Wednesday, July 13, 2011

Η απελπισμένη προσπάθεια της Ιταλίας να προστατευτεί

Πηγη:  www.sofokleous10.gr


Την περασμένη άνοιξη ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι πίεσαν ασφυκτικά τις ιταλικές τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια προκειμένου να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Η προσπάθειά τους αυτή προσέκρουσε σε δυσκολίες καθώς οι τράπεζες διαμαρτύρονταν, υπεξέφευγαν και αντιστέκονταν.

Έχοντας κάποιο δίκιο, υποστήριζαν ότι αυτές δεν έμοιαζαν με πολλούς άλλους ξένους ανταγωνιστές τους την επαύριον της νομισματικής κρίσης. Όντως, σε αντίθεση με τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας δεν είχε προσφύγει σε αχαλίνωτες χορηγήσεις πιστώσεων, ούτε είχε παράγει κερδοσκοπικές φούσκες στην αγορά ακινήτων. Τουτέστιν, καμία καταστροφή από τα προβληματικά χρέη δεν διαγράφονταν στον ορίζοντα.

Τελικά πάντως, με την εξαίρεση της UniCredit, οι ιταλικές τράπεζες υπέκυψαν στις πιέσεις και συγκέντρωσαν νέα κεφάλαια ύψους 10 δις ευρώ. Η τελευταία τράπεζα που ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση δικαιωμάτων ήταν η Montei dei Paschi, που την περασμένη βδομάδα συγκέντρωσε 2,15 δις ευρώ.


Εισαγγελική παρέμβαση για Α. Παπανδρέου και CDS

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/

Εισαγγελική παρέμβαση για το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο ο αδερφός του πρωθυπουργού, Ανδρίκος Παπανδρέου, μετέχει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης Unigestion, η οποία προτείνει CDS, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεωκοπίας χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παραγγελία που έδωσε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, θα διερευνηθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος ώστε να εξεταστεί αν έχει τελεστεί κάποιο αδίκημα που να σχετίζεται με προσβολή της εθνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε την συμμετοχή του σε επιτροπή της εταιρείας για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με CDS.


Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει και σχετικές καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της οικογένειας Παπανδρέου.
Το θέμα είναι πάντως ιδιαίτερα λεπτό και η ΝΔ έχει λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς του βουλευτή της.

Monday, July 11, 2011

Ζακ Ντελπλά: «Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ»

tovima.gr   23/06/2011
Η εκτίμηση ότι «η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο» είναι μια άποψη που δεν θα περίμενε να ακούσει κάποιος από έναν επιφανή οικονομολόγο και σύμβουλο της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Ζακ Ντελπλά εξηγεί σε σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η στάση της Γερμανίας έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. «Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη» δηλώνει ο Ντελπλά.

Ο ίδιος προτάσσει την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης, όχι μόνο για την αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης αλλά και για ιστορικούς λόγους. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου οι Γερμανοί οφείλουν στους Έλληνες 575 δισ. ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί χρωστούν πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι οι Έλληνες στη Γερμανία. Και εν τέλει κατοικούν και οι δύο στο ίδιο οικοδόμημα. Αν καταρρεύσει θα πέσουν όλοι», τονίζει.

Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε. Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.

«Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα»
. Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει ο Ντελπλά.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να μειώσει το χρέος της κάτω από το 60% «αξιοποιώντας την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι η «διχοτόμηση» της ευρωζώνης σε ένα «σκληρό πυρήνα» και μια «περιφέρεια» θα κατέστρεφε τις οικονομίες της «δεύτερης ταχύτητας».

Fears over Italy ramp up crisis in currency club


The eurozone debt crisis intensified on Friday amid the first serious signs that contagion is spreading to Italy, the currency club’s third biggest economy.

Italian bond yields, which have an inverse relationship with prices, leapt to nine-year highs and the country’s stock market and bank shares tumbled.Worries over Italy also hit the euro, which fell nearly 1 per cent against the dollar. Investors raised concerns that problems in Rome could put the eurozone project in doubt, as Italy is considered too large to bail out.
Ken Wattrett, chief eurozone economist at BNP Paribas, said: “The mood in the eurozone has changed for the worse this week, with increasing fears of contagion and worries that the crisis could deepen.

IMF rewards Greece for its debt-reduction efforts

Author: Chuck Penfold (dpa, Reuters, AFP)


The International Monetary Fund (IMF) on Friday released 3.2 billion euros ($4.6 billion) of an emergency loan to Greece, the fifth loan disbursement to Greece that is part of a 110-billion-euro EU and IMF bailout package meant to help the debt-stricken country avoid bankruptcy.
Following a meeting of the IMF's executive board, the global lender's newly elected managing director, Christine Lagarde, praised the Greek government's efforts to climb out from under its mountain of debt. Taking steps to reduce public debt is a condition set out by the EU and the IMF for releasing the funds to Greece.
"The fiscal deficit is being reduced, the economy is rebalancing, and competitiveness is gradually improving," Lagarde said in a statement following a meeting of the board at the IMF's Washington headquarters.
"However, with many important structural reforms still to be implemented, significant policy challenges remain," she said.
Lagarde also praised Greece for its efforts to raise funds by privatizing government assets.
"While the target of selling 50 billion euros of state assets by 2015 is very ambitious, the establishment of an independent privatization agency should help realize transparent and timely implementation."
The board meeting came less than a week after EU leaders agreed to release the 12-billion-euro fifth tranche of its portion of the bailout.
Last week, the government of beleaguered Greek Prime Minister George Papandreou met the condition for keeping the cash flowing by passing a package of tough austerity measures.
The legislation passed despite fierce opposition from many members of the public. As the lawmakers voted inside the parliament building in Athens, police clashed with demonstrators who oppose the measures.