Saturday, January 22, 2011

Μικρασίας Έρως στην Ελληνική Λέσχη Βιβλίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει το φυσικό της πλούτο

Την επέκταση του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών και των ειδών που ζουν σε αυτές - του Natura 2000- ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η χλωρίδα και η πανίδα της Ευρώπης προστατεύονται τώρα καλύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το ευρωπαϊκό δίκτυο επεκτείνεται κατά 27.000 km², εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα αποτελούν θαλάσσιες περιοχές.
 
 Οι εκτάσεις μεταφράζονται σε 739 τοποθεσίες, κυρίως στην Τσεχία, στην Πολωνία, στην Ισπανία, στη Δανία και στη Γαλλία, όπως το δέλτα του μεγαλύτερου σε μήκος γαλλικού ποταμού, του Λίγηρα. Σε αυτές ζουν κάποια από τα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη ζώων, όπως η βίδρα, ο σολομός και η μεγάλη γαλάζια πεταλούδα. Με την προσθήκη αυτών των περιοχών, το δίκτυο Natura 2000 καλύπτει πλέον περίπου το 18% της χερσαίας έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω από 130.000 km² των θαλασσών της. Για τις περισσότερες χώρες πάντως, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, η ενημέρωση του καταλόγου αφορά κυρίως προσαρμογές στις εκτάσεις που έχουν ήδη κηρυχθεί περιοχές Natura.
 
Προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας είναι το Δέλτα του Έβρου, η Κερκίνη, το Φαράγγι της Σαμαριάς, μεγάλα όρη όπως ο Όλυμπος και ο Παρνασσός, εθνικοί δρυμοί, αλλά και νησιά μεταξύ άλλων. «Προστατεύοντας τη φύση, προστατεύουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ. «Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα είδος ασφάλειας ζωής, καθώς διαφυλάσσει την αντοχή της φύσης και εξασφαλίζει την αειφόρο σχέση με τον φυσικό κόσμο, από τον οποίο εξαρτώμαστε». Το δίκτυο Natura 2000 βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής των Βρυξελλών για την προστασία της φύσης και της βιολογικής ποικιλότητας.
 
Δεν πρόκειται ωστόσο για περιοχές, στις οποίες απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Άλλωστε πολλές από αυτές ανήκουν σε ιδιώτες. Δραστηριότητες όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η δασοκομία και η ψυχαγωγία, μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούνται εντός του δικτύου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται με βιώσιμο τρόπο και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

ΟΗΕ: Από τις πιο ζεστές χρονιές το 2010

Ενα από τα πιο ζεστά έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 2010, μαζί με το 2005 και το 1998, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Ο ΠΜΟ επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας «σημαντικής» τάσης για άνοδο της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ότι οι πάγοι το Δεκέμβριο στην Αρκτική ήταν λιγότεροι παρά ποτέ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Μισέλ Ζαρό ανέφερε ακόμη πως η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί.

Οι καινοτομίες του νέου φορολογικού

Πηγή    taxheaven.gr

Η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης για φορολογικά θέματα, καθώς και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.

Το μοντέλο αυτό θα λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική υποστήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία, βάσει συμφωνημένων στόχων, αλλά και με λογοδοσία, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Απώτερος στόχος η έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από φορολογικές υποθέσεις.

Friday, January 21, 2011

ΗΠΑ-Η Ελλάδα πρωτοσέλιδο σε αφιέρωμα του ταξιδιωτικού περιοδικού "Conde Nast Traveler", αλλά και στους New York Times.

Καρπούς εμφανίζεται να αποδίδει η νέα στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στον άξονα της προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.
 

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα στα κονδύλια για δαπάνες μάρκετινγκ, το αρμόδιο υπουργείο υποδέχθηκε με ικανοποίηση το εξώφυλλο του διάσημου τουριστικού περιοδικού "Conde Nast Traveler" που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και συνοδεύεται με 15 σέλιδο εκτενές αφιέρωμα.

 
Το τεύχος του Ιανουαρίου ήδη κυκλοφόρησε στην Αμερική με τον τίτλο: "Pure Bliss, 4 Perfect Little Isles In Greece" (Καθαρή Ευδαιμονία: 4 τέλεια μικρά νησιά στην Ελλάδα) σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη νέα χρονιά, σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις στην Αμερική και αυτές τις ημέρες αναμένεται και στη χώρα μας. Το αφιέρωμα του περιοδικού εστιάζει στις μικρές Κυκλάδες και το κείμενο εμπλουτίζεται με φράσεις από τον Καζαντζάκη και τον Ομηρικό Οδυσσέα. Η διαφημιστική προβολή της Ελλάδας μέσω δημοσιογραφικών οργανισμών δεν σταματά στο ταξιδιωτικό περιοδικό, αντίθετα τη σκυτάλη για αυτό το Σαββατοκύριακό πήραν οι New York Times, όπου στο ταξιδιωτικό τους έντυπο "παίζουν Ελλάδα".

Δημόσια Διαβούλευση για το Προσχέδιο Νόμου «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση Αδικαιολόγητων Περιορισμών στην Πρόσβαση και Άσκηση Επαγγελμάτων»

Υπουργείο Οικονομικών

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στο να επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα επαγγέλματα στη χώρα μας πιο κοντά στη συνταγματική επιταγή της ελευθερίας στην επαγγελματική δραστηριότητα.

Η προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων, όπως αριθμός αδειών, καθορισμός τιμών υπηρεσιών, ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικοί περιορισμοί και αντιστρέφει τη λογική που ισχύει σήμερα. Από εδώ και στο εξής κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να ασκηθεί χωρίς περιορισμούς, ενώ οι ειδικοί περιορισμοί που παραμένουν επιβάλλονται αυστηρά για λόγους υπεράσπισης επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Wall Street Journal - Γιατί η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει


ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ | Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011  [ 14:14 ]  tovima.gr

Μόνο καταφεύγοντας σε θεωρίες συνωμοσίας μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την αέναη ανακύκλωση καταστροφολογικών για το ευρώ και την Ευρώπη υποθέσεων και θεωριών από αναλυτές αγγλοσάξωνες, που διακρίνονται για την προσήλωσή τους στον ορθό λόγο και για την αντικειμενική, κυνική πολλές φορές, προσέγγιση της πραγματικότητας. 

Thursday, January 20, 2011

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2011

imerisia.gr
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2011, όπως αναφέρει η Fitch, με τον οίκο να σημειώνει ότι ο μεικτός κρατικός δανεισμός της χώρας ανέρχεται στο 25,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 16,5%. Σε απόλυτα ποσά τις μεγαλύτερες ανάγκες έχει η Γαλλία με 385,8 δισ. ευρώ και ακολουθούν Ιταλία με 381,1 δισ. ευρώ και Γερμανία με 291,6 δισ.

Χάκερ εισέβαλαν στο ελληνικό μητρώο συναλλαγών για τις εκπομπές άνθρακα

tanea.gr

Με αλλεπάλληλες εισβολές τους στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ, άγνωστοι χάκερ έκλεβαν τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα από 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λόγω των συνεχών κυβερνοεπιθέσεων, οι συναλλαγές διακόπτονται για μία εβδομάδα.

Οι συναλλαγές αναστέλλονται από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 26 Ιανουαρίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι χάκερ έκλεβαν τα δικαιώματα ρύπων από τα εθνικά μητρώα συναλλαγών, με σκοπό να τα μεταπωλήσουν.

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Τροποποίηση του Ν.3126/2003 για την Ποινική Ευθύνη των Υπουργών»


Τίθεται από 20 Ιανουαρίου σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την «τροποποίηση του Ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών»

Ο νόμος 3126/2003 που αφορά στην ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει εκδοθεί ως εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο και σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει το περιεχόμενό του. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Δημόσια Διαβούλευση για Συνενώσεις-Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012


Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Οι σύγχρονες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές ανάγκες επιτάσσουν την αναβάθμιση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού σχολείου, που θα το καταστήσουν ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αυτές με επιτυχία και δημιουργικότητα. Η μορφή του, η οργάνωσή του, το περιεχόμενό του, τα μέσα του, το ανθρώπινο δυναμικό του, η «κουλτούρα» του, οι διδακτικές πρακτικές του και τα αποτελέσματά του είναι σήμερα αντικείμενα μελέτης, και δομικής αναθεώρησης

Wednesday, January 19, 2011

Απολύθηκε λόγω Wikileaks ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» του προγράμματος Galileo

Πηγή:     tanea.gr

Σχετικό άρθρο του Ulisse στις 13/01/2011

Στην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού ομίλου OHB Systems, μέλους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή 14 δορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Galileo, οδήγησαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks.

To Galileo αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό σύστημα GPS. Στόχος είναι να λειτουργήσει το 2014, παρέχοντας προσδιορισμό γεωγραφικού στίγματος με ακρίβεια ενός μέτρου, από τα 15 μέτρα στο αμερικανικό GPS.


Αφανίζονται τα ελάφια στην Ελλάδα

ethnos.gr  Κατερίνα Ροββά

Η συστηματική εξόντωση των κόκκινων ελαφιών συνεχίζεται. Ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός τους στην Ελλάδα, αυτός της Ροδόπης, βρίσκεται πλέον στο χείλος του αφανισμού, καθώς ασυνείδητοι λαθροθήρες σκοτώνουν τα ελάφια και διοχετεύουν το κρέας τους στην παράνομη αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα ελάφι μπορεί να πωληθεί ακόμη και έναντι 1.000 ευρώ...

Οπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και WWF, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση της λαθροθηρίας, με πιο πρόσφατο ένα περιστατικό που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη συνελήφθη οδηγός στην Εθνική Οδό Δράμας-Ξάνθης ο οποίος μετέφερε στο αυτοκίνητό του μέσα σε σακούλες δύο τεμαχισμένα ελάφια.

Tuesday, January 18, 2011

Biolamps uses CO2 to light up the streets

One of the key problems we currently face in our world is the pollution produced from cars. And one of the solutions used to combat this problem is electric cars, but since they are much too costly for most people to afford at the moment, so a designed has come up with a proposed solution to the problem.

Called Biolamps, these lamps contain algae mixed with water, which converts the CO2 into oxygen which it then emits back out into the atmosphere. In addition to creating Oxygen, the lamp also converts the CO2 into a biomass which can be used to power up the lamps. If the lamp has more CO2 biomass than it needs, it uses an underground tube system to push it to the nearest filler station where it can be converted into a biofuel to power eco cars. Talk about innovative! It’s great to see technology being used to push our world into a greener state; hopefully technology like this will be implemented before it’s too late to save our world.

Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε στην Ουάσινγκτον

Πηγή   skai.gr
 
Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην επίσημη αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον, μια πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος.

Ο πρεσβευτής Μαέν Αρεϊκάτ, που εκπροσωπεί την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής της τελετής, για τη διοργάνωση της οποίας είχε δώσει το "πράσινο φως" η αμερικανική κυβέρνηση πριν από πολλούς μήνες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ωστόσο ότι η έγκριση για την έπαρση της εθνικής παλαιστινιακής σημαίας στην πρόσοψη της αντιπροσωπείας δεν υποδηλώνει την αλλαγή του καθεστώτος για τους Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ είναι καρπός των συμφωνιών του Όσλο που επιτεύχθηκαν το 1993 μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Charges against two men after they obtained and distributed the e-mail addresses of 114,000 iPad owners

The United States Attorney’s Office in Newark filed charges against two men on Tuesday after they obtained and distributed the e-mail addresses of 114,000 iPad owners last June.

Daniel Spitler and Andrew Auernheimer were arrested Tuesday and charged “with one count of conspiracy to access a computer without authorization and one count of fraud,” according to a spokeswoman for the office.

Τροποποίηση της ρύθμισης για το πλαφόν των 10 στρεμμάτων

Τροποποίησε τη ρύθμιση για το πλαφόν των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Νatura 2000 η κυρία Τίνας Μπιρμπίλη έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στον Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) για θέματα Περιβάλλοντος. Η υπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές της ρυθμίσεις και πρότεινε να αλλάξει το άρθρο 9 και αντί να διατηρηθεί το δικαίωμα οικοδόμησης στα 4 στρέμματα μόνο για όσους έχουν οικοδομική άδεια να ισχύει για όλους όσοι διαθέτουν ως την ψήφιση του νόμου 4 στρέμματα. Από την έναρξη ισχύος του νόμου και έπειτα όμως να απαιτούνται 10 στρέμματα. Οι βουλευτές δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με αυτή την τροποποίηση και απείλησαν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Sunday, January 16, 2011

ΦΠΑ σε δόσεις και κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Πηγή:   Το Βήμα

Την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις μελετά τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΦΠΑ σε δόσεις και κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις μελετά τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.