Saturday, February 12, 2011

Αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ» στην τετραετία

naftemporiki.gr

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό.

Μουμπαρακ τέλος

taneaonline.gr

Ωρα 6 το απόγευµα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, 18η ηµέρα της επανάστασης. Στην οθόνητης κρατικής αιγυπτιακής τηλεόρασης εµφανίζεται ο Οµάρ Σουλεϊµάν, ο αντιπρόεδρος στον οποίο είχε εκχωρήσει µία ηµέρα νωρίτερα ο Μουµπάρακ τις εκτελεστικές του εξουσίες. Το µήνυµα είναι λακωνικό, ο Σουλεϊµάν σκυθρωπός. «Ο πρόεδρος Χόσνι Μουµπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωµά του. Τις υποθέσεις του κράτους αναλαµβάνει το ΑνώτατοΣτρατιωτικό Συµβούλιο». Εκατοµµύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα αρχίζουν να πανηγυρίζουν έξαλλα. Οι παρουσιαστές των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων σιωπούν, αφήνουν τις ιαχές του κόσµου να τα πουν όλα. «Ιστορία εν τη γενέσει της» σχολιάζει το Αλ Τζαζίρα. «Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς». Επειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, ο Μουµπάρακ έπεσε. Σύµφωνα µε το Αλ Αραµπίγια, είχε φύγει από νωρίτερα µαζί µε την οικογένειά του για το Σαρµ ελ Σέιχ, το αγαπηµένο του θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το είχαν πληροφορηθεί αυτό οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν «∆εν αρκεί», στην Πλατεία Ταχρίρ.

Friday, February 11, 2011

Ενίσχυση Μικρομεσαίων για εξαγωγική δραστηριότητα

Με στόχο την προώθηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θέτει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», ύψους 30 εκ. €. Η προκήρυξη εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την εξωστρέφεια που παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση με τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Με το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», όπω;ς ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης:

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Με δεκάδες αλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» και με έτος βάσης το 2009 και όχι το 2008 υπολογίζεται από τον Ιανουάριο φέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Επιμένει να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση. Για δεύτερο συνεχή μήνα και για όγδοο τους τελευταίους εννέα παρέμεινε πάνω από τα επίπεδα του 5% και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στο 5,2%, όσο δηλαδή και το Δεκέμβριο του 2010. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2011 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 παρουσίασε μικρή υποχώρηση κατά 0,7%.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ουσιαστική αποκλιμάκωση θα εμφανιστεί από τον προσεχή Μάρτιο και θα συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο του 2011, εξαιτίας του ότι από τότε αρχίζει η λήψη μέτρων που επιβάρυναν τις τιμές των προϊόντων.

Wednesday, February 9, 2011

Pirates hijack U.S.-bound oil tanker off Oman


EIRINI SL
LONDON/ATHENS | Wed Feb 9, 2011 4:31pm GMT

(Reuters) - Suspected Somali pirates captured a U.S.-bound tanker carrying around $200 million (124 million pounds) worth of crude oil in the Indian Ocean on Wednesday in one of the biggest hijackings in the area so far.
The Irene SL, the length of three soccer pitches and with 25 crew members on board, was carrying about 2 million barrels of oil, or nearly one fifth of daily U.S. crude imports.

The hijacking came a day after an Italian tanker carrying oil worth more than $60 million was snatched by Somali pirates, reinforcing industry fears that the piracy scourge is "spinning out of control."
"This morning the vessel was attacked by armed men," the Irene SL's Greece-based manager Enesel said. "For the moment there is no communication with the vessel."
Commander Susie Thomson, spokeswoman for the multinational Combined Maritime Forces fighting piracy in the area, said the 333-metre tanker was hijacked 220 miles off Oman and was likely to have been attacked by Somali pirates. "We can only speculate as to where the ship is being taken."

Σομαλοί πειρατες κατέλαβαν το τάνκερ «Ειρήνη» ανοιχτά του Ομάν

EIRINI SL
Πριν από λίγες ημέρες έγραψα ένα άρθρο για την πειρατεία και την ήδη μακριά λίστα με πλοία που έχουν καταληφθεί από σομαλούς. Σήμερα και σύμφωνα με το Reuters, ένα ακόμα ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση και κατα πάσα πιθανοτητα βρίσκεται στα χέρια τους.

Σύμφωνα με το Reuters ομάδα ενόπλων κατέλαβε το υπό ελληνική σημαία σούπερ τάνκερ Ειρήνη SL,  200 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ομάν, σήμερα, περίπου στις 11:00 το πρωί. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία το οποίο χτίστηκε το 2004, είναι χωρητικότητας 319.247 dtw και ανήκει στην εταιρία ENESEL LEMOS

Αμέσως μετά τη δήλωση του συμβάντος διεκόπη η επικοινωνία με το πλοίο.
Στο πλοίο επιβαίνουν 7 Έλληνες ναυτικοί, μεταξύ των οποίων ο Πλοίαρχος, ο Α' μηχανικός και ο Β' μηχανικός, ένας Γεωργιανός και 17 Φιλιππινέζοι ναυτικοί. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το Ειρήνη SL είχε αποπλεύσει από λιμάνι του Κουβέιτ με προορισμό τον Κόλπο του Μεξικού.
Το Ειρήνη SL μετέφερε 270.000 τόνους αργού πετρελαίου. Την είδηση της κατάληψης έχει επιβεβαιώσει -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων- η πλοιοκτήτρια εταιρία Enesel, που εδρεύει στο Κολωνάκι.

Εκλογές την Πρωτομαγιά και μετά… βαριά λιτότητα!

Πηγή  sofokleous10.gr   |   09/02/2011 

«Οσμή» πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αναδύεται από τις... απίθανες απαιτήσεις της τρόικας για ένα τετραετές πρόγραμμα βαρύτατης λιτότητας, που θα κάνουν τα μέτρα του 2010 να θυμίζουν παιδικό παιχνίδι. Το νέο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα από χθες στους πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει στις 25 Μαρτίου μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, να την «εξαργυρώσει» πολιτικά σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο και να περάσει από τη Βουλή το σκληρό πακέτο μέτρων για την τετραετία 2012-2015 τον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα απαίτησε να παρουσιασθούν τώρα και να ψηφισθούν το συντομότερο από τη Βουλή όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να εμφανίσει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τους τόκους) ίσο με 5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Πρόκειται, βέβαια, για μια απαίτηση της τρόικας, που ξεπερνά κάθε όριο, καθώς:

Germany Divided over How to Deal with Dictators


By Sebastian Fischer, Björn Hengst and Veit Medick

Speculation about Egyptian President Hosni Mubarak's possible departure for Germany for medical treatment is putting pressure on Berlin. The case highlights the German government's problems in dealing with autocratic leaders: It craves stability but doesn't want to be seen as propping up dictators.

The Max Grundig Clinic is an exclusive getaway 800 meters (2,600 feet) above sea level in the idyllic surroundings of the Black Forest in southwestern Germany. The luxury private hospital has large suites and oil paintings on the walls. It proudly trumpets the claim that it provides "an ideal atmosphere for recuperation, relaxation and reorientation."
Could it also be a place for Egyptian President Hosni Mubarak to retreat to?

Spiegel: Στα 600 δισ. ευρώ οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Το περιοδικό Spiegel καταγράφει με ενδιαφέρον τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

Για άλλους είναι υπερβολή, για άλλους πραγματικότητα; Στα 600 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, ποσό που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε συμφωνία με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Το περιοδικό Spiegel καταγράφει με ενδιαφέρον και τη συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

«Ελλάδα: επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», είναι ο τίτλος σύντομου ρεπορτάζ στο ίδιο περιοδικό για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με Έλληνες φοροφυγάδες:
«Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν 'διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών'.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι Έλληνες έχουν καταθέσει στην Ελβετία γύρω στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι στην ίδια τους τη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Πάνω από 170.000 «λουκέτα» στη διετία

Τα «λουκέτα» επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν πιθανότατα κατά πολύ των αριθμό των 170.000 τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της τρίτης κατά σειρά έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ τον τελευταίο χρόνο, που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα παρουσιαστεί σήμερα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (έως 49 άτομα προσωπικό), δείχνει περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, ο αριθμός των λουκέτων τη διετία αναμένεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις της προηγούμενης έρευνας (το περασμένο καλοκαίρι), που μιλούσαν για 170.000 λουκέτα ΜΜΕ και απώλεια έως 300.000 θέσεων εργασίας εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Tuesday, February 8, 2011

Διμερή συμφωνία με Ελβετία για τις καταθέσεις, επιδιώκει η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπάρξει διμερής συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στη συγκεκριμένη χώρα, αντίστοιχη αυτών που υπέγραψε η Ελβετία με τη Βρετανία και η Γερμανία.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους, βάσει της συμφωνίας θα υποχρεώνονται οι ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε αυτές. Έτσι, πρόσθεταν οι ίδιοι παράγοντες, «δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να καθαρίσει με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών».

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι «ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό», ερωτηθέντες σχετικά με το δημοσίευμα του Ντερ Σπίγκελ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μια ενδιαφέρουσα μαθηματική προσεγγιση

Του Γιάννη Μπαξεβάνη

Το Σάββατο το βράδυ συναντήθηκα μ' ένα φίλο ορκωτό λογιστή στο επάγγελμα, για κουβεντούλα και τσιπουράκι, ο οποίος αυτή την εποχή εκτός των άλλων ελέγχει τα οικονομικά ενός μεγάλου δήμου της ανατολικής αττικής. Για να είμαι ειλικρινής δεν ανέφερε κάποια παρατυπία ή υπερβολή από πλευράς του δήμου αλλά σταθηκε σε ενα συγκεκριμένο γεγονός που έχει μεγαλό ενδιαφέρον η μαθηματική του προσεγγιση. Οπως κάθε δήμος, έτσι και ο συγκεκριμένος έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία των παιδικών σταθμών για τους οποίους η οικονομική συμμετοχή του κάθε παιδιου είναι 250 € ανά μήνα και τα υπόλοιπα κόστη λειτουργίας καλύπτονται από τον δήμο. Για τη μαθηματική μας προσεγγιση θα σημειώσω οτι το αντίστοιχο κόστος σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό είναι περίπου 600 € το μήνα.

Επιδιώκουμε μια πραγματική λύση για τη Γάζα!

Της Γεωργίας Σαμπάνη

Ο νέος χρόνος μας βρίσκει αντιμέτωπους με τις προσπάθειες που κάνουν διάφορες οργανώσεις
όπως η ΙΗΗ και "Ship to Gaza"  προκειμένου να αποσταλεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας όπως και το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας.

Ο Αγώνας αυτός διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα..
τόσοι ακτιβιστές δουλεύουν  για τον σκοπό αυτό και τελικά η κατάσταση παραμένει ίδια.
Για κάποιο λόγο αισθάνομαι πως αυτές οι ισλαμικές οργανώσεις  εξυπηρετούν κυρίως τα τούρκικα συμφέροντα και αναζητούν προβοκάτσιες.

Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να αφήσουμε το Παλαιστινιακό πρόβλημα υπό την ευθύνη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΙΗΗ , Ship to Gaza)  .
Θα περίμενα από την κυβέρνηση μας να βρει μια πραγματική λύση και να μην αφήσει την τύχη της Γάζας
στα "χέρια" των ακτιβιστών που το μόνο που μπορεί να πετύχουν  είναι την οργή των Ισραηλινών.

θα χαρώ πολύ αν δημοσιεύσετε το άρθρο μου μπας και κανένας πολίτικος ξυπνήσει επιτέλους

'Εφυγε σε ηλικία 58 ετών o Gary Moore.


Γνωρίσαμε τον Gary Moore από την συμμετοχή του στο συγκρότημα των Thin Lizzy και στην συνέχεια από την πλούσια solo καριέρα που ακολούθησε. Ήταν ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους και ταλαντούχους Βρετανούς κιθαρίστες της γενιάς του, που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα πειραματισμών, που κάλυπτε από την rock και την jazz μέχρι την country και το heavy metal.





Ο Gary Moore βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Costa Del Sol της Ισπανίας. Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, από τον manager των Thin Lizzy, Adam Patterson

Γεωστρατηγικοί ελιγμοί

Τη δημοσιευση του άρθρου μέσα απ' το Ulisse μας ζήτησε o φίλος Ορφέας Μουζάκης

Tου Αλεξη Παπαχελα | kathimerini.gr

Tι μπορούν να σημαίνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα; Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που οφείλουμε να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε, γιατί κάθε μεγάλη κρίση στη γειτονιά μας εμπεριέχει πιθανά οφέλη, ευκαιρίες για νέες συμμαχίες και βεβαίως ρίσκα.

Aircraft Tracking

Του Ορφέα Μουζάκη

Για να ξέρουμε τι περνάει πάνω απ' το κεφάλι μας.

H νέα υπηρεσία του Google Aircraft Tracking σας δίνει πληροφορίες για τις πτήσεις στον εναέριο χώρο μας καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για την πτήση όπως διαδρομή, υψος, ταχύτητα κλπ.  

Δείτε την υπηρεσία http://www.rdrinfo.net/

Monday, February 7, 2011



The sky is crying,
Look at the tears rolling down the streets.
The sky is crying,
Look at the tears rolling down the streets.
I looked out my window,
The rain was falling down in sheets.

My baby left me this morning,
Lord knows I don't know the reason why.
My baby left me this morning,
I don't know the reason why.
And everytime I think about it,
I hang my head and cry.

The sun is shining,
Although it's raining in my heart.
The sun is shining,
Although it's raining in my heart.
I love my baby,
I hate to see us part.

Gary Moore - The Sky Is Crying

Sunday, February 6, 2011

Ιταλοί διανοούμενοι κινητοποιούνται κατά του Μπερλουσκόνι

Ιταλοί διανοούμενοι διεθνούς φήμης, αλλά και πολιτικοί, κινητοποιούνται σήμερα κατά του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πριν λίγα λεπτά, ξεκίνησε στο κλειστό στάδιο «Palasharp» του Μιλάνου δημόσια συνάντηση, με αίτημα την παραίτηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου «Ρούμπι Καρίμα».
Στην σημερινή κινητοποίηση, παίρνουν μέρος, μεταξύ των άλλων, ο σημειολόγος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ο ιστορικός Πόλ Γκίνζμπορκ.

Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης μακραίνει τη ζωή

Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με ερευνητές, επιμήκυνε τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια τη ζωή των ληπτών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, με σκεπτικισμό, ότι οι ηλικιωμένοι λήπτες του φαρμάκου ζουν περισσότερα χρόνια από άλλους ηλικιωμένους που δεν το παίρνουν.
«Το αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνάς μας είναι, ότι οι χρήστες των φαρμάκων ζουν περισσότερο από τα άτομα που δεν το χρησιμοποιούν» δηλώνει ο καθηγητής, Τζον Έιζμαν, από το Garvan Institute of Medical Research του Σίδνεϊ.

Der Spiegel: Πιθανές «μίζες» στην πώληση 4 υποβρυχίων στην Ελλάδα

Τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 4 υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW, και τον εξοπλισμό τριών παλαιοτέρων, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2000 και το 2002 μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και της Ελλάδας αφορά τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων Η γερμανική εταιρεία «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (HDW) ανήκει στην ThyssenKrupp. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στελεχών των εταιρειών HDW και Ferrostaal στην Εισαγγελία του Μονάχου, δημιουργήθηκε μία ομάδα, η «Team A», η οποία είχε το χρήμα και τη δικαιοδοσία να δωροδοκήσει αρμόδιους φορείς ώστε να κερδίσει η εταιρεία τους την ανάθεση της προμήθειας. .

Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας η οποία και είχε έρθει σε επαφή προ δίμηνου με την Εισαγγελία του Μονάχου

Νέος Επενδυτικός: ένας νόμος που απευθύνεται σε όλους, περιφρουρώντας τις βιώσιμες επενδύσεις και τη διαφάνεια

Του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 4:44 π.μ

Για πρώτη φορά, ένας νόμος δίνει καθαρά αναπτυξιακά κίνητρα. Και προπαντός, είναι ένας νόμος που απευθύνεται σε όλους.
  • Δηλαδή, για να μιλάμε συγκεκριμένα, είσαι νέος έως 40 ετών και θες να επιχειρήσεις; Θα λάβεις χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της.
  • Θες να επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες ή να δημιουργήσεις επενδύσεις δικτυώσεις, τα λεγόμενα clusters; Τότε θα έχεις φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ.
  • Θες να αξιοποιήσεις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σου; Τότε ναι, θα λάβεις επιδότηση, φοροαπαλλαγές και δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.
  • Έχεις μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση και επιθυμείς να κάνεις επένδυση πάνω από 50 εκατ. ευρώ; Τότε θα έχεις μέσα από τον επενδυτικό νόμο σταθερό φορολογικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές σταθερές για 8 έως 10 χρόνια.
  • Θες με αφορμή την κρίση να αναδιαρθρώσεις ή να επεκτείνεις την επιχείρησή σου; Τότε θα έχεις επίσης στοχευμένες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές για 8 έως 10 χρόνια και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.
Είμαι βέβαιος, ότι ανάμεσά σας, ότι σε όλη την περιφέρεια υπάρχουν πολίτες που βλέπουν τον εαυτό τους και την επιχείρησή τους σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Θέλω όμως να σημειώσω κάτι. Είπα και πριν ότι οι επενδύσεις στο αύριο δεν μπορούν να γίνουν με τις λογικές του χθες.

Για το λόγο αυτό, με το νέο νόμο περιφρουρείται η διαφάνεια. Ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ δεν σπαταλιέται σε δήθεν επενδυτικά σχέδια και επιδοτήσεις στο κενό. Ο νέος νόμος θα έχει προϋπολογισμό, σαφή και γνωστό σε όλους. Κάθε Δεκέμβριο θα γνωστοποιούμε τα χρήματα που θα επενδύονται και δυο φορές το χρόνο, θα προκηρύσσουμε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένα, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει πότε, που και μέχρι πόσο μπορεί να επιχειρήσει.

Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δις ευρώ μέσα στο έτος. Στις 15 Μαρτίου προκηρύσσουμε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν 650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,5 δις ευρώ καθαρές φοροαπαλλαγές.