι έλαβε ένα εκατομμύρια μάρκα ως χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ

Monday, January 24, 2011

Σύγκρουση πλοίων στη Σιγκαπούρη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  |  Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε ότι, χθες στις 01.40, το Φ/Γ "ANANGEL EXPLORER" Ν.Π. 11644, κενό φορτίου, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, κατά τη διάρκεια πετρέλευσης, συγκρούσθηκε με το Φ/Γ "CECILIA" σημαίας Παναμά, το οποίο βρισκόταν εν πλω.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές (αριστερό top side No 2 tank και στο double bottom No 1 tank) ενώ δεν αναφέρθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Το πλήρωμα του Φ/Γ "ANANGEL EXPLORER", που αποτελείτο από 22 άτομα, εκ των οποίων 10 Έλληνες, είναι καλά στην υγεία του ενώ το πλοίο παραμένει στο λιμάνι προς επιθεώρηση.

Κίνητρα και... αντικίνητρα στις θαλάσσιες μεταφορές


Ο Γιάννης Διαμαντίδης αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα, είπε ότι θα τον συνοδεύσουν και έλληνες εφοπλιστές προκειμένου να προωθηθεί και να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία Ελλάδας - Κίνας για την ενίσχυση της ναυτιλίας με 5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην επιστράτευση των ναυτικών είπε ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος στον πρωθυπουργό την άρση της επίταξης αρκεί, οι ναυτικοί να μην επιμείνουν στα παράλογα - όπως τα χαρακτήρισε - αιτήματά τους και να έρθουν σε συμφωνία η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας μαζί με την ΠΝΟ . 

Sunday, January 23, 2011

Greece announces €600m solar project


Greece's prime minister has announced a €600m project to build on a brownfield site what would be the world's largest photovoltaic solar power installation.
George Papandreou's government is trying to promote green investment, especially in renewables, to help pull the country out of the deepest recession on record.
"This photovoltaic park is a defining project in our drive to change the Greek development model and attract innovative investment," Mr Papandreou said of the scheme in the north of the country.

The prime minister made the announcement on Thursday during a visit to Kozani, where an ageing power complex generates more than 40 per cent of Greece's electricity supply from locally mined lignite, known as brown coal.

Greece to market bonds to overseas Greeks

Greece will issue a diaspora bond aimed at Greek investors all over the world "within the next few months" in an effort to return to bond markets in 2011, said Greek finance minister George Papaconstantinou in an interview on Sunday.

"We will mainly address Greeks in Europe, the US, Australia, etc., while the interest will be lower than current market rates," Papaconstantinou told the Sunday edition of Eleftherotypia newspaper.

According to the Kathimerini daily, the Greek government seeks to issue a diaspora bond "of between three and 10 years".
Greece on Tuesday raised 650 million euros ($866 million) in a sale of three-month treasury bills at a stable yield of 4.1 percent despite a recent downgrade in its credit rating to junk status by the Fitch ratings agency.

Greece last year secured a three-year, 110-billion-euro ($149 billion) loan from the EU and the International Monetary Fund, most of it from the EU. It is currently in talks with Brussels to extend repayment on this loan, though it has repeatedly denied any restructuring of its other debts.

"Sincerely, Greece can and will avoid it," Papaconstantinou told Eleftherotypia, referring to restructuring Greece's debt.

RTFM - Read The Fucking Manual

Του Γιάννη Μπαξεβάνη

Το RTFM, στην παγκόσμια γλώσσα των μηχανικών χρησιμοποιείται καθημερινά και δεν ειναι τίποτα περισσότερο απο μια απλή προτροπή, συμβουλή του να ανατρέξεις στον τρόπο που λειτουργεί κάτι και ν' ακολουθήσεις τις οδηγίες λειτουργίας του, αν θες να δεις αποτέλεσμα.
RTFM είναι η προτροπή  να ψάξεις στην πηγή και δεν είναι τυχαία άποψη
Κάποιος για να μπορείς να χαίρεσαι το αποτέλεσμα, έδωσε το χρόνο του μελετώντας και σχεδιάζοντας, επιστράτευσε τις γνώσεις του, μελέτησε, ξενύχτησε δοκιμάζοντας, ξόδεψε, ταλαιπωρήθηκε και μετά από πολλαπλές προσπάθειες έφτασε στη λύση. 
RTFM λοιπόν, εκτός κι αν δεν έχεις μάθει ακόμα οτι ανακαλύφθηκε ο τροχός και θεωρείς οτι είναι καλή ιδέα να τον ανακαλύψεις. 
Γενικά η άρνηση να ανατρέξεις στην αυτονόητη λύση είναι προνόμιο εγωιστών και άσχετων που κοστίζει και χρόνο και χρήμα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός οτι μια τέτοια συμπεριφορά πιθανά κρύβει ιδιοτέλεια

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, δηλαδή περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια (Δημοτικό) και την κατώτερη Δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο) Εκπαίδευση.

Η σχολική ζωή των μαθητών μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2,5 ετών (προσχολική εκπαίδευση) σε ιδρύματα (ιδιωτικά και δημόσια) που ονομάζονται Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί. Ορισμένοι Παιδικοί Σταθμοί διαθέτουν και Νηπιακά Τμήματα που λειτουργούν παράλληλα με τα Νηπιαγωγεία.

Το Αγγλικό & Ουαλικό - Εκπαιδευτικό Σύστημα

Στην Αγγλία και στην Ουαλία η γενική υποχρεωτική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που είναι μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, και διαρκεί έντεκα χρόνια. Υπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια σχολεία· στα δημόσια σχολεία η φοίτηση είναι δωρεάν. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αγγλία και την Ουαλία διαιρείται σε τέσσερα στάδια (Key Stages): Το Στάδιο 1 είναι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, το Στάδιο 2 για τις ηλικίες 7 έως 11, το Στάδιο 3 για τις ηλικίες 11 έως 14 και το Στάδιο 4 για τις ηλικίες 14 έως 16.  Είναι επίσης δυνατό ένα παιδί να δεχτεί την εκπαίδευση στο σπίτι, αλλά οι γονείς θα πρέπει να λάβουν σχετική έγκριση.

Το Βουλγαρικό Εκπαιδευτικό Σύστημα


Η Εκπαίδευση στη Βουλγαρία είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Το σχολικό έτος αποτελείται από δύο εκπαιδευτικές περιόδους, αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και τελειώνει το Μάιο ή Ιούνιο. Το εκπαιδευτικό σύστημα συνίσταται στα ακόλουθα επίπεδα: προσχολική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανώτερη εκπαίδευση. Η προσχολική εκπαίδευση (ISCED’97, Επίπεδο 0) απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6/7 ετών. Η βασική εκπαίδευση (τάξεις 1 ως 8 ISCED’97 Επίπεδα 1, 2 και 2А) περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (τάξεις 1 έως 4) και την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση / δεύτερο στάδιο βασικής εκπαίδευσης (τάξεις 5-8), ενώ στο ίδιο εκπαιδευτικό επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα της επαγγελματικής κατάρτισης με την ολοκλήρωση της 6ης, 7ης ή 8ης τάξης. Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Βουλγαρία (ανώτερο επίπεδο) διακρίνεται στη γενική εκπαίδευση (γενικά και ειδικευμένα σχολεία) και την επαγγελματική κατάρτιση.

Το Αυστριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Σύντομη Παρουσίαση


Στην Αυστρία η γενική υποχρεωτική εκπαίδευση απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, και διαρκεί εννέα χρόνια. Υπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια σχολεία· στα δημόσια σχολεία η φοίτηση είναι δωρεάν. Το Αυστριακό εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει μια ποικιλία επιλογών εκπαίδευσης και κατάρτισης, που έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών και των γονιών τους.