Friday, November 26, 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας και οι περισσότερες εταιρείες απολύουν προσωπικό αντί να κάνουν προσλήψεις. Πολλοί βρίσκουν μια μαθητεία και πρέπει να ‘’καταπιούν’’ συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την οικονομική κρίση, όσο οι ηλικίες από 15 - έως 24 ετών.
 
Αυτό είναι το απογοητευτικό αποτέλεσμα της «Έκθεσης για την απασχόληση στην Ευρώπη 2010», που παρουσίασε η Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα.

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει η ανεργία των νέων παγκοσμίως, ως απόρροια της διεθνούς κρίσης, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην πορεία του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ILO) που παρατίθενται σε έκθεση με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2010.

Η ILO ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων νέων ηλικίας 15-24 ετών άγγιξε το 2009 τα 81 εκατομμύρια άτομα επί συνόλου 630 εκατ., περίπου 7,8 εκατ. περισσότερα άτομα συγκριτικά με αυτά που καταγράφηκαν το 2007. Μια αύξηση δηλαδή από το 11,9% στο 13,0%, την περίοδο 2007-2009.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι τέτοιου είδους τάσεις θα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις στη νεολαία, καθώς καινούργιες ομάδες νέων ανθρώπων εισέρχονται στις ήδη υπάρχουσες τάξεις ανέργων.

Η ανεργία, στη Γερμανία πηγαίνει καλά: Πολύ λιγότεροι είναι οι νέοι της Γερμανίας με θέσεις απασχόλησης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, πολλοί εργαζόμενοι νέοι βρίσκουν μια μαθητεία και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που καταβάλλονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι απογοητευτικό μόνο 40% όλων των νέων ανθρώπων απασχολούνται μόνο προσωρινά.

Τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας μεταξύ της Ε.Ε. των «27» και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικείας και ανδρικής ανεργίας στην Ε.Ε. των «15» παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής». Άνεργος 1 στους 3 νέους 15-24 ετών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2009 η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 13,2%, εμφανίζοντας τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά μετά τη Λεττονία (13,9%), ενώ ακολουθούσε η Σλοβακία με 12,8%.

Σήμερα, στην Ελλάδα, απασχολείται το 48,9% των γυναικών ηλικίας 15 - 64 ετών έναντι 73,5% των ανδρών. Η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ανεργίας, με την ανδρική να έχει ανέλθει το 2009 στο 6,9% του ανδρικού εργατικού δυναμικού (έναντι 13,2% της γυναικείας). Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονται με το 78% των αμοιβών των ανδρών. Η ανεργία των γυναικών έφθασε το 2010 το 15,9% έναντι 8,5% των ανδρών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2010, η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση επηρέασαν καταρχήν την απασχόληση των ανδρών, αφού άνδρες κυρίως απασχολούνταν στη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις μεταφορές. Συνολικά στην Ε.Ε. από τον Μάιο 2008 έως τον Σεπτέμβριο 2009 η ανεργία των ανδρών αυξήθηκε από το 6,4% στο 9,3% και των γυναικών από 7,4% σε 9%. Ομως, τα ποσοστά ανεργίας των ανδρών είναι εντυπωσιακά υψηλότερα σε νέα κράτη– μέλη όπως Εσθονία (10,6% γυναικεία ανεργία έναντι 16,9% ανδρικής), Λεττονία (13,9% γυναικεία έναντι 20,3% ανδρικής), Λιθουανία (10,4% γυναικεία έναντι 17,1% ανδρική).

"Αυτό για το οποίο πασχίζουν σήμερα οι νέοι είναι μία ευκαιρία για αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία". «Οι νέοι και οι νέες αποτελούν τα θεμέλια για τις οικονομίες και τις

κοινωνίες του αύριο!!. Φέρνουν ενέργεια, ταλέντο και δημιουργικότητα και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ως παραγωγικοί εργαζόμενοι, ως επιχειρηματίες, ως καταναλωτές, ως φορείς αλλαγής και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό για το οποίο πασχίζουν σήμερα οι νέοι είναι μία ευκαιρία για αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία, μέσα από την οποία θα μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αν τους αφαιρεθεί αυτή η ελπίδα, τότε προκύπτει μία αποπροσανατολισμένη νεολαία, παγιδευμένη σε έναν κύκλο εργασιακής φτώχειας ή ενώπιον του κινδύνου να αποσπαστεί στο σύνολό της από της αγορά εργασίας – κάτι που αποτελεί μία τεράστια απώλεια για την οικονομική προοπτική».

«Μία γενιά χωρίς ελπίδα για αξιοπρεπή απασχόληση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την οικογένεια, την οικονομία και γενικά την κοινωνία. Η αδυναμία εύρεσης σταθερής εργασίας δημιουργεί μία αίσθηση δυσαρέσκειας και αδράνειας μεταξύ των νέων ανθρώπων. Θέτει σοβαρές προκλήσεις επομένως για τους ίδιους τους νέους, αλλά δημιουργεί και σοβαρό οικονομικό κόστος σε όρους απολεσθείσας παραγωγής και κοινωνικού κόστους. Επιπλέον, πλήττει σημαντικά τη δυνατότητα των εταιρειών να καινοτομούν και να αναπτύσσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ILO.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη βοήθεια με τις επιδοτήσεις απασχόλησης.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της παραγωγής βιοκαυσιμών

Του Γιάννη Μπαξεβάνη | nuova marea ltd
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την χρήση των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη, η Ευρωπαική Ένωση υιοθέτησε την κοινοτική οδηγία 2003/30/ΕΚ.


Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2003/30/ΕΚ βιοκαύσιμα θεωρούνται κάθε υγρό ή αέριο καύσιμο για τις μεταφορές το οποίο παράγεται από βιομάζα όπου βιομάζα είναι το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων από γεωργικές (συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών), δασοκομικές και συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με την ίδια οδηγία στην κατηγορία των βιοκαυσίμων εμπίπτουν η βιοαιθανόλη, το βιοντίζελ (μεθυλεστέρας λιπαρών οξέων), το βιοαέριο, η βιομεθανόλη, ο βιοδιμεθυλαιθέρας, ο βιο-ΕΤΒΕ (αιθυλοτριτοβουτυλαιθέρας, ο βιο-ΜΤΒΕ (μεθυλοτριτοβουτυλαιθέρας), τα συνθετικά βιοκαύσιμα (συνθετικοί υδρογονάνθρακες ή μείγματα συνθετικών υδρογονανθράκων που έχουν παραχθεί από βιομάζα), το βιοϋδρογόνο και τα καθαρά φυτικά έλαια.

Thursday, November 25, 2010

Τα χρέη του δημοσίου στις ιδιωτικες επιχειρήσεις και οι παρενέργειες στην αγορά

Του Γιάννη Μπαξεβάνη |Managing Director | nuova marea ltd

Δεν είμαι σε θέση ούτε έχω τη γνώση να κάνω οικονομικές αναλύσεις αλλά η κοινή λογική επιβάλλει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν ένα σημαντικότατο παράγοντα για τη μεγάλη πτώση του τζίρου στην αγορά, τις αδυναμίες εξόφλησης, που παρουσιάζονται τόσο στις μικρές όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις συνέπειες, που μεταφράζονται σε απολύσεις και λουκέτα.

Τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθές, κατά κύριο λόγο προς τους προμηθευτές νοσοκομείων, κατασκευαστικές εταιρείες, συμβεβλημένους με ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες που έχουν συναλλαγές με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν μέσα σ΄αυτά περιλαμβάνονται οι επιστροφές του ΦΠΑ, τον οποιο το κράτος εντελώς αδικαιολόγητα δεν επιστρέφει στους δικαιούχους. Το μόνο το οποίο ενδέχεται να κάνει μια επιχείρηση είναι συμψηφισμός με δικές του οφειλες όπως πχ το φόρο εισοδήματος κι αφού πρώτα περάσει απ τη διαδικασία του ελέγχου.  

Μην ξεχνάμε επίσης οτι οι επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάχθηκαν με το Δημόσιο, έχοντας  τιμολογήσει τα προιόντα ή τις υπηρεσίες, τους πλήρωσαν τον αναλογούντα ΦΠΑ και περιμένουν να εξοφληθούν για μήνες ή χρόνια.

Η ουσία των πραγμάτων είναι οτι ολες αυτές οι επιχειρήσεις εχουν υπαλλήλους, υποχρεώσεις, δάνεια και όταν το κράτος-πελάτης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του το βάρος μετατίθεται εκ των πραγμάτων σε άλλες ομάδες καταλήγοντας σε μικροπρομηθευτές και υπαλλήλους.
Ποιος επιχειρηματίας δεν εχει ακούσει το κλισέ "περιμένω να εισπράξω για να πληρώσω" προμηθευτές ακόμα και μισθούς ή εισφορές.

Πάρτε για παράδειγμα μια κατασκευαστική εταιρία, που για να εκτελέσει ένα μεγάλο έργο οδοποιίας πρέπει να χρησιμοποιήσει χιλιάδες τόνους πρώτων υλών, εκατοντάδες υπαλλήλους, επιστημονικό προσωπικό, εγκαταστάσεις, οδηγούς, να νοικιάσει ή αγοράσει εξοπλισμό και δεν ξέρω τι άλλο.
Αν το κράτος δεν πληρώνει στην ώρα του, δε χάνει μόνο ο επιχειρηματίας, που ενδεχομένως δεν έχει πρόβλημα επιβίωσης, αλλά όλη αυτή η αλυσίδα υπαλλήλων και μικρών εξαρτημένων επιχειρήσεων.

Το κράτος λοιπόν με τη συμπεριφορά του οδηγεί την επιχειρηματικότητα σε μαρασμό.
Στο εύλογο ερώτημα "και τι να κάνει, αφού δεν έχει να πληρώσει", θα απαντήσω λέγοντας οτι το κράτος δια των αντιπροσώπων του στερείται σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Πώς είναι δυνατόν να ξεκινάς έργα, που δεν εισαι σε θέση να πραγματοποιήσεις;
Πώς είναι δυνατόν να υπογράφεις συμβάσεις και να αθετείς το λόγο σου, ενώ ταυτόχρονα ζητάς συνέπεια και σοβαρότητα απ' τους πολίτες φορολογούμενους;
Πώς είναι δυνατόν να μιλάς για εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, όταν συμβάλλεις καθημερινά και χωρις καμία αιδώ στην οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή του κορμού της οικονομιας;

Το ίδιο συνέβη και με το ΕΣΠΑ, μπαίνεις στη λογική του να επενδύσεις, διαβάζεις μεγαλόστομες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες, που υπόσχονται ανάπτυξη και ευημερία, παρουσιάζοντας ένα κράτος στο πλευρό της επιχείρησης και καταλήγεις απογοητευμένος, όταν συνειδητοποιείς οτι είδες το τυρί και όχι τη φάκα. Υπήρχε σχετικό κύριο αρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπιας πριν από λίγο καιρό για το ίδιο θέμα.

Τι πρόκειται να μας συμβεί;
Ειλικρινά δε γνωρίζω, αλλά ταυτόχρονα είμαι σίγουρος οτι κανένα κυβερνητικό ή οικονομικό επιτελείο δε γνωρίζει, γιατί δεν υπάρχει πλάνο, δεν εκτελείται αυτη τη στιγμή ένα επίπονο αλλά καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα, απλά αυτοσχεδιάζουμε μπουσουλώντας δεξιά κι αριστερά, κοιτώντας παρακαλετά τους δανειστές μας, βγάζοντας πού και πού καμιά κορόνα μπας και πείσουμε οτι δεν είμαστε μαριονέτες.

Απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις το μόνο που έχω να πώ ειναι: ξεχάστε τις μεγαλοστομίες και τις μαγικές συνταγές που θα μας βγάλουν απ την κρίση και δωστε το καλύτερό σας εαυτό. Μόνοι μας θα χτίσουμε το μέλλον μας, έτσι κι αλλιώς πάντα αυτό κάναμε.
Όλοι μας στις καλές περιόδους γκρινιάζαμε οτι είχαμε σχέδια που δεν προλαβαίναμε να υλοποιήσουμε, να λοιπόν η ευκαιρία, και η κρίση έχει ευκαιρίες ...

Στους "αγαπητούς" φίλους πολιτικούς το μόνο που έχω να πω είναι: Κάντε έντιμα και συστηματικά τη δουλειά σας γιατί αν αποτύχετε δεν θα χρειαστεί να φύγετε νύχτα, θα εχουμε φύγει όλοι εμείς....

Yannis.Baxevanis@gmail.com

 

 

Mεγάλη μείωση κατά 40,9% του ελλείμματος τον Σεπτέμβριο στο εμπορικό ισοζυγιο

Μείωση, κατά 40,9%, σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα στο τέλος του εννεαμήνου το εμπορικό έλλειμμα να έχει συρρικνωθεί κατά 33,8%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας, οφείλεται στην, έστω και μικρή, ανάκαμψη των εξαγωγών και στη σημαντική πτώση, λόγω του περιορισμού της καταναλωτικής ζήτησης, των εισαγωγών.

Πάντως, τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες, λόγω κυρίως των προβλημάτων στις οδικές μεταφορές.

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων τον Σεπτέμβριο εφέτος ανήλθε στο ποσό των 2.896,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.253,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 31,9%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών τον Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.152,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.299,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 11,4%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε 1.744,4 εκατ. ευρώ έναντι 2.953,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 40,9%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου εφέτος ανήλθε στο ποσό των 26.560,4 εκατ. ευρώ έναντι 34.213,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 22,4%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 ανήλθε στο ποσό των 11.164,9 εκατ. ευρώ έναντι 10.971,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2010 ανήλθε σε 15.395,4 εκατ. ευρώ έναντι 23.241,9 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 33,8%.

Do you really need antivirus software?

By Ed Bott

If you’re not sure of the answer to that question, then the short answer is yes. The longer answer is that security software is only one piece of what should be a simple, straightforward, and systematic approach to your PC’s health. I’ll outline my recommendations in this post. If you’re visiting the family over the holidays, you might want to take my list along with you.

But first, let me rant a bit. It’s no secret that I dislike the security software industry. In one of my very first posts here, nearly four years ago, I called it a “protection racket” and said, “I can already see the beginnings of an ‘arms war’ among security software companies, with ads and whisper campaigns based on fear.” Back in 2005, I wrote a post arguing, “The security software industry wants you to be afraid.”

I have deeply mixed feelings about antivirus software, especially when it’s part of a big security suite that tries to protect you from every imaginable form of online threat. The companies that sell you that software have an interest in keeping you afraid, and so they publish countless studies proving how dangerous the online world is.
They also have a vested interest in proving that you haven’t wasted your subscription dollars on their product, so they need to occasionally (or continually) pop up messages and alerts and reminders to show you exactly which threats they’ve blocked. Even when those “threats” are trivial or nonexistent.
Just how dangerous is it out there? Here’s what you need to know:
  • No computing environment is immune. Every platform can be exploited by an attacker. This month’s Mac OS X v10.6.5 and Security Update 2010-007 included well over 100 fixes to critical security vulnerabilities, many of which could lead to arbitrary code execution. These are exactly the same types of vulnerabilities that Windows malware writers take advantage of. Fortunately for Mac (and Linux) users, their worldwide market share is small enough that malware writers simply haven’t bothered with them. If you use OS X on a Mac, I don’t think you need to install security software, but that recommendation could change someday if Apple’s platform continues to grow in popularity and attracts enough attention from bad guys.
  • Good behavior alone is not enough to protect you from attacks. Visiting porn sites and downloading pirated software puts you at a much higher risk of infection, but even legitimate web sites can be compromised, and seemingly innocent results in a search engine can lead to hostile sites.
  • Antivirus software is one layer among several. Depending on the type of threat, it can be very helpful, even if you consider yourself an expert PC user. But it is not a magic bullet, and it is no replacement for a well-rounded approach to security.
  • No antivirus software is perfect. It is literally impossible for any security product to identify every possible threat, especially when malware writers are constantly updating their products to avoid detection. Most of the leading antivirus programs can identify and block the overwhelming majority of threats you’re likely to encounter online. The fact that they can’t reach 100% protection is why security software is only one part of a layered security strategy.
  • Many types of malware are installed voluntarily. Among the most common threats are Trojans, which spread via social engineering. The job of a malware writer is to convince you to run his innocent-sounding program, which secretly does something other than its stated purpose. It might claim to be a new video playback plugin (like the one I saw last week) but actually turns out to be a program that hides on your PC and steals passwords or sends spam. Social engineering explains how an entire class of malicious fake antivirus programs made it onto the top 10 malware list for the first half of this year.
  • Malware writers make their living exploiting unpatched systems. One of the top 10 threats found and removed from Windows PCs in the first half of this year was Win32/Conficker. The vulnerability that Conficker exploits was blocked by a Microsoft patch released in October 2008. In fact, that’s true of most of the top PC malware variants found in the wild. Four of the entries on the top 10 list for 2010 are based on vulnerabilities that were identified and patched in 2007 or 2008, and none of the others could have been installed without explicit user interaction on a fully updated copy of Windows.
  • It’s not just Windows that needs patching. Some of the most effective malware vectors these days are coming through vulnerabilities in products like Adobe Flash and Reader, in the Java runtime, and in Microsoft Office. In most cases, the vulnerabilities were patched quickly by the software maker, but if you didn’t apply that update, you remain vulnerable. Ironically, most of these exploited programs are cross-platform; in theory, malware authors can add code to their PDF or Java exploits that target Macs or Linux PCs. So far, they haven’t done that. 
  • Attacks via zero-day exploits are rare. Zero-day exploits get a lot of publicity, but they rarely have a widespread impact. The worst variants of these attacks are the ones aimed at specific companies, like the targeted wave of attacks against Adobe, Google, and other high-profile companies in early 2010. And even those only succeeded because they exploited unpatched systems using an outdated browser.

Wearable computers and communications devices

Motorola announced Wednesday that it will develop a hands-free wireless computing headset with micro-display specialists at Kopin -- a move reminiscent of previous attempts to create wearable computers and communications devices.


The device will offer voice, audio and PC capabilities on a virtual reality-style 15-inch monitor that will also support simulation software and streaming video.
"We believe this computer headset will be a game-changing solution for mobile workforces," said Motorola emerging business director Tom Bianculli in a prepared statement.

From cellphones to car stereos, hands-free operation has been all the rage for years. However, widespread adoption -- where virtual computers are concerned -- has been elusive.
"Historically, users haven't liked the end product," Enderle Group principal technology analyst Rob Enderle told TechNewsWorld.

Code-named the "Golden-i platform," the Kopin/Motorola offering hopes to change history with Bluetooth and WiFi enabled gesture- and voice-recognition technology.
Golden-i's micro display appears as a virtual 15-inch, 24-bit color monitor built around Microsoft (Nasdaq: MSFT) Windows Embedded CE 6.0 R2 operating system and Texas Instruments (NYSE: TXN) OMAP 3530 mobile dual processor.

"Golden-i provides a full 128-bit encrypted link to your PC, so you instantly see your own PC screen, full size, 18 inches from your eyes," Golden-i program manager Jeff Jacobsen told TechNewsWorld. "You can use every application and open any document on your PC remotely."

Kopin researchers tested Golden-i with Linux, but ultimately decided on Microsoft Windows CE because Linux has limited support.
"Unfortunately, we discovered Linux is not a well controlled environment, and most third-party hardware and software either needs to be highly modified or may not work with Linux at all," Jacobsen said. "All of our major product development partners, such as Motorola and Texas Instruments, were extremely pleased when we migrated from Linux to Windows CE 6.0."
The move allowed Golden-i access to Vista media technologies such as SideShow, Gadgets and Silverlight. The company also developed a Win32 API-based Software Development Kit for third-party application construction. Software developers can take advantage of the $2,500 kit -- which includes Kopin's communication headsets -- in January, Jacobsen said.

Wednesday, November 24, 2010

ΕΕΝ: «Είμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας»

Δριμύ κατηγορώ προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απόστολος Βεντούρης με αφορμή την 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Βεντούρης μεταξύ άλλων κατηγόρησε την ΠΝΟ πως κυριαρχείται από μια μειοψηφία, η οποία  επέβαλε την θέλησή της μέσα από τον «ξύλινο λόγο» της και με ένα γκεμπελικό τρόπο επιχειρεί να αναγκάσει την Ένωση να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2010 και απορρίπτει την πρόταση του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη για εργασιακή ειρήνη και ζήτησε να συσταθεί κοινή επιτροπή για συζήτηση όλων των θεμάτων αμφοτέρων των πλευρών.

Από την πλευρά της, η ΠΝΟ προχώρησε σήμερα σε 24ωρη απεργία με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για  όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή για τα Ακτοπλοϊκά-Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κοχ.

Επίσης, η ΠΝΟ θέτει και το αίτημα της ναυτικής εκπαίδευσης –πράγμα που οι ηγεσίες ΥΘΥΝΑΛ, ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΡΟΠΟ υποστήριζαν πως πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί. Η ΠΝΟ από την πλευρά της καταγγέλλει πως η ναυτική εκπαίδευση μαστίζεται από ανεπάρκεια, ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων, ανυπαρξία υποδομών των κτιρίων και μη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.
Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας επικαλούμενη έρευνες, χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική ναυτιλία ως τραγική.  «Σήμερα ήμαστε όλες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» τόνισε στην χθεσινή ομιλία του ο κ. Βεντούρης.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της κρουαζιέρας, ο κ. Βεντούρης σημείωσε πως ζήσαμε την χρεοκοπία της ελληνικής κρουαζιέρας καθώς και το γεγονός ότι στο πτώμα της ήρθε το κράτος να επιδοτήσει τις εργοδοτικές εισφορές όπως και να νομοθετήσει ένα νόθο σύστημα, μια ελληνική πατέντα για την άρση του καμποτάζ των κοινοτικών κρουαζιεροπλοίων υπέρ των κρουαζιεροπλοίων τρίτων χωρών.

Διατυπώνοντας τα αιτήματά της, που απευθύνονται προς το Υπουργείο ΘΥΝΑ η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής:

- Κατάργηση όλων των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων.
- Αποποινικοποίηση της ζωής των αξιωματικών ΕΝ και των εκπροσώπων εταιρειών μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την εφαρμογή των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
- Ύπαρξη relief vessel (ταχύπλοο, συμβατικό ή Ro-Ro ) για ελάχιστο χρόνο 4 μηνών με ανάλογη στελέχωση, για τις εταιρείες που εξυπηρετούν δρομολογιακή γραμμή για 10 και πλέον μήνες ετησίως για τη συγκεκριμένη μόνο δρομολογιακή γραμμή.
- Απελευθέρωση του ναυλολογίου για όλες τις ελεύθερες δρομολογήσεις πλην γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.
- Κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων και την εφαρμογή επιτέλους των παραγράφων 6 και 7 τη ΚΥΑ με αριθ. 3324.1/15/03/3-4-2003 γιατί είμαστε επιχειρήσεις και όχι εταιρείες αποκλειστικής κοινωνικής ευθύνης και παροχής.

Tuesday, November 23, 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις ξένες τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία

Του Νικου Mπαρδουνια (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Σημαντικός πελάτης για τις διεθνείς τράπεζες εξακολουθεί να είναι η ελληνική ναυτιλία παρά τη διεθνή κρίση, την κρίση αυτή καθ' αυτή που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά και τη διστακτικότητα με την οποία χρηματοδοτούνται επενδυτικά της προγράμματα από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρ' όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών, που ασχολούνται με τις εταιρείες του χώρου, έχει αυξήσει σημαντικά το περιθώριο κέρδους τους, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως ότι ενδιαφέρον εξακολουθεί να υφίσταται. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έρευνα της εταιρείας XRTC Business Consultants, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τη μορφή ερωτήσεων προς ελληνικές και ξένες τράπεζες, με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο η ελληνική ναυτιλία μπορεί να επηρεαστεί από τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι 24 τραπεζών, που συμμετείχαν στην έρευνα, προκύπτει ότι το 85% των ξένων τραπεζών, τελικώς, δεν έχει αλλάξει την πολιτική χρηματοδότησής του ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Αντιθέτως, οι ελληνικές φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, αφού αντιμετωπίζουν οι ίδιες προβλήματα ρευστότητας. Παρά τη διεθνή κρίση, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι κατά το τρέχον έτος το 30% των ξένων τραπεζών δεν άλλαξε τα χρηματοδοτικά μπάτζετ του σε σχέση με το 2008. Στην ελληνική περίπτωση, την ίδια τακτική ακολούθησε μόλις το 13%. Η εθνικότητα του δανειζόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δεν επηρεάζει τις αποφάσεις του 75% των ελληνικών τραπεζών και του 70% των ξένων. «Τα δάνεια που συνάπτουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες δεν στοιχίζουν περισσότερο από αυτά που συνάπτουν πλοιοκτήτες άλλων εθνικοτήτων. Ενα μικρότερο ποσοστό ελληνικών και ξένων τραπεζών, 25% και 30% αντιστοίχως, δήλωσε ότι επηρεάζεται το κόστος δανεισμού από την εθνικότητα του δανειζόμενου» σημειώνεται στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα «σε τι ποσοστό έχει επηρεαστεί η πολιτική των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας από την ελληνική κρίση», οι ξένες τράπεζες, σε ποσοστό 82%, απάντησαν ότι δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ελληνικών τραπεζών. Το 11% δήλωσε έχει επηρεαστεί ελάχιστα, το 56% ότι έχει επηρεαστεί μερικώς, το 22% πολύ και το 11% πάρα πολύ
Από την ίδια έρευνα της εταιρείας προκύπτει επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών που ασχολούνται με τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας έχει αυξήσει το περιθώριο κέρδους. Ειδικότερα το 47% των τραπεζών δηλώνει αύξηση ύψους 100%-200%, το 37% αύξηση 50%-100% και το 11% των τραπεζών δηλώνει αύξηση άνω των 200%. Μόνο ένα 5% των τραπεζών υποστηρίζει ότι δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Το συμπέρασμα; Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΧRTC Γιώργος Ξηραδάκης «η έρευνα αποδεικνύει ότι η ναυτιλία δεν έχει πατρίδα. Είναι ένας διεθνής κλάδος παροχής υπηρεσιών και οι ξένες τράπεζες τον αντιμετωπίζουν σωστά».

Κυβερνητικές παλινωδίες με θύμα τη ναυτιλία

Του Νικου Μπαρδουνια (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


«Οπως η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπουργείο Πετρελαίου έτσι και η Ελλάδα δεν νοείται χωρίς υπουργείο Ναυτιλίας», είχε πει πριν από αρκετό καιρό στο πλαίσιο εκδήλωσης «Ποσειδώνια 2010» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία του εφοπλιστικού κόσμου με τη διάσπαση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τον κατακερματισμό του Λιμενικού Σώματος.

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη στιγμή που υλοποιήθηκε προκάλεσε αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες στη ναυτιλία. Η ναυτιλιακή κοινότητα έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να θέσει ευθέως το ερώτημα εάν «η κυβέρνηση θέλει την ελληνική ναυτιλία ή όχι». Ετσι, πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, το οποίο θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της ναυτιλίας, προκαλώντας χαμόγελα στους ανθρώπους της ναυτιλίας που, όμως, δεν κράτησαν για πολύ. Γιατί; Διότι το Λιμενικό Σώμα συνέχιζε να παραμένει διασπασμένο σε δύο υπουργεία χωρίς σαφείς αρμοδιότητες.

Προβλήματα

Οι «μάχιμες » υπηρεσίες πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλες οι υπόλοιπες στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων. Αυτή η εξέλιξη εκτός των προβλημάτων που έφερε στην εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας προκάλεσε και τεχνικής φύσεως ζητήματα. Οι εργαζόμενοι, πολιτικό προσωπικό και Λιμενικοί, ανάλογα σε ποια Υπηρεσία βρίσκονταν, άρα και σε ποιο υπουργείο, χωρίστηκαν σε δύο «στρατόπεδα»: «Τους δικούς» μας και τους «άλλους». Η διάσπαση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποιον θα πρέπει να αποταθεί για το ένα ή το άλλο θέμα ή από ποιον θα πάρει έγκριση για διάφορες ενέργειες, οι οποίες μέχρι πριν από ένα έτος αποτελούσαν απλές διαδικασίες... Η φράση «εμείς ασχολούμαστε με άλλα θέματα, πηγαίνετε στους απέναντι», ακούγεται όλο και πιο συχνά στο κτίριο. Οπως, όλο και ποιο συχνά εμφανίζεται εικόνα ασυνεννοησίας ακόμη και για την έκδοση μιας απλής ανακοίνωσης!
Οι δύο υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και Θαλάσσιων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, όσο κι αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να βρουν τη «χρυσή τομή» στο θέμα του Λιμενικού Σώματος και των αρμοδιοτήτων του. Η διαμάχη τους έφθασε μέχρι και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα... Την ίδια στιγμή σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με την ακτοπλοΐα και τις «άγονες» γραμμές, τους ελέγχους αξιοπλοΐας των πλοίων, τη στήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και τον χειρισμό άλλων «λεπτών» θεμάτων παρέμεναν μετέωρα, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο ποιο υπουργείο θα τα χειρισθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση με το πλοίο «Στροφάδες IV», το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από τη Λιβύη και οι αρχές «ψάχνονταν» ποιο υπουργείο θα διαχειρισθεί το θέμα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εξαιτίας του αλαλούμ που επικρατεί με τις αρμοδιότητες του Λιμενικού, για τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης βρέθηκαν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τόσο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όσο και ο παραιτηθείς αρχηγός του Λιμενικού Σώματος! «Δύο σε ένα», είπαν κάποιοι ειρωνικά, θέλοντας να αναδείξουν το απόλυτο χάος που επικρατεί με τη διάσπαση του Λιμενικού Σώματος και την υπολειτουργία του υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων.

Ετσι, ύστερα και από την τελευταία περιπέτεια με το πλοίο «Στροφάδες IV», που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, το... χάος κλήθηκε να λύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Την περασμένη Τετάρτη οι κ. Παπουτσής και Διαμαντίδης συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και αποφασίσθηκε να ιδρυθεί αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και το σχετικό νομοσχέδιο «χρεώθηκε» να το ετοιμάσει ο Χρήστος Παπουτσής. Οι υπηρεσίες αστυνομικού χαρακτήρα θα περάσουν στον έλεγχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός θα αναφέρεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ μέχρι σήμερα, βάσει του Π.Δ. /96 ο αρχηγός αναφερόταν στον κ. Διαμαντίδη. Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος που έχουν αντικείμενο την ποντοπόρο ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα λιμάνια, την κρουαζιέρα και την αλιεία θα υπάγονται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.

«Δανεικοί» λιμενικοί

Ομως, αποφασίσθηκε και κάτι ακόμη, σταδιακά να αποστρατιωτικοποιηθεί το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και οι «δανεικοί» Λιμενικοί να επιστρέψουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το δε υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων να μετεξελιχθεί σε Αναπτυξιακό - Οικονομικό υπουργείο με αντικείμενο τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα και τα αναπτυξιακά έργα των λιμένων.

Ναυτιλιακοί κύκλοι, πάντως, ανέφεραν ότι η ναυτιλία δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς το Λιμενικό Σώμα και θα χρειασθούν πολλά χρόνια, καθώς και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εκπαιδευτούν πολιτικά στελέχη για να διαχειρισθούν τις ναυτιλιακές υποθέσεις. «Δεν κατανοούμε γιατί τόση μανία να φύγει το Λιμενικό Σώμα από τη ναυτιλία, όπως επίσης δεν κατανοούμε γιατί ορισμένοι πολιτικοί δεν θέλουν ενιαίο φορέα για τη ναυτιλία», ανέφεραν στην «Κ» ναυτιλιακοί κύκλοι.

Νέα 48ωρη απεργία στα λιμάνια

Συνέχιση της απεργίας και για το επόμενο 48ωρο αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία της ακτοπλοΐας παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας και παρά την έκκληση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας για 20ήμερη αναστολή της απεργίας.

Με αφορμή τη νέα κινητοποίηση, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, διεμήνυσε ότι το υπουργείο θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για απεργίες ή εκβιαστικές λογικές στις δύσκολες αυτές εποχές, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη

Διαθέσιμη η νέα αναβάθμιση του iOS

H Apple έδωσε στη διάθεση των καταναλωτών και χρηστών iPhone, iPad και iPod συσκευών τη νέα έκδοση 4.2 του λογισμικού iOS, προσθέτοντας αρκετά νέα χαρακτηριστικά και διορθώνοντας προβλήματα για όλα τα μοντέλα. Συγκεκριμένα, τα AirPlay και AirPrint βρίσκονται πλέον στη διάθεση των χρηστών, ενώ πλέον όλοι θα μπορούν να εντοπίσουν τις συσκευές τους (σε περίπτωση απώλειας) μέσω του Find My iPhone.
Με τη νέα έκδοση, οι χρήστες iPad θα μπορούν να εκμεταλλευτούν χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν με την 4.0 έκδοση στους κατόχους iPhone, όπως το ενοποιημένο inbox, η ομαδοποίηση των εφαρμογών και το Game Center.

Η Microsoft αναζητεί νέους επιστήμονες με καινοτόμες ιδέες


Η Microsoft Ελλάς ανακοινώνει την επίσημη έναρξη του ImagineCupγια το έτος 2011 και προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας στον κόσμο, καταθέτοντας τις δικές τους καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων του πλανήτη.

Έχοντας μέσα στο 2010 προσελκύσει περισσότερους από 325.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες και πάνω από 1.000 από την Ελλάδα, το ImagineCup αποτελεί τον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας για νέους, προσκαλώντας τους να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις λογισμικού. Φέτος, για ακόμη μία χρονιά, οι τοπικοί τελικοί θα αναδείξουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ανά χώρα, ενώ οι καλύτεροι από ολόκληρη την υφήλιο θα συναντηθούν και θα διαγωνιστούν στους παγκόσμιους τελικούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός έχει ως κεντρικό θέμα: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», προσκαλώντας τους νέους επιστήμονες να προτείνουν λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MillenniumDevelopmentGoals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε.

Η Microsoft Ελλάς προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του ImagineCup και να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας www.imaginecup.com μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα εκπαιδευτούν δωρεάν σε τεχνολογίες ανάπτυξης και σχεδίασης λογισμικού από τη Microsoft Ελλάς. Τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα και οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτά αλλά και για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό στην ελληνική ιστοσελίδα www.imaginecup.gr.

Παράλληλα, στο ImagineCup δικαίωμα συμμετοχής έχουν και καθηγητές, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας, με την ιδιότητα του μέντορα. Οι ελληνικοί τελικοί θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2011 και η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς.
Με αφορμή την έναρξη του Imagine Cup 2011, o κ. Πάτρικ Μαλόουν, Διευθυντής Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η έναρξη του ImagineCupείναι για εμάς μια ξεχωριστή στιγμή κάθε χρόνο και αναμένουμε με ανυπομονησία την πρώτη μας συνάντηση με τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι σταθερά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με το πάθος τους για τεχνολογία, το ζήλο τους για καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους. Το ImagineCup, ο μεγαλύτερος φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας στον κόσμο, έχει αναδείξει στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής τους πρωτοποριακές ιδέες και δυνατά μυαλά. Η Ελλάδα έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι, με οδηγό τη νέα γενιά, η χώρα μπορεί να καινοτομήσει και να βρει τη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ».

Το ImagineCup της Microsoft διοργανώνεται από το 2003, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας αποσπάσει δύο φορές τιμητική διάκριση. Συγκεκριμένα, ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” το 2005 και “SmartEyes” το 2004. Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θετικές κριτικές κέρδισε και το project “TouringMachine”, το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διαγωνισμό το 2010. Ειδικότερα, η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο και παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του σε προσωπική συνάντηση.


Οι νικητές του ελληνικού τελικού του ImagineCup 2010, Γιώργος Καρακατσιώτης και Βαγγέλης Πτερνέας, σχολίασαν σχετικά με την περσινή τους συμμετοχή τα εξής: «Το ImagineCup ήταν για μας μια πραγματική ξενάγηση στην καινοτομία. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε πρωτίστως ένα κίνητρο ώστε να αναδείξουμε τις ιδέες μας και να βιώσουμε την αίσθηση αναγνώρισης της δουλειάς μας. Μπορεί να εργαστήκαμε εντατικά, αναμφίβολα όμως άξιζε τον κόπο, όχι τόσο για τη νίκη, όσο για τα οφέλη της συμμετοχής. Πέρα από την αυτονόητη εξέλιξη και πολλαπλασιασμό των γνώσεών μας - και μάλιστα όχι μόνο σε στείρο τεχνικό επίπεδο, καλλιεργήθηκαν ησυνεργασίακαι ηομαδικότητα- στοιχεία άκρως απαραίτητα για οποιοδήποτε συλλογικό εγχείρημα. Εκείνο που, πέντε μήνες μετά, αναγνωρίζουμε ως σημαντικότερο, όμως, είναι η αστείρευτη διάθεσή μας να δημιουργούμε συνεχώς νέες ιδέες, εξελίσσοντας και βελτιώνοντάς τες».

Sunseeker selects Raymarine products for standard fit

Sunseeker International has announced that Raymarine products will be fitted as standard on Sunseeker’s range – from the Superhawk 43 Portofino 47 through the Portofino, Manhattan, Predator, and Superhawk  Yacht models – up to the 30 Metre Yacht.

Previously offered as a customer option, this agreement sees Raymarine’s C Series Widescreen, E Series Widescreen HybridTouch™, HD Digital Radar, instruments, autopilots and VHF radios now fitted as standard on new boat builds.  Sunseeker customers have the choice to select their preferred electronics suite from the Raymarine range, and can elect to upgrade and personalise as required. A typical upgrade would be Raymarine’s new T Series range of thermal imaging cameras, which have already been specified for a Sunseeker 88 Yacht currently in build.  

One of the key reasons for selecting Raymarine, says Sunseeker, was the breadth of product range, offering everything from onboard safety, entertainment, electronics, navigation and communication products – all of which are fully integrated.  In addition, Raymarine’s comprehensive systems enable owners to personalise their boats, choosing their own configurations and upgrades as required.  Exemplary customer service and worldwide dealer, support and service facilities were also required to fully satisfy the high standards required by both Sunseeker and its customers.

Nick Lean, Technical Specification Manager of Sunseeker said, “We are delighted to be able to offer Raymarine as a standard fit.  Over the years Raymarine has proved to be the most popular upgrade with our dealers worldwide and this is down to their superb local service and the fact that Raymarine offers a fully integrated package that is simple to use.”

STANDARD HORIZON GX2100E Wins NMEA Technology Award

Standard Horizon has been announced as the winner of the USA-based National Marine Electronics Association 2010 Technology Award at The NMEA International Marine Electronics Conference & Expo held in Seattle.  Their new GX2100E (or Matrix, as it is known in the USA), is a combined Class D VHF DSC transceiver with a dual channel AIS receiver.

The Technology Award singles out the best new marine electronics product that advances technology within the marine electronics industry. The judges of the Award considered innovation, benefit to boaters, practicality and value in choosing the GX2100E.
The GX2100E is able to display AIS targets in a radar style format, on the large 1.8” LCD display of the radio. Determination of bearing and range can be made from viewing the screen. Detailed additional data received from the AIS targets that include an MMSI number may also be displayed on the screen. An automatic DSC call can be made to a specific AIS vessel by simply selecting the target and pressing the call button without the need to type in the vessel’s MMSI number.

The AIS target display gives the MMSI, call sign, ship name, bearing (BRG), distance (DST), speed over the ground (SOG) and course over the ground (COG). There is also a Closest Point of Approach (CPA) alarm, if a target vessel strays too near.
Another versatile feature is the ability to ‘poll’ another vessel for its position. This is shown as lat/long on the radio’s screen, or can be sent to a compatible chart plotter display as well. AIS target information can also be sent to the chart plotter via an NMEA connection. Polling is used for vessels that wish to keep abreast of each other’s location, such as a cruising flotilla, or a group of fishing boats.  When connected to an external GPS, the GX2100E is capable of storing up to 100 waypoints, which can be selected and navigated to by using a unique compass display. The display will also give all the usual GPS information about speed, course and bearing to a waypoint.

The GX2100E is remarkably compact, and yet provides a generous and easy-to-read display, a substantial rotary channel selection knob and a powerful 30 Watt PA/loud hailer that is pre-programmed with fog signals. There is no need to install a separate VHF antenna for the AIS as the GX2100E’s internal AIS receiver uses the radio’s VHF antenna.
Housed in a die-cast chassis for strength and durability, the GX2100E also features 4.5-Watt audio output, a ClearVoice noise cancelling speaker microphone, Programmable Scan, Priority Scan and Dual Watch. There is also a function for user-changeable channel names, and an optional voice scrambler.

The GX2100E also supports the CMP30 remote access microphone, which provides complete control of the radio, including the waypoint and AIS functions as well as displaying AIS target data on the screen. The CMP30 essentially provides two separate VHF DSC stations aboard, it also doubles as an intercom between the two stations, particularly useful for flybridge motorboats.

Available in black or white, the GX2100E is waterproofed to JIS-7/IPX-7 standards (1 metre submersion for 30 minutes) and carries a full three-year warranty, which includes water damage. 
There is also a similar model, the GX2000E available, with all the same features, although rather than having built-in AIS, it is designed to take its data from an external AIS receiver and simply connects to it via an NMEA cable.

Mastervolt and Ferretti Group sign ‘Strategic Supplier’ Contract

Mastervolt has signed a three year ‘strategic supplier’ contract with the Ferretti Group, a world leader in designing, building and marketing luxury motoryachts with a unique portfolio of some of the most prestigious and exclusive brands in the nautical world. This contract will extend the cooperation that started about eight years ago.

The agreement, which runs from Autumn 2010 until Autumn 2013, and which was initiated by Mastervolt Italia, brings together two companies dedicated to quality in all aspects of production.  Under the terms of this agreement, Mastervolt will supply equipment for the all Ferretti Group brands, including Ferretti Yachts, Pershing, Itama, Bertram, Riva, Mochi Craft, CRN and Ferretti Custom Line.

Paul Kenninck, CEO of Mastervolt commented: “This is a perfect association between two leading companies that have the same high standards for quality products and customer satisfaction.
Our electrical power solutions offer the levels of reliability and durability that are essential throughout the Ferretti Group range of motor yachts, giving both the builders and their customers, complete confidence in their craft.”


The Ferretti Group, led by Chairman Norberto Ferretti and Chief Executive Officer Salvatore Basile, has always been committed to constant product and process innovation, and continuous research into cutting-edge solutions within the sphere of technology. The Group employees share a continuous quest for quality, technological excellence, top performance, an exclusive, innovative design, maximizing comfort and taking painstaking care over detail. This common daily commitment has taken Ferretti Group yachts to the very heights of the nautical world.
Naturally such motor yachts also have considerable power demands, which is where the Mastervolt products fall neatly into place.
“We are extremely satisfied to have signed this contract with Mastervolt, an ideal partner with which we share common values” declared Norberto Ferretti, Ferretti Group Chairman and Founder. “For over eight years, we have been strengthening our profitable collaboration and achieved important results. I believe this agreement will enable us to combine the unique style and tradition of Italian-made products which is so typical of the Ferretti Group with Mastervolt’s leadership in the supply of electrical power solutions to the international marine market”.

Hi definition (HD) Digital Radar

Simrad GB40, Simrad NSE and Simrad NX40/45 radar systems combine high performance scanners and microwave technology with the lastest in digital radar processing


The Simrad High Definition Digital Radar range will meet your specific needs. Radomes are available in 2kW (18") and 4kW (24") models. Open Array options include 6kW (4'), 10kW (6') and 25kW (7') models.


Choosing a scanner
Radomes are compact and lightweight, making them ideal for sail boats and small powerboats where space and power supply are limited. New HD digital radomes deliver superior performance in a easy to rig package.
Mariners seeking ultimate range and detail will select an Open Array antenna. The radars deliver outstanding performance with higher power output and narrow beam widths. Larger yachts and professional vessels will benefit from these larger, more powerful systems.

Simrad NSO Offshore with 10”, 15” and 19” Navigation Displays

The new Simrad NSO Offshore system combines a powerful NSO marine processor with a range of proven monitors that accommodate the needs of a wide range of boaters. Sail, cruise or fish; the NSO Offshore leverages the complete line-up of Simrad Yachting performance modules for overall “best-in-class” performance.



Based on the highly acclaimed Simrad NSE platform, the new NSO borrows a proven software feature set with unique integration and control capabilities. Professional level performance is assured with a reliable, ruggedized NSO Marine Processor. The all new OP40 remote keypad, delivers “NSE style” control for up to 4 networked systems when used in multi-display helms. NSO Offshore networks seamlessly with the NSE8 and NSE12 for additional upgrade and layout options.
Available with sleek and stylish 10”, 15” and 19” displays, the NSO Offshore line is versatile and easy to expand. The NSO Marine Processor has dual DVI video output for easy installation of a remote, repeated display.

The NSO Offshore is extremely easy to operate with all the control and functionality one would expect from Simrad. A simple rotary controller, dedicated chart, echo and radar keys, and an alphanumeric keypad deliver professional level performance. Clarity of control is assured when using as a chartplotter, autopilot controller, award-winning Broadband Radar, Simrad HD Digital Radar, or as a fishing system with the powerful Simrad Broadband Sounder Module and Simrad’s unique StructureScan Sonar.

Beyond just Navigation, the NSO Offshore is compatible with the Simrad SonicHub™ multi-zone audio system and BEP’s CZone digital switching technology offering complete vessel integration. Control your chartplotter, iPod and navigation lights, all from your primary NSO display.
Simrad’s Product Line Director, Mike Fargo, said: “The new Simrad NSO Offshore is a stunning new system that offers the ultimate in flexibility, integration and vessel control in a powerful yet proven system. The idea of extending our NSE range with the new NSO Offshore line has been very customer driven. The attractive yet functional styling is well balanced with the kind of robust, dependable performance that people have come to expect from Simrad equipment”.

SDK from Simrad for PC-Based Radar

Simrad Yachting, a leader in the design and manufacture of world-class marine navigation, auto steering, communications and fish finding systems, has launched its BR24PC Software Development Kit (SDK) for military, commercial, surveillance and marine applications.
The new BR24PC SDK gives OEM developers the ability to integrate the awardwinning Simrad Broadband™ Radar with a range of on-land and marine applications, and to receive and manipulate BroadbandÔ Radar data on a PC Windows platform, without the need of a Simrad display.

Simrad Yachting's revolutionary Broadband™ Radar was introduced to the marine leisure market in 2009. Utilising solid-state technology similar to that used in military and IMO-certified radar applications, it remains unlike anything else on the market. It has been heralded as one of the most revolutionary product developments in recent years, winning several awards and industry accolades.

Broadband™ Radar brings a host of important performance and safety benefits to users, including superior target definition and target separation inside 30m – where other radars are affected by the main bang. Interference rejection is five times better with broadband technology, for an easy-to-interpret radar display in all conditions.
Simrad Broadband™ Radar automatically and instantly tunes the radar for optimum performance whenever the range scale is changed, eliminating guesswork and allowing users to keep their eyes on their surroundings. Approved 3rd parties can obtain a license to our BR24PC SDK to create PC-based applications for the Broadband™ Radar.

Another important advantage is that it transmits at less than 1/20,000 of the peak power of traditional radar, emitting no harmful radiation outside the dome. This means that not only does it draw far less DC power, but the compact radome can be mounted in places never before possible.
Now, for the first time, Simrad Yachting has developed this impressive technology for use on PC based systems, opening up the market to a wide spectrum of potential applications on land and sea. New potential applications include land/sea security, unmanned vessels, military (stationary and moving), river navigation, boundary surveillance, fish farm monitoring, oil rig ship docking management, and many others.

BR24PC SDK works with an off-the-shelf Simrad BroadbandÔ Radar, available from Simrad Yachting distributors, meaning there is no special model to buy. The BR24PC system is available with two levels of functionality and requires unique unlock codes, for either basic level (LL1), or advanced control (LL2) operation.
Tom Edvardsen, Product Line Director and EVP of R&D said: "The BR24PC SDK opens up our innovative and award-winning radar technology to a range of new possibilities in custom marine and on-shore applications."

"In marine navigation, the Simrad Broadband™ Radar with BR24PC SDK delivers a computer-aided marine navigation system that combines PC-based radar, Marine Automated Radar Plotting Aids (MARPA), and modern electronic charting technology to create a state-of-the-art, cost-effective navigation system that offers powerful, simultaneous collision and grounding avoidance. It is ideal for small boat applications such as search and rescue, coast guard and pilot boats.
"Aside from marine applications, BR24PC SDK can also be adapted for a number of military, commercial or surveillance markets. For example, it could be used as a key component of offshore surveillance systems used to monitor oilfield safety, or ensure effective border control monitoring and policing. The system can also be utilised as a portable radar display for temporary or covert surveillance applications.

"The BR24PC SDK makes commercial grade radar available at a competitive price. This user-friendly, real-time, fully automated, and integrated PC-based radar system is the future of navigation, security and surveillance applications."

nuova marea ltd Forum

Via our web page

- visit  www.nuovamarea.com and click Forum in the Horizontal bar
or
- direct http://www.nuovamarea.com/community/

Active Technical forum for marine electronic engineers

The Technical forum in nuova marea is active for open to all engineers and users.
It is always good to share experience and technical knowledge

- register (an email will arrive to your inbox)
- follow instructions and confirm registration
- Login and send info, comments, questions etc

Use Greek or English language

for any info contact Forum administrator
Yannis.Baxevanis@gmail.com

Monday, November 22, 2010

Italian Yachting Market Overview

There is no better annual barometer for the Italian pleasureboat business than Salone Nautico Internazionale di Genova — otherwise known as the Genoa International Boat Show. It brings the industry and its consumers together in sharp focus every October and in doing so shows the way to the year ahead.

Guessing the way ahead just now is no easy task, however. The uncertainty in
the world’s financial markets means just about everyone would admit to a little nervousness. And that is true just about everywhere. There is nothing particularly Italian about present jitters, as the dark clouds from the world’s money markets swirl around the globe. In fact, the only people not fearful of a major downturn are probably the Americans and the only reason they’re not worried about what will happen if there is a recession is because they’re already in one and worrying about how to survive.


As to the Italian market, all we can give you here is a little recent history, relate how good things have been — particularly for the majors such as Azimut-Benetti and the Ferretti Group, who it seems have still never had it so good — and relay some of the jitters regarding domestic demand and, for the Italian exporters, the impact of any international slump.
Note in terms of production Italy rates as the second largest in the world and when it comes to boats bigger than 24m (80ft).

It is the biggest producing nation by a very long way. It may not build the biggest very boats, but certainly builds more very big boats than any other country’s industry.
Yes, generally the Italian market has been doing extremely well and far better than the macro-economic picture would suggest. But market health does vary. Just like in so many other markets around the world, the demand seems to get stronger and more resilient the bigger the boats and the boating gets.


In terms of boating, Italy is also one of the biggies. It ranks as the world’s fourth-largest marine leisure consumer market.
Not surprisingly then that Genoa ranks as one of the world’s biggest shows as regards visitor gates, which are these days up around the 325,000 mark.
Moreover, since its new breakwater was added to the Fiera di Genova show complex to the east of the city and so many more pontoons were installed in an outer harbour area, the event must now surely rate as one of the biggest, if not the biggest, in-water boat show. The show’s co-organisers, Fiera di Genova and Italian industry body UCINA, claim their event attracts 1,650-plus exhibitors and getting on for 2,000 boats. Genoa’s ‘business done’ figures was always sky high too a cool €1 billion typically.

Πεδία Προβληματισμού για τον Κλάδο του Yachting στην Ελλάδα

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός, έχουν  κυρίως να κάνουν με θέματα υποδομής και οργάνωσης των συνολικών υπηρεσιών του. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, εφόσον τα προβλήματα αυτά επιλυθούν στο κοντινό μέλλον, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου καθίστανται αναμφισβήτητα μεγάλες, ιδιαίτερα μετά την τεράστια προβολή της Ελλάδας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ένα πρώτο σημαντικό πεδίο προβληματισμού για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κλάδου Yachting έγκειται στις μαρίνες σκαφών, και ειδικότερα στην πληρότητα, τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλειά τους καθώς, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς εκφρασθεί δημοσίως από αρκετούς παράγοντες του κλάδου, παρουσιάζεται μια σημαντική έλλειψη επάρκειας θέσεων ελλιμενισμού. Όσον αφορά στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 15.850 περίπου θέσεις σκαφών αναψυχής, από τις οποίες οι 14.400 θέσεις ανήκουν σε μαρίνες, οι 1.360 περίπου θέσεις ανήκουν σε καταφύγια τουριστικών σκαφών ενώ οι υπόλοιπες 90 περίπου θέσεις, σε ξενοδοχειακούς λιμένες.
Ένα άλλο καίριο πρόβλημα για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό αποτελεί ο σχετικά περιορισμένος αριθμός εταιρειών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Ελληνική Αγορά υπάρχουν 100 περίπου εταιρείες εκμετάλλευσης σκαφών και συναφών πλοίων, από τις οποίες όμως μόνο το 1/3 περίπου ασχολείται αμιγώς με την εκμετάλλευση και ναύλωση σκαφών κάτω των 15 μέτρων και χωρίς μόνιμο πλήρωμα. Κατά το παρελθόν, ο αριθμός των εταιρειών αυτών μεταβαλλόταν είτε ανοδικά είτε καθοδικά, ανάλογα με το μέγεθος της ναυλαγοράς, ενώ σε δύσκολες περιόδους, κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον κλάδο.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζει μια έντονη διακύμανση, έχοντας ανέλθει, κατά καιρούς, μέχρι  και τα 50.000 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να καταβάλλουν συστηματικότερες προσπάθειες βελτίωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα της έλλειψης  – κυρίως τεχνικού - προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι, για τον υπολογισμό του πραγματικού αριθμού των απασχολουμένων στον κλάδο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διάφοροι επαγγελματίες, το αντικείμενο εργασίας των οποίων έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την υποστήριξη του yachting. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τεχνικοί ναυαγοσωστικών μονάδων, βιοτεχνίες εξοπλισμού, επιχειρήσεις ανεφοδιασμού κ.λ.π.

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της ενοικίασης σκαφών αναψυχής είναι τα εξής:
o Σημαντική αύξηση των τελών στις ελληνικές μαρίνες
o Οργανωτικές ελλείψεις στις μαρίνες
o Έλλειψη τουριστικής νοοτροπίας
o Ελλιπή κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των επιχειρήσεων
o Ανεπαρκής ναυτική παιδεία
o Έλλειψη εξειδικευμένων ομάδων για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου
o Απουσία σύγχρονης νομοθεσίας σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό
o Ανεπαρκής εξυπηρέτηση των σκαφών

Τα Οφέλη της Ελλάδας από το Yachting

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), εκείνοι που επιλέγουν τις υπηρεσίες yachting στην Ελλάδα είναι κυρίως αλλοδαποί τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος τουρίστας στην Ελλάδα ξοδεύει περίπου 75 δολάρια ανά ημέρα παραμονής, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό δαπανούν, ανά ημέρα παραμονής, περίπου 120 δολάρια κατ’ άτομο.
Η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου αλλά και τα οφέλη της Ελλάδας από το yachting αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον, από παράγοντες που συνδέονται με την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στη βελτίωση της εικόνας της χώρας, διεθνώς, συνέβαλαν καθοριστικά τόσο οι επιτυχημένοι σε κάθε επίπεδο Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004, όσο και η μετέπειτα ενδυνάμωση της νέας ελληνικής πραγματικότητας από το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο δημιουργήθηκε  πρόσφατα, μέσω μιας έντονης διαφημιστικής προβολής στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με το σλόγκαν: “Wonderful Greece”. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται αποτελεσματικότερα το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, καθώς και οι προοπτικές ή οι ευκαιρίες που προσφέρονται στον ξένο τουρίστα, αλλά και στον επιχειρηματία.
Επισημαίνεται ότι στα γενικότερα έσοδα που αφορούν στις ναυλώσεις και κατευθύνονται προς την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να συνυπολογισθούν τόσο οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι ναυλωτές (ενοικιαστές των σκαφών αναψυχής) κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα (αποτελούν έσοδα των ίδιων των εταιρειών του κλάδου), όσο και τα έσοδα που προέρχονται από μια σειρά επαγγελμάτων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την υποστήριξη του ελληνικού yachting (όπως για παράδειγμα, έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση καυσίμων, με υπηρεσίες διασκέδασης ή αναψυχής, κ.λ.π.).
Πάντως, η μεγιστοποίηση αυτής της ωφέλειας θα προέλθει κυρίως από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ίδιων των εταιρειών του κλάδου yachting στην Ελλάδα. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες του κλάδου εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για την ταχύτερη ανανέωση του στόλου τους (πώληση και αγορά νέων μοντέρνων σκαφών κάθε 4-5 χρόνια), καθώς και την παροχή ολοκληρωμένων πακέτων υπηρεσιών (διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων εγκαταστάσεων μαρίνας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας).

Οργανωμένες μαρίνες σκαφών αναψυχής

Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 20 οργανωμένες μαρίνες σκαφών αναψυχής, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Αρκετές από αυτές είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης», μια σημαντική αναγνώριση, η οποία προσδίδει  αξιοπιστία στις ελληνικές μαρίνες και, κατά συνέπεια, προσελκύει νέους υποψήφιους πελάτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μαρίνες στην Ελλάδα διοικούνται αποκλειστικά από τις εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού (yachting), ενώ οι μεγαλύτερες από αυτές  διαθέτουν ήδη ιδιόκτητες μαρίνες σε όλη την Ελλάδα, όπως στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο Πέλαγος, τα παράλια της Ηπειρωτικής Ελλάδας κ.λ.π., για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και ορισμένες διοικητικές περιφέρειες στην Ελλάδα, προώθησαν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αγκυροβολίας και συναφών υπηρεσιών yachting, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής. Σήμερα, οι θέσεις ελλιμενισμού που παρέχουν στα σκάφη οι δημόσιες και ιδιωτικές μαρίνες αυξάνονται συνεχώς, ενώ κατασκευάζονται όλο και περισσότερες προβλήτες και κυματοθραύστες, ώστε οι μαρίνες να αποτελούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και οργανωμένους χώρους φιλοξενίας για τα τουριστικά σκάφη.

Ελληνικός στόλος επαγγελματικών σκαφών αναψυχής

Ο ελληνικός στόλος επαγγελματικών σκαφών αναψυχής αποτελείται από 4.800 περίπου ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.). Ο στόλος αυτός, από πλευράς αριθμού σκαφών, είναι ο μεγαλύτερος της Μεσογείου. Αποτελείται, κατά το  70% περίπου, από ιστιοφόρα σκάφη, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι μηχανοκίνητα. Τα σκάφη αυτά - τα οποία φέρουν υποχρεωτικά την Ελληνική σημαία, ανεξάρτητα με το αν διαθέτουν πλήρωμα  ή όχι - είναι σε θέση, στην πλειοψηφία τους, να φιλοξενήσουν από 6 έως 12 άτομα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα καλύπτει το 0,9% περίπου της ετήσιας τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικά, από τους 10.000.000 τουρίστες περίπου που επισκέπτονται τη χώρα σε ετήσια βάση, οι 90.000 αγοράζουν υπηρεσίες yachting. Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ετών, η εντονότερη προσέλευση τουριστών παρατηρείται κυρίως κατά τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο κάθε έτους. Ειδικότερα, η αγορά των ναυλώσεων μικρών και μεγάλων σκαφών παρουσιάζει  συνεχή άνοδο από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των ναυλώσεων κατά την τελευταία πενταετία, για την οποία υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία, εμφάνισε αύξηση ανώτερη του 40%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο αριθμός των ετήσιων ναυλώσεων έχει τη δυνατότητα να ανέλθει μέχρι και τις 60.000 στο μέλλον, υπό ευνοϊκές συνθήκες αγοράς και στα πλαίσια συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.
Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλο μέρος των εσόδων της Ελλάδας βασίζεται στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς η χώρα είναι ευρύτερα γνωστή για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία, την ποικιλία και την ποιότητα των τουριστικών της υποδομών (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες αναψυχής, κ.λ.π.). Σήμερα, ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας κλάδος που παρέχει αξιόλογα οικονομικά οφέλη με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων σε συνάλλαγμα. Απόδειξη αυτής της εξέλιξης αποτελεί το γεγονός ότι μερίδιο άνω του 90% των ναυλώσεων στην Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από αλλοδαπούς τουρίστες. Εκείνοι που χρησιμοποιούν στις διακοπές τους σκάφη αναψυχής προέρχονται κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, κ.λ.π., ενώ μικρότερη είναι η συμμετοχή των αμερικανικών και  ασιατικών αγορών.

Πρώτη θέση στη διεθνή ναυτιλία

Την πρώτη θέση στη διεθνή ναυτιλία συνεχίζουν να διατηρούν το 2010 οι Έλληνες εφοπλιστές παρά την οικονομική κρίση.
Ελέγχουν το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας που μεταφράζεται σε 187,5 εκατομμύρια τόνους dwt, έχοντας επενδύσει το 2010 για την κατασκευή νέων πλοίων αλλά και την αγορά μεταχειρισμένων περί τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ιάπωνες και στην τρίτη οι Γερμανοί.

Σχετικά με τις σημαίες των πλοίων στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Παναμάς με 23,2% μερίδιο αγοράς και ακολουθούν η Λιβερία με 11,4% μερίδιο αγοράς και τα νησιά Μάρσαλ με ποσοστό 6,2%.

Και η Costamare στη Wall Street

Ένας από τους ιστορικούς Ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους, η Costamare, κατέθεσε σήμερα αίτηση για την ένταξη της στην αμερικανική χρηματαγορά της Wall Street (NYSE).

Η Costamare, ιδρυτής της οποίας είναι καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, θα παραχωρήσει το 25% περίπου του συνόλου των μετοχών της, μεταξύ 13.300.000 και 15.295.000 κοινών μετοχών το μέγιστο, αντί των 17 δολαρίων ανά μετοχή, προσδοκώντας να συγκεντρώσει 260.015.000 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κεφαλαία αυτά θα επανατοποθετηθούν στην ενίσχυση του εμπορικού στόλου της εταιρίας ο οποίος σήμερα αποτελείται από 41 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 211.882 εμπορευματοκιβωτίων των είκοσι ποδών.

Εξάλλου η εταιρία ανακοινώνει ότι ήδη έχει κλείσει την απόκτηση τεσσάρων πλοίων μεταφορικής ικανότητας 3.351 teus κατά μονάδα, ενώ έχει παραδώσει παραγγελία για τη ναυπήγηση άλλων τριών πλοίων μεταφορικής ικανότητας 9.000 teus κατά μονάδα.

Με βάσει το στόλο αυτό η  Costamare αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

H εταιρεία διαχειρίζεται στόλο από 41 Containers συνολικής μεταφορικής ικανότητας 211.882 teu. Ως τα τέλη του χρόνου θα έχει παραλάβει ακόμη τέσσερα πλοία των 3.351 teu.

Τα πλοία αγοράστηκαν από την ΖΙΜ και είναι ναυπηγημένα στις αρχές του 90 στην Γερμανία. Πρόκειται για τα ΖΙΜ Israel, ZIM Hong Kong, Japan Sea και Andaman Sea, ενώ ως το 2014 άλλα τρία των 9000 teu. Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στην κινεζική Jiagnang και θα στοιχίσουν 101 εκ. δολ έκαστο.

24ωρη απεργία των εργαζομένων στα επιβατηγά στις 23/11/2010

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΠΝΟ και των ακτοπλόων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κήρυξη 24ωρης απεργίας όλων των εργαζομένων στα επιβατηγά πλοία αύριο. Έτσι δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο. 

Η ΠΝΟ ζητεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

Θεωρεί δε απαράδεκτο το γεγονός περικοπής των συντάξεων των ναυτεργατών και κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση.

Έκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει την αυριανή απεργία της για 20 ημέρες απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

METS Amsterdam 2010

Pytheas Conning

Παρουσιάσαμε με επιτυχια στην έκθεση τη νεα σειρά προιόντων που περιλαμβάνει το τελευταιο μας δημιούργημα (Pytheas), ενα software που έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα κλασσικά όργανα ναυσιπλοίας και βασικά να συγκεντρωσει και να αξιοποιήσει τα δεδομένα των οργάνων με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στην εταιρία μας και συμμετείχαν κυβερνήτες που με τις παρατηρήσεις τους μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον-εργαλείο ιδιαίτερα φιλικό στον χρήστη.

Ιδιαιτερότητες όπως επαναλήπτες μέσα από το τοπικό δίκτυο ή διαχείριση δεδομένων μέσω UDP το κάνουν μοναδικό σε σχέση με ανταγωνιστικά προιόντα.

Δημιουργια Blog για τα ηλεκτρονικά στο Yachting και τη Ναυτιλία

22/11/2010

Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το Blog με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ φίλων και συναδελφων προκειμένου να υπάρχει ένα σημείο όπου θα μπορούμε να συζητάμε τεχνικά θέματα και γιατι όχι τα προβλήματα του κλάδου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο τα τεχνικά όσο και σαν επιχειρήσεις έχουν μεγαλώσει με την κρίση και δυστυχώς δεν φαίνεται, τουλάχιστον τώρα κοντά, καλυτερευση της κατάστασης.

Η λύση τελικά βρίσκεται μέσα στην προσωπική προσπάθεια και στην εξωστρεφεια του καθενός μας ξεχωριστά.

Έχοντας εργαστεί ως τεχνικός για πάνω από 15 χρόνια γνωρίζω καλά οτι το τεχνικό υπόβαθρο των Ελλήνων τεχνικών είναι υψηλό και μπορουμε να σταθούμε άνετα σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς.

Συμμετείχαμε στα εταιρία στην έκθεση METS 2010  στο Amsterdam και διαπιστώσαμε οτι μπορούμε άνετα να ανταγωνιστούμε την διεθνή αγορά ακόμα και σε επίπεδο κατασκευαστή
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και ελπίζω να πάνε ολά καλά για όλους μας


Με Φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Μπαξεβάνης