Wednesday, September 21, 2011

Ερευνα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)

Την παρακάτω επιστολή με τα επισυναπτόμενα αρχεία της έρευνας μας εστειλε η Κα Ευγενια Μαριου Δασκάλα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΜΠΣ ‘Εκπαίδευση & Πολιτισμός’ απευθυνομενη στους εκπαιδευτικους και ειδικους παιδαγωγους
Τα συμπληρωμένα αρχεια μπορειτε να στέλνετε στην κα Μαριού e.mariou@nuovamarea.com





Αγαπητέ συνάδελφε


Η αφιέρωση λίγου χρόνου για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην έρευνα γύρω από τη στάθμιση της κλίμακας KADDS στα ελληνικά δεδομένα. Η κλίμακα KADDS μετρά τις γνώσεις εκπαιδευτικών γύρω από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ).


Διευκρινίζεται ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ)κατηγοριοποιείται ως ειδική εκπαιδευτική ανάγκη, αφού επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ρυθμίζει και να ελέγχει τη συμπεριφορά του, καθώς και την ικανότητά του να συγκεντρώνεται στο πλαίσιο μιας δομημένης δραστηριότητας.


Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δεν απαιτεί την καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανωνυμία των συμμετεχόντων. Οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.


Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και για βιβλιογραφία για τη ΔΕΠ/Υ , σημειώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση ή την ταχυδρομική διεύθυνση του σχολείου σας.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας



ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΡΙΟΥ
Δασκάλα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΜΠΣ
‘Εκπαίδευση & Πολιτισμός’
e-mail:
e.mariou@nuovamarea.com

Monday, September 19, 2011

Σχέδια ορατά μόνο από τον ουρανό στις ερήμους της Μ. Ανατολής

Χιλιάδες μυστηριώδη σχέδια, που γίνονται αντιληπτά μόνο από τον ουρανό, ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στις ερήμους της Συρίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η ανακάλυψη των εν λόγω «γεωγλυφικών» έγινε για πρώτη φορά το 1927 από τον πιλότο της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) Πέρσι Μέτλαντ και είχε υπάρξει τότε μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Antiquity».

Όμως η συστηματική εναέρια μελέτη τους άρχισε προσφάτως από τον καθηγητή κλασσικής και αρχαίας ιστορίας του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Ντέηβιντ Κένεντι, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail» και το «Live Science», και πρόκειται να παρουσιαστεί στο αρχαιολογικό περιοδικό «Journal of Archaeological Studies».

Οι γεωγλυφικές δομές στην Μέση Ανατολή μοιάζουν με πέτρινους τροχούς και χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, αν και μπορεί να είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερες, ενώ οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί προβληματίζονται ακόμα για την αιτία κατασκευής τους. Έχουν διαστάσεις από 25 έως 70 μέτρα, έχουν διάφορα σχήματα, συνήθως τροχών, αλλά επίσης ορθογωνίων και άλλων πιο τυχαίων γραμμών.

Μερικά είναι συγκεντρωμένα δίπλα - δίπλα και μερικά είναι γεωγραφικά απομονωμένα. Οι γραμμές δεν φαίνεται να σχετίζονται με τους αστερισμούς ή άλλα αστρονομικά φαινόμενα, ενώ εκτιμάται ότι θα ήταν πολύ πιο καθαρές όταν πρωτοκτίστηκαν. «Οι άνθρωποι πιθανότατα περπατούσαν πάνω τους, τις προσπερνούσαν, επί αιώνες και χιλιετίες, χωρίς να έχουν ιδέα για το σχήμα τους», δήλωσε ο Κένεντι

NASA: Προειδοποίηση για συντριβή δορυφόρου στη Γη

Δορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, προειδοποίησε η NASA.
 
Πού ακριβώς; Αγνωστο, παραδέχεται η υπηρεσία, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να... χτυπήσει κάποιον είναι ελάχιστες: μόλις μία στις 3.200. Πρόκειται για τον Ερευνητικό Δορυφόρο Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS), ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα - μετρώντας π.χ. τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον- στο πλαίσιο των προσπαθειών να γίνει κατανοητή, μεταξύ άλλων, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή. Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά - κατά τη NASA πάντα- θα καταλήξουν στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο», λέει ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον.
 
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τόσο ρευστές, εξηγεί, που ακόμη κι όταν υπολογιστεί ότι ο δορυφόρος θα πλήξει τη Γη σε δύο ώρες, θα υπάρχει περιθώριο λάθους της τάξεως των 25 λεπτών. «Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8.000 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον Τζόνσον. Ο ίδιος είναι καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να πληγεί κατοικημένη περιοχή. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό.
 
Αλλωστε «εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τέτοια αντικείμενα επιστρέφουν από το Διάστημα σε διάφορα μέρη της Γης, χωρίς ποτέ κανείς να χτυπήσει και χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία», λέει ο καθηγητής. Η NASA έχει προαναγγείλει ότι, 24 ώρες πριν από την επανείσοδο του δορυφόρου έως και 2 ώρες πριν αυτός συντριβεί, θα εκδίδει τακτικά ανακοινωθέντα με τις εκτιμήσεις της.

Sunday, September 18, 2011

«Σανίδα Σωτηρίας» για βιώσιμες επιχειρήσεις το άρθρο 99

Του  Κ. Σεγρεδάκη
 
Η διαδικασία συνδιαλλαγής είναι ένα σύνολο από δικαστικές και εξώδικες ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μπορέσει ο επιχειρηματίας που βρίσκεται σε επαπειλούμενη πτώχευση να διασώσει την επιχείρησή του, προβαίνοντας σε ένα διακανονισμό των οφειλών του με τους πιστωτές του.
Με την Διαδικασία συνδιαλλαγής δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση που βρίσκεται κοντά στην πτώχευση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, χωρίς να κινδυνεύει από τα εκκρεμή ή μη μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις κ.λπ), που γεννήθηκαν πριν τη σύναψη της συμφωνίας συνδιαλλαγής, εφόσον όλα αυτά αναστέλλονται για όσο χρόνο διαρκεί η συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση σε περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ή προσωπική κράτηση κατά του οφειλέτη, όμως μπορούν να ασκηθούν εγκλήσεις κατά του οφειλέτη. Ωστόσο, οι αποφάσεις που θα εκδοθούν επί των αγωγών, δεν θα μπορούν να εκτελεστούν για όσο διαρκεί η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και του οφειλέτη. Για την επιχείρηση που βρίσκεται σε παροδική αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, η διαδικασία αυτή αποτελεί μία ασφαλή εναλλακτική επιλογή έναντι της πτώχευσης.

Εναν αιώνα μετά τελειώνει το όνειρο «δημόσιος υπάλληλος»

Πηγή    www.tovima.gr

Η ιστορία θέλει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων να καθιερώνεται πριν από ακριβώς 100 χρόνια. Και έτσι η «μία θέση στο Δημόσιο» μετατράπηκε σε όνειρο επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνική φαντασίωση.

Το άρθρο 103 του Συντάγματος του 1911 όριζε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν.Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και,εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση,δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου,που αποτελείται τουλάχιστον λάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους». Ως την αλλαγή του Συντάγματος το 1911 οι υπάλληλοι εκδιώκονταν μαζικά έπειτα από κάθε κυβερνητική αλλαγή. Οι απολυμένοι του Δημοσίου, μάλιστα, οι «Παυσανίες», όπως ονομάζονταν, την περίοδο κυρίως πριν από το 1909, συγκεντρώνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών και με «κλαυθμούς» και οδυρμούς εκλιπαρούσαν να τους επαναπροσλάβουν. Από τότε η πλατεία Κλαυθμώνος, ανάδοχος της ονομασίας της οποίας ήταν ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δ.Γ.Καμπούρογλου, ο οποίος την ονόμασε έτσι σε ένα χρονογράφημά του στην «Εστία», έχει συνδεθεί με τους «κλαυθμούς» των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.