Monday, November 22, 2010

Ελληνικός στόλος επαγγελματικών σκαφών αναψυχής

Ο ελληνικός στόλος επαγγελματικών σκαφών αναψυχής αποτελείται από 4.800 περίπου ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.). Ο στόλος αυτός, από πλευράς αριθμού σκαφών, είναι ο μεγαλύτερος της Μεσογείου. Αποτελείται, κατά το  70% περίπου, από ιστιοφόρα σκάφη, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι μηχανοκίνητα. Τα σκάφη αυτά - τα οποία φέρουν υποχρεωτικά την Ελληνική σημαία, ανεξάρτητα με το αν διαθέτουν πλήρωμα  ή όχι - είναι σε θέση, στην πλειοψηφία τους, να φιλοξενήσουν από 6 έως 12 άτομα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα καλύπτει το 0,9% περίπου της ετήσιας τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικά, από τους 10.000.000 τουρίστες περίπου που επισκέπτονται τη χώρα σε ετήσια βάση, οι 90.000 αγοράζουν υπηρεσίες yachting. Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ετών, η εντονότερη προσέλευση τουριστών παρατηρείται κυρίως κατά τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο κάθε έτους. Ειδικότερα, η αγορά των ναυλώσεων μικρών και μεγάλων σκαφών παρουσιάζει  συνεχή άνοδο από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των ναυλώσεων κατά την τελευταία πενταετία, για την οποία υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία, εμφάνισε αύξηση ανώτερη του 40%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο αριθμός των ετήσιων ναυλώσεων έχει τη δυνατότητα να ανέλθει μέχρι και τις 60.000 στο μέλλον, υπό ευνοϊκές συνθήκες αγοράς και στα πλαίσια συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.
Όπως προαναφέρθηκε, μεγάλο μέρος των εσόδων της Ελλάδας βασίζεται στον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς η χώρα είναι ευρύτερα γνωστή για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία, την ποικιλία και την ποιότητα των τουριστικών της υποδομών (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες αναψυχής, κ.λ.π.). Σήμερα, ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας κλάδος που παρέχει αξιόλογα οικονομικά οφέλη με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων σε συνάλλαγμα. Απόδειξη αυτής της εξέλιξης αποτελεί το γεγονός ότι μερίδιο άνω του 90% των ναυλώσεων στην Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από αλλοδαπούς τουρίστες. Εκείνοι που χρησιμοποιούν στις διακοπές τους σκάφη αναψυχής προέρχονται κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, κ.λ.π., ενώ μικρότερη είναι η συμμετοχή των αμερικανικών και  ασιατικών αγορών.

No comments: