Saturday, February 5, 2011

Το νέο φορολογικό δόγμα

Αμετακίνητοι στο θέμα των συγκοινωνιών

Economist: Αργή η μεταρρύθμιση στο ελληνικό δημόσιο


Την ίδια στιγμή, αμφίβολη, παρά το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και την ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, θεωρεί ο Economist τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει όλο το χρέος της. «Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν εάν θα μπορέσει να αποπληρωθεί ποτέ ένα τόσο μεγάλο χρέος», αναφέρει σε ειδικό άρθρο του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Economist, τις ανησυχίες αυτές τροφοδοτεί η αργή εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας για εξυγίανση του δημόσιου κλάδου, καθώς η Ελλάδα έχει χάσει τις προθεσμίες για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα.

Aναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» η UBS

 Aναδιάρθρωση χρέους «βλέπει» στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα UBS στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά χωρίς να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση του 3τούς προγράμματος του ΔΝΤ Με το ΔΝΤ να εξετάζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την ΕΕ να αναζητά μια πιο ολοκληρωμένη λύση μέσω της ενίσχυσης του EFSF, η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, υπογραμμίζει η UBS.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία πιθανή πτώχευση της χώρας.

«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», υποστηρίζει ο Ντιμπέλιους σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».
Αν και η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο Ντιμπέλιους και τονίζει πως «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος».
«Η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι κατάφερε να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά τα προβλήματα.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής της προοπτικής. «Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει λύση, άπαξ δια παντός, στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.

Friday, February 4, 2011

Wailers - Οι θρύλοι της Reggae στην Ελλάδα

Οι Wailers, το συγκρότημα ζωντανός - θρύλος της reggae μουσικής έρχεται στην Ελλάδα για να απελευθερώσει την ψυχή και την καρδιά μας, σε δύο εκρηκτικά live, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο Fuzz Club, στην Αθήνα.

Ο αρχικός πυρήνας των Wailers – του συγκροτήματος που ανέδειξε τη reggae μουσική στο διεθνές προσκύνιο - δημιουργήθηκε το 1969, όταν οι Bob Marley, Bunny Wailer και Peter Tosh "στρατολόγησαν" από τους “Upsetters” τους αδερφούς Barrett – τον μπασίστα Aston “Family Man” και τον ντράμερ Carly- για να ηχογραφήσουν μαζί επιτυχίες όπως το Lively Up Yourself, Trenchtown Rock, Duppy Conqueror και πολλά άλλα.

Πρόσεχε ρε, ανεβάζεις τα σπρεντ

Μπορεί να φιλοξενούν ζωή 54 εξωπλανήτες

BBC, Reuters

Επιστήμονες που διαχειρίζονται την αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ ανακάλυψαν 54 εξωπλανήτες (πλανήτες, δηλαδή, που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα), οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενούν ζωή. Πέντε από τους υποψήφιους προς φιλοξενία ζωής έχουν μέγεθος ανάλογο με της Γης. Η ανακοίνωση αυτή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί από το Κέπλερ σε 1.200.

If Egypt falls, Syria must follow ( Analysis & Opinion )

By Farid Ghadry,

a Syrian-American who co-founded the Reform Party of Syria (RPS) dedicated to freedom and human rights in his native country, blogs at ghadry.com. The opinions expressed are his own.

When watching the riots in Tunisia and Egypt, the question on everyone’s mind is, what outcome will these organic and popular uprisings will produce?
The world may be witnessing a new dawn in the Middle East fostered by enlightenment or a new Egyptian government trailing behind Syria as the latest conquest the Mullahs of Iran can claim is the result of their wise policies.

Άντε να τελειώνουμε

«Λαοθάλασσα» στο Κάιρο κατά του Χόσνι Μουμπάρακ

tovima.gr
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. «Κάτω ο Μουμπάρακ» φωνάζουν για 11η ημέρα στη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν βαφτίσει ως «Ημέρα της Αναχώρησης», επιμένοντας να δουν την πτώση στου καθεστώτος. Αυξημένη η παρουσία του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ μετά το αίμα που χύθηκε αφότου το καθεστώς έβγαλε στους δρόμους τους υποστηρικτές του. «Παρών» στη διαδήλωση, αλλά και στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα...

Εκπαιδευτικοί - Οι αλλαγές σε αποσπάσεις και μεταθέσεις

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 | tovima.gr
 
Αλλάζει ο τρόπος τον αποσπάσεων εκπαιδευστικών στα σχολεία. Κύρια κριτήρα τίθενται πλέον οι τίτλοι σπουδών και η γνώση σε νέες τεχνολογίες. Την επόμενη εβδομάδα θα διαμορφωθεί και η πρόταση της ίδια επιτροπής για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Η επιτροπή του υπουργείου Παιδείας που επεξεργάστηκε το θέμα διαμόρφωσε ήδη μια πρώτη πρόταση η οποία και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σε νέα συνεδρίασή της. Σύμφωνα με αυτήν:

Tα κριτήρια αποσπάσεων των εκπαιδευτικών

Τα κριτήρια για τις αποσπάσεις και μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο μελετά την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων για την απόσπαση εκπαιδευτικών στην κεντρική διοίκηση, όπως το να διαθέτει ο εκπαιδευτικός μεταπτυχιακό ή δεύτερο πτυχίο με γνωστικό αντικείμενο τον τομέα της διοίκησης.

Όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα έχει η γνώση νέων τεχνολογιών, που θα πρέπει να αποδεικνύεται από τους ανάλογους τίτλους, αλλά και η γνώση ξένων γλωσσών, που επίσης θα αποδεικνύεται από τίτλους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αποσπάσεις, θα αξιολογούνται ιδιαιτέρως οι συνθήκες στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν, ενώ θα προσμετρώνται και κοινωνικοί λόγοι, όπως είναι ασθένειες των ιδίων, ή μελών της οικογένειάς τους, συνυπηρέτηση εφόσον πρόκειται για συζύγους, διάζευξη, ή διάσταση των συζύγων, σύζυγοι στρατιωτικών κ.λπ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για απόσπαση οι νεοδιόριστοι, που διανύουν την περίοδο της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους στην περιοχή, ή στο σχολείο τού πρώτου διορισμού τους.

Aγγιξαν το στόχο για τον Ιανουάριο οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων

Της Μαρίας Βουργάνα | imerisia.gr

Τον Ιανουάριο οι συνολικές εισπράξεις έφθασαν τα 5,5 δισ. ευρώ και βρέθηκαν πολύ κοντά στο μηνιαίο στόχο που έχει τεθεί για είσπραξη 5,652 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή υστέρηση της τάξης των 152 εκατ. ευρώ. Οι αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ, η περαίωση, αλλά και η έκτακτη εισφορά που πληρώνουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις γέμισαν τα ταμεία του Δημοσίου.

Wednesday, February 2, 2011

Ντοκιμαντερ του ΣΚΑΙ για την πειρατεία

null

Η παγκόσμια ναυτιλία στα χέρια των πειρατών

Του Γιάννη Μπαξεβάνη | nuova marea ltd

Η λέξη πειρατής στους περισσότερους θυμίζει άλλες εποχές, ξεπερασμένες τακτικές παρανομίας ή ακόμα και κινηματογραφικού τύπου περιπέτειες ξεχασμένες στα τέλη του 17ου αιώνα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και όποιος είναι μέλος της θαλάσσιας κοινότητας το γνωρίζει καλά όπως γνωρίζει και τις τραγικές συνέπειες του να βρεθείς στη δεινή θέση να αντιμετωπίσεις πειρατές.
Πριν από μια δεκαετία περίπου βρέθηκα για μια επιθεώρηση στην Ινδονησία κοντά στη Surabaya σε ελληνόκτητο πλοίο όπου οι πειρατές προσπάθησαν χωρίς επιτυχία ν' ανέβουν τη νύχτα στο πλοίο. Ακόμα κι αν κατάφερναν ν' ανέβουν η πειρατεία θα περιορίζονταν στην κλοπή κάβων και αναλλώσιμων, κατά τα λεγόμενα των ναυτικών που είχαν αντιμετωπίσει το φαινόμενο κι άλλες φορές στις ράδες της Ινδονησίας των Φιλιππίνων ή της Βραζιλίας.

Ireland. Marine Notice Port Reception Facilities for Ship Generated Waste and Cargo Residues

Source: Ireland Department of Transport
            hellenicshippingnews.com

For the attention of all Fishermen, Passenger Boat Operators and Skippers, Recreational Craft Owners Port Reception Facilities for Ship Generated Waste and Cargo Residues – Recreational Craft, Passenger Boats and Fishing Vessels
EU Directive 2000/59/EC of the European Parliament and Council of the 27th of November 2000 on Port Reception facilities for ship-generated waste and cargo residues was transposed into Irish law by the European Communities (Port Reception Facilities for Ship-Generated Waste and Cargo Residues) Regulations 2003, (SI No. 117 of 2003), as amended, and as notified in Marine Notice No. 18 of 2003.

Ο επιταχυντής του CERN θα λειτουργήσει και το 2012

Ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα κλείσει για ετήσια συντήρηση στο τέλος του χρόνου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το 2012.
Η συμβουλευτική επιτροπή του CERN, σύμφωνα με το BBC, έκρινε ότι τα πειράματα του επιταχυντή βρίσκονται σε καλό δρόμο και υπάρχουν καλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στην επόμενη διετία, συνεπώς θα ήταν σκόπιμο να μην ανακοπεί η λειτουργία του μηχανήματος, κάτι που ήταν και αίτημα των φυσικών.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η «ανάσα» πρόσθετου χρόνου θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν το «σωματίδιο του Χιγκς» ή να κάνουν άλλες ανακαλύψεις, όπως τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας.

Ο ιστότοπος Wikileaks υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης 2011

Ο ιστότοπος WikiliLeaks προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης 2011 από Νορβηγό πολιτικό για τον ρόλο του στη ελευθερία του λόγου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.
«Ο WikiLeaks είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές αυτού του αιώνα στην ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια», δήλωσε ο Σνόρε Βάλεν αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο των αποκαλύψεων του ιστότοπου για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της οικογένειάς του ως συμβολή στο κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην εκδίωξή του από τη εξουσία και τη χώρα.
Ο Σνόρε Βάλεν, βουλευτής του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, αναφέρθηκε επίσης στη δημοσίευση εγγράφων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά αρχών, κυβερνήσεων και εταιρειών, καθώς και παράνομες παρακολουθήσεις, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια σε πολλές χώρες.
Η Επιτροπή Νομπέλ συνιστά σε όσους καταθέτουν υποψηφιότητες να μην αποκαλύπτουν εκ προοιμίου τις προτάσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες γι’ αυτό, γεγονός που επιτρέπει τη φημολογία πριν από την ανακοίνωσή της βράβευσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή   www.kathimerini.gr

Tuesday, February 1, 2011

Protesters Jury-Rigging Workarounds for Egypt's Internet 'Kill Switch'

By Mike Martin
TechNewsWorld
01/31/11 12:00 PM PT


Cut off from most ISPs, Egyptian protesters are getting creative. "People have become use to just-in-time information, so any adaptation of older technology would have to promote choice and timing," said social media expert James Norrie. "These kinds of adaptations are likely to use intermediary technologies -- like analog cable boxes -- to make old-school methods mimic more up-to-date technology."

App Store για όλες τις διανομές του Linux

Στο "παιχνίδι" των App Stores φαίνεται να μπαίνει και το Linux, αφού λέγεται πως στελέχη των σημαντικότερων διανομών συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός κοινού "καταστήματος λογισμικού" που θα λειτουργεί παράλληλα σε όλες. Το αστείο και άτοπο της υπόθεσης, είναι πως κάτι τέτοιο ήδη υπάρχει, αν και περιορίζεται "σε διανομές συγκεκριμένου τύπου". Καλύτερα, όμως, να εξηγηθούμε.

Ως γνωστόν, "το Linux είναι open", και έτσι ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τόσο αυτό όσο και το λογισμικό του όπως επιθυμεί. Αυτό, με τον καιρό, οδήγησε στη δημιουργία διαφορετικών προσεγγίσεων όσον αφορά στη "διάθεση και εγκατάσταση λογισμικού", και έτσι σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντοπίσει και εγκαταστήσει κανείς λογισμικό στη διανομή του. Έτσι, οι διανομές μπορούν να ενταχθούν σε ομάδες, ανάλογα με την προσέγγιση που ακολουθούν.

Hidden Feature Gets Best Camera App BANNED by Apple!

Google helps Egyptians to be heard

1/31/2011 02:27:00 PM  by Official google Blog 
Like many people we’ve been glued to the news unfolding in Egypt and thinking of what we could do to help people on the ground. Over the weekend we came up with the idea of a speak-to-tweet service—the ability for anyone to tweet using just a voice connection.

We worked with a small team of engineers from Twitter, Google and SayNow, a company we
acquired last week, to make this idea a reality. It’s already live and anyone can tweet by simply leaving a voicemail on one of these international phone numbers (+16504194196 or +390662207294 or +97316199855) and the service will instantly tweet the message using the hashtag #egypt. No Internet connection is required. People can listen to the messages by dialing the same phone numbers or going to twitter.com/speak2tweet.

We hope that this will go some way to helping people in Egypt stay connected at this very difficult time. Our thoughts are with everyone there.