Saturday, December 25, 2010

Πολλές ευχές

Πολλές ευχές σε όλο τον κόσμο για υγεία, αγάπη και ειρήνη. Ελπίζω και εύχομαι τούτη η μέρα να είναι ιδιαίτερη για τον καθένα μας και στο περασμά της να αφήσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ειρήνη για όλο τον κόσμο.

Καλά Χριστούγεννα
Γιάννης Μπαξεβάνης

Ξεκίνησε η αποκατάσταση στις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα

Στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Πάρνωνα από τις πυρκαγιές του 2007 και στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, συμβάλλει το έργο Life+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» .

Ήδη, στις 17 Δεκεμβρίου φυτεύτηκαν στις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα τα πρώτα από τα 460.000 φυτώρια μαύρης πεύκης που θα φυτευτούν στο πλαίσιο του έργου. Πρόκειται για εκτάσεις με μαύρη πεύκη που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες σύμφωνα με την αποτίμηση της πυρκαγιάς ισοδυναμούν στο 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα.

Με την έναρξη των φυτεύσεων πραγματοποιείται το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε στο ορεινό οικοσύστημα του Πάρνωνα η πυρκαγιά του 2007.
Η έκταση που θα φυτευτεί είναι 2.910 στρέμματα, τα οποία θα προστεθούν στα περίπου 3.000 στρέμματα, όπου έχει ήδη εμφανισθεί φυσική αναγέννηση.

Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται σε 1.837.000 ευρώ, το 75% από τα οποία αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+ και το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μέσω της Ειδικής Γραμματείας Δασών.

Η μελέτη, ανάθεση και επίβλεψη της αποκατάστασης έγινε από το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από πρόταση που συντάχθηκε από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σε εφαρμογή της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης. Η παραγωγή των φυταρίων έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από σπόρο που συλλέχθηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.

Η δασάρχης Σπάρτης Παναγιώτα Σημάδη σε δήλωσή της σημειώνει ότι, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά από την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυτωρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης, βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται» .

Wednesday, December 22, 2010

«Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων»

Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων».

Ειδικότερα, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση δημιουργείται ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου σε θέματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας και θα εισηγείται την παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτων σε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει ένα κρατικό φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων της σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό της πλούτο σε υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται, η δημιουργία ενός κρατικού φορέα, θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα, τα οφέλη για την εθνική οικονομία από μια συστηματική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος θα είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011.

Tuesday, December 21, 2010

Ποιός προτείνει τα νέα μέτρα τελικά ;

Tου Κώστα Μητρόπουλου

Μείωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών ως το 2013

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013 ανακοίνωσε o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 κι ότι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Monday, December 20, 2010

What the lawsuit against BP can achieve

Thomas Noyes | The Guardian  

A disaster as large as the Deepwater Horizon oil spill in the Gulf of Mexico cannot be remediated through the courts – but we can still sue the bastards. This is America, after all.
The US department of justice has filed a civil lawsuit against BP and associated companies like Anadarko and Transocean for damages resulting from the Deepwater Horizon explosion that erupted on 20 April, and spewed nearly 5m barrels of oil into the Gulf of Mexico before it was capped on 15 July.

The suit cites damage to the Gulf's natural resources, wildlife and their associated human activities. These natural resources don't just have aesthetic value for a few bird watchers; they have economic value, too. As much as we like to think of ourselves as insulated from nature, we still depend on the complex marine ecosystem for our sustenance, all the way down to the plankton at the bottom of the food chain.
The oil executives may tell us we need to be pragmatic in considering the economic effects of environmental controls, but the disaster has already had a pretty big practical effect on the shrimpers, who had 4,200 square miles of Gulf waters closed to their boats last month after tar balls were found in their nets.

WikiLeaks cables: the Dalai Lama is right to put climate change first

For Tibet, climate change is a far more urgent issue than independence – its very survival is at stake

The Dalai Lama, according to the latest release of WikiLeaks cables, told US diplomats that, for Tibet, climate change is a more urgent issue than a political settlement. This will certainly dismay some of the more radical elements of the region's independence movement. Many of the younger Tibetans in exile are already frustrated with their spiritual leader's moderate and non-violent approach. For them, independence will always trump the environment.

But if the concern is the survival of the nomadic peoples of the Tibetan plateau, the Dalai Lama is right. Exile activists, with a familiar cast of celebrities and sympathisers, have done much to define western perceptions of Tibet as primarily a political issue. But the Dalai Lama's efforts to secure a meaningful autonomy for Tibetans have not flourished. Nor has any pressure applied by the US measurably improved Tibetans' freedom; and today, with an increasingly confident and nationalist China, the prospects for progress are in retreat.

Απογραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

Απογραφή και του κτιριακού αποθέματος του Δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα ποσά που δαπανώνται για ενοικιάσεις ακινήτων, σε μία στιγμή που δεκάδες δημόσια κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα.

Οι κρατικές υπηρεσίες πληρώνουν για ενοίκια 186 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ενώ τα συνολικά έσοδα από μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 12,75 εκατ. ευρώ.

Τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, αν αξιοποιούνταν μόνον το 15%-20% της κρατικής ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ.

Η απογραφή της περιουσίας του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία μετά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, για τον «Καλλικράτη» στο κράτος, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η μεταστέγαση όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου».

newsbeast.gr

 

Sunday, December 19, 2010

Η κακοκαιρία καθηλώνει χιλιάδες επιβάτες σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Περίπου 1.500 επιβάτες παρέμεναν μπλοκαρισμένοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σήμερα το απόγευμα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, ενώ τα αεροδρόμια του Σαρλερουά (κέντρο) και τη Λιέγης (ανατολικά) έκλεισαν και το χιόνι κάνει δύσκολη την κίνηση στους δρόμους.«Εκτιμούμε σε περίπου 1.500 τον αριθμό των επιβατών που θα περάσουν τη νύχτα εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου των Βρυξελλών, Γιάν Βαν Ντερ Κρούισε.

Περίπου 2000-3000 επιβάτες που ταξίδευαν προς το Λονδίνο, αλλά των οποίων οι πτήσεις είχαν εκτραπεί προς το Βέλγιο, παρέμειναν μπλοκαρισμένοι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με μια τελική καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σήμερα. Μια προηγούμενη καταμέτρηση είχε δώσει μια χαμηλότερη εκτίμηση, περίπου 1.500 άτομα. Οι επιβάτες αυτοί προέρχονταν από 18 πτήσεις προς το Λονδίνο που εκτράπηκαν στις Βρυξέλλες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

A big "Load"

Η Ελλάδα, το Ευρώ και η πραγματικότητα με λίγο χιούμορ

Ο Κύκλος της ζωής

ΥΠΑΑΝ: Στόχος τα επόμενα δύο χρόνια 50.000 νέες επιχειρήσεις

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών του υπουργείου, με στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης τον κονδυλίων από το ΕΣΠΑ προανήγγειλε, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Οπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ξεκινά συνεργασία με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, με στόχο μέσα στο Φεβρουάριο, να είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιφέρειας.

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά πρέπει να τα ξεπεράσουμε, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνοχής και την επανεκκίνηση της αγοράς», υπογράμμισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ανάγκη «μιας εθνικής προσπάθειας για την οικονομική ανάταξη της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τις οποίες πρέπει να κινητοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, για να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης της Ελλάδας πάνω τους».
«Πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να οδηγήσουμε όλες τις περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους και τη δυναμική τους, στη νέα εποχή. Και είναι πολύ σημαντικό οι δραστηριότητες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις να έχουν ανταποδοτικότητα», τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι ένα ακόμα εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ψηφιακή πλατφόρμα και η δημιουργία νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Θέλουμε να δημιουργηθούν 50.000 νέες επιχειρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ανέφερε ότι ένας επιπλέον στόχος είναι «μέσα στο 2012 να έχουμε φτάσει από το 8,6% που είναι σήμερα οι εξαγωγές μας στο 10%». «Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι θα προσθέσουμε μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Μόνο έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ύφεση».
Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα συλλέξει όλα τα αξιόλογα επενδυτικά σχέδια και μέσα στην άνοιξη θα τα εντάξει στο ΕΣΠΑ, για να ξεκινήσει αμέσως η δραστηριότητα των επενδύσεων από πλευράς νέων ανθρώπων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι ένας νέος νόμος για τον ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς με δίκαιες, όπως είπε, τιμές.
«Υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τις τιμές. Στόχος μας, λοιπόν, με τις νομοθετκές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, είναι να το λύσουμε οριστικά, βάζοντας την αγορά να λειτουργεί με ένα νέο τρόπο αντίληψης και με τιμές που θα ανταποκρίνονται στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα χώρας», κατέληξε.

Eγκρίθηκε η τρίτη δόση του δανείου

NAFTEMPORIKI.GR

Εγκρίθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ (2,16 δισ. μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και η έκθεση των στελεχών του, που δημοσιοποιήθηκε, αναγνωρίζουν την μεγάλη πρόοδο της χώρας μας, τόσο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στην υλοποίηση των τομών και αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή έχοντας, ήδη, εξαγγείλει συγκεκριμένα σχέδια δράσης, και προχωρώντας στην υλοποίηση τους με προσήλωση στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΝΤ: Eντυπωσιακή η δημοσιονομική προσαρμογή, ζητεί επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη μέχρι σήμερα συνολική δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο επισημαίνει πως είναι σημαντικό «να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει».
Κάνει λόγο επίσης για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.

Κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους ο Γ. Παπακωνσταντίνου

NAFTEMPORIKI.GR
Πηγή: Reuters

Πιο πολύ θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε αυστριακή εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι χώρες με σχετική σταθερότητα, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ίσως τελικά βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος δανεισμού, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συστήσει κοινό μέτωπο απέναντι στην κρίση χρέους στην ευρωζώνης.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους μας θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες μας και για τις τράπεζες», δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Αυτό θα κλόνιζε και άλλες περιφερειακές οικονομίες. Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα όποια πλεονεκτήματα».

Σχετικά με τις ανησυχίες που προβάλλονται ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού για χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Σύντομα θα δούμε ότι, αν συνεχιστεί η ένταση στην περιφέρεια της Ευρώπης και ως εκ τούτου στην ευρωζώνη, τα spreads δανεισμού ασφαλών χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, θα αυξηθούν και αυτά».