Sunday, December 4, 2011

Μ.Μαζάουερ στους New York Times "Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, κλονίζει τον πλανήτη."

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από.
τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του "Ελλάς", "το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! "

Η Γερμανία θα φύγει από το Ευρώ πριν από την Ελλάδα

tvxs

Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το Ευρώ. Η χώρα που πιθανώς θα αναγκαστεί να το κάνει είναι η Γερμανία, η οποία μάλλον θα δημιουργήσει μία δική της νομισματική ένωση, αφήνοντας έξω τη Γαλλία. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να μην αγοράζουν γερμανικά ομόλογα που είναι σε ευρώ. Σε Βρετανία και ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο μέσος Έλληνας δεν ευθύνεται για αυτή την κρίση και πως έχει υποφέρει περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερμηνεύει στο tvxs.gr τις τελευταίες εξελίξεις και εξηγεί πού κατά τη γνώμη του βρισκόμαστε: κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ.

Πληροφορίες οι οποίες επισήμως διαψεύδονται θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ να προωθούν την έκδοση κοινών ομολόγων «ελίτ». Βρισκόμαστε κοντά σε ένα Ευρώ δύο ταχυτήτων;

Βρισκόμαστε κοντά στην κατάρρευση του Ευρώ. Και όσο πλησιάζουμε, οι διάφορες πιθανές μετά ευρωσυστημικές συμμαχίες αρχίζουν να προετοιμάζουν το έδαφος. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή να υπάρξει μια γαλλογερμανική νομισματική ένωση στη μετά ευρώ εποχή. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό η Γερμανία να δημιουργήσει τη δική της νομισματική ένωση μαζί με τις υπόλοιπες πλεονασματικές χώρες. Αφήνοντας τη Γαλλία απ’ έξω.

Δημόσια Διαβούλευση για τη δημιουργία νέας εταιρικής μορφής

Η δημιουργία νέας εταιρικής μορφής («Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία») που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου για την άρση επιχειρηματικών εμποδίων, που βρίσκεται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας.

Το εταιρικό δίκαιο που προορίζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες οι οποίες προχωρούν σε νέες ρυθμίσεις, που διακρίνονται για την απλότητά τους. Ακολουθώντας την τάση στην οποία εγγράφεται και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισαγάγει ένα ευρωπαϊκό τύπο εταιρίας που θα προορίζεται για τη μικρομεσαία επιχείρηση («Societas Privata Europaea»), το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής μορφής, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Η νέα εταιρία θα είναι κεφαλαιουχική, εκ του νόμου εμπορική, με νομική προσωπικότητα, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης, ορισμένης διάρκειας, με καταστατική έδρα στην Ελλάδα, χωρίς κρατική εποπτεία. Χαρακτηριστικό της θα είναι η ευρύτατη δυνατότητα ποικίλων καταστατικών διαμορφώσεων και η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις εισφοράς ακινήτου. Βασική της καινοτομία είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο, με σκοπό την αξιοποίηση των κάθε είδους εισφορών των εταίρων και βέβαια θα είναι ενταγμένη στο σύστημα του ΓΕΜΗ και της απλοποιημένης ίδρυσης μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, ενώ θα είναι κατάλληλη για να λειτουργήσει σε διεθνές περιβάλλον.

Σας καλώ να συμμετάσχετε στην δημόσια διαβούλευση καταθέτοντας τις απόψεις σας, ώστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Φιλικά,
Σωκράτης Ξυνίδης
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Google: Εγκαταλείπει τα σχέδια για φθηνή καθαρή ενέργεια

Θύμα του τελευταίου γύρου περικοπών έπεσαν τα σχέδια της Google για την παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας. Ο τεχνολογικός όμιλος ανακοίνωσε αναστολή έξι υπηρεσιών, οι οποίες δεν γνώρισαν όση επιτυχία ήλπιζε, καθώς και της πρωτοβουλίας Renewable Energy Cheaper Than Coal (Ανανεώσιμη Ενέργεια Φθηνότερη από τον Ανθρακα), παραδεχόμενος ότι «σε αυτό το σημείο, άλλοι οργανισμοί έχουν καλύτερες προϋποθέσεις από την Google να πάνε τις έρευνες στο επόμενο επίπεδο». Διακηρυγμένος στόχος της Google, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να χτίσει ένα πράσινο προφίλ με σειρά πρωτοβουλιών και επενδύσεων, ήταν μέσω αυτού του προγράμματος να οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής της ηλιακής ενέργειας.
 
«Δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματά μας για να βοηθήσουμε άλλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την τεχνολογία ενεργειακών πύργων και εμείς διακόψαμε τις προσπάθειές μας», αναφέρει στο επίσημο blog του ο αντιπρόεδρος επιχειρήσεων του ομίλου Ουρς Χέλτσλε. Παρότι το στέλεχος ξεκαθάρισε ότι η Google θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και να επενδύει σε πράσινες τεχνολογίες, με στόχο να μειώσει και το δικό της αποτύπωμα άνθρακα, δεν είναι η πρώτη φορά που μοιάζει να θέλει να απεμπλακεί από ενεργειακό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων.
 
Πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε για παράδειγμα τον τερματισμό της υπηρεσίας PowerMeter, το οποίο είχε σχεδιαστεί ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες γύρω από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν. Το Renewable Energy Cheaper Than Coal τέθηκε σε εφαρμογή το 2007. Ο «Τσάρος Πράσινης Ενέργειας» του ομίλου Μπιλ Βέιλ δήλωνε τότε ότι μέσα σε λίγα χρόνια, η Google θα ήταν σε θέση να κάνει τα αποκαλυπτήρια μιας τεχνολογίας που - όπως πρόδιδε η ονομασία του προγράμματος- θα μπορούσε να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια φθηνότερη από τον άνθρακα. «Σε τρία χρόνια, θα μπορούσαμε να έχουμε εργοστάσια συνολικής ισχύος πολλών μεγαβάτ», υποσχόταν ο Βέιλ, ο οποίος όμως αποτελεί παρελθόν για την επιχείρηση από τις αρχές του μήνα, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της.
 
Οι τελευταίες περικοπές αποδίδονται εν μέρει στην αλλαγή σκυτάλης στον όμιλο, καθώς τον περασμένο Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος Έρικ Σμιντ παρέδωσε τα ηνία στο Λάρι Πέιτζ, ο οποίος θέλει η Google να επικεντρώσει την προσοχή της - και φυσικά τους πόρους της- σε λιγότερα πρότζεκτς που όμως θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερες προοπτικές.

Ο Chrome προσπέρασε τον Firefox

Τον Νοέμβριο ο  Chrome, o browser της Google που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2008, προσπέρασε για πρώτη φορά τον Firefox του Mozilla, καταλαμβάνοντας πλέον τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα δημοφιλέστερα πρόγραμμα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό.

Σύμφωνα με την  εταιρεία αναλύσεων StatCounter, η οποία λαμβάνει στατιστικά δείγματα από περίπου τρία εκατομμύρια ιστοστελίδες και περισσότερες από 15 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων σε όλο τον κόσμο, ο Chrome κατέχει μερίδιο 25.69% της αγοράς των browser, οριακά μπροστά από τον Firefox που βρίσκεται στο 25.23%. Στην πρώτη θέση παγκοσμίως παραμένει με διαφορά ο Explorer της Microsoft, με 40.63%.

Η Συρία απαγόρευσε την χρήση iPhone

Παράνομα τα iPhone στη Συρία, σε μια προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ελέγξει τις πληροφορίες που βγαίνουν στο εξωτερικό και αφορούν στις σφοδρές συγκρούσεις της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που  ήρθε από το τελωνειακό τμήμα του υπουργείου Οικονομίας, οι αρχές «προειδοποιούν όσους χρησιμοποιούν iPhone στη Συρία» και σταματούν την εισαγωγή των εν λόγω τηλεφώνων.

Οι κάτοχοι των iPhone απειλούνται με διώξεις, όμως η ανακοίνωση δεν επεκτείνεται σε άλλα smartphones. Ωστόσο, η γνησιότητα του εγγράφου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από λιβανέζους και γερμανούς δημοσιογράφους, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα