Saturday, April 2, 2011

Μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων με φως

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως είναι πολύ πιο κοντά στην πρακτική του εφαρμογή από ό,τι νομίζουμε. Ο λόγος για τη μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων μέσω φωτός. Βρισκόμαστε σε ένα εργαστήριο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Εδώ πραγματοποιεί τις έρευνές του ο Γερμανός καθηγητής Χάραλντ Χάας.
Αριστερά στο τραπέζι υπάρχει ένα κουτί, μέσα από το οποίο βγαίνει φως από μια λυχνία LED. Εδώ είναι τοποθετημένος ο πομπός, ο οποίος μεταδίδει μουσική. Στα δεξιά βρίσκεται ένα άλλο κουτί με τον δέκτη και ένα μικρό ηχείο. Τα δύο κουτιά ενώνει μια δεσμίδα φωτός.

«Βλέπουμε εδώ μια δίοδο εκπομπής φωτός, ένα LED δηλαδή, που μεταδίδει μουσική, λέει ο Χάραλντ Χάας. Το γεγονός ότι το φως μεταδίδει μουσική το διαπιστώνουμε εύκολα όταν διακόπτουμε τη ροή του φωτός με το χέρι. Τότε η μουσική σταματά. Πρόκειται στην ουσία για μια μεταφορά ακουστικών σημάτων μέσω μιας λυχνίας LED».

Ο καθηγητής Χάραλντ Χάας σταματά τη ροή με το χέρι και μιλά με ενθουσιασμό για το φως που υπάρχει παντού σε γραφεία, σπίτια και δρόμους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά δεδομένων: «Είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πόσες πηγές φωτός υπάρχουν γύρω μας. Έχουμε μπροστά στα μάτια μας τη λύση για τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων. Με τη βοήθεια του φωτός έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε σημαντικό βαθμό στη διεύρυνση της ασύρματης δικτύωση».

Ο Γερμανός καθηγητής διευθύνει την έδρα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου στο Εδιμβούργο και είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Στο πλευρό του έχει 12 νέους ερευνητές, με τη βοήθεια των οποίων ο Χάραλντ Χάας προσπαθεί να δώσει την απαραίτητη μορφή στην επινόησή του για να αρχίσει η διάθεσή της στην αγορά. Σίγουρο είναι ότι πομπός και δέκτης δεν θα είναι μεγαλύτεροι από ένα κεφάλι καρφίτσας, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε λυχνίες LED, κινητά ή υπολογιστές. Από εκεί θα μεταφέρει εύκολα και γρήγορα μέσω φωτός μουσική, φωτογραφίες ή βίντεο.

Andreas Main / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Το πλουτώνιο της Φουκουσίμα

Το πλουτώνιο είναι βαρύ ραδιοτοξικό μέταλλο που εκπέμπει την πιο βλαπτική ακτινοβολία, την ακτινοβολία Άλφα, ελάχιστη ποσότητα της οποίας είναι αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου πλουτώνιο εκπέμπει σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης ‘ισοδύναμη δόση’ ακτινοβολίας Άλφα γύρω στα 15 Sievert, όπως λέγεται η μονάδα μέτρησής της. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ τα 10 Sievert αρκούν για να επιφέρουν τον θάνατο σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
 
Ο ειδικός επιστήμονας Ραλφ Κράουτερ από τη Γερμανική Ραδιοφωνία ( DLF) τονίζει ότι ο κίνδυνος είναι ρεαλιστικός, αλλά υπάρχουν και κάποιες ελπιδοφόρες μετρήσεις: «Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες έχουν κάνει μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση πλήρους τήξης των πυρηνικών ράβδων, κάτι που δεν έχει συμβεί αυτή τη στιγμή στη Φουκουσίμα, διαφεύγει απειροελάχιστο πλουτώνιο, σε αντίθεση με το ιώδιο και το καίσιο, που διαχέονται κατά 100% στην ατμόσφαιρα. Το πλουτώνιο όμως είναι τόσο τοξικό που προκαλεί ασφαλώς δικαιολογημένο φόβο στους Ιάπωνες.»

Ιαπωνία - Αναζητούν τις σορούς χιλιάδων αγνοουμένων

Στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού των σορών χιλιάδων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού της 11ης Μαρτίου.
Συνολικά συμμετέχουν στις έρευνες 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς επίσης και 65 πλοία, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun στην επιχείρηση συμμετέχουν 17 χιλιάδες Ιάπωνες και 7 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τις 11.500, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 16.440 ανθρώπων.
 
Οι έρευνες εκτείνονται στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας με εξαίρεση μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Και ακριβώς στην περιοχή που δεν θα γίνουν έρευνες εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου χίλιες σοροί θυμάτων, αναφέρουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Η υψηλή ραδιενεργός ακτινοβολία δεν επιτρέπει στο σημείο αυτό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εντοπισμού, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας.

Tuesday, March 29, 2011

Φόβοι για σοβαρή μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα

Τα ραδιενεργά απόβλητα από την μονάδα της Φουκουσίμα που καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, που θα διαρκέσουν, στη θαλάσσια ζωή στα ανοικτά της ιαπωνικής μονάδας, εκτιμούν οι ειδικοί.

Από την αρχή του δυστυχήματος, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η ιαπωνική μονάδα προκάλεσε την «απελευθέρωση» στο περιβάλλον πολλών ραδιενεργών προϊόντων. Κυρίως ιώδιο και καίσιο που αποδεσμεύτηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα, αλλά και που μεταφέρονται από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων, και μέρος των οποίων κατ' ανάγκη διοχετεύτηκε στον Ειρηνικό μετά το πέρας της «διήθησης».