Saturday, December 4, 2010

Περικοπές μισθών στις αµοιβές του ιδιωτικό τοµέα

ΤΑ ΝΕΑ online

Kλειδωσαν από το υπουργείο Εργασίας οι 6 αλλαγές στο καυτό θέµα της υπερίσχυσης - υπό προϋποθέσεις - των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τοµέα - και αρχίζει το «παζάρι» µε την τρόικα, ώστε το σχετικό νοµοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη Πέµπτη. Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέµα των συµβάσεων εξελίχθηκε σε...
εµφύλιο, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη –ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των άτυπων διαβουλεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων – έχει έτοιµο το σχέδιο νόµου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόµενες ηµέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ∆εκεµβρίου. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νοµοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σηµεία:
1. Απόκλιση έως 12%
Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων – ανά επιχείρηση – θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.

Το κόψιμο του τσιγάρου φτιάχνει το κέφι των ανθρώπων

www.kathimerini.gr

Όσοι το παίρνουν απόφαση και κόβουν το κάπνισμα, δεν κάνουν καλό μόνο στη σωματική τους υγεία, αλλά και στην ψυχική, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει την κοινή αντίληψη ότι το τσιγάρο βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ποτέ -τουλάχιστον για όσο καιρό καταφέρνουν να μην καπνίζουν.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Κρίστοφερ Κάλερ του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα έρευνας στη νικοτίνη και τον καπνό «Nicotine and Tobacco Research», συστήνουν στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο σαν ένα βήμα για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους. Όπως αναφέρουν, αντίθετα με ό,τι φοβούνται πολλοί καπνιστές, το κόψιμο δεν θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία για χάρη μόνο της σωματικής υγείας, η οποία θα συνοδευτεί από περισσότερη κατάθλιψη.

«Συχνά γίνεται η υπόθεση ότι οι άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του τσιγάρου και ότι, αν το έκοβαν, ίσως πυροδοτούσαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Όμως, όταν κανείς καταγράψει την ψυχική διάθεση των καπνιστών, διαπιστώνει ότι, ακόμα κι αν πετύχουν να το κόψουν για λίγο, αμέσως αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε ο Κάλερ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 236 άνδρες και γυναίκες που, εκτός από καπνιστές, ήσαν και φανατικοί φίλοι του αλκοόλ. Μετά από προσπάθειες των εθελοντών, με τη βοήθεια των επιστημόνων, να κόψουν το τσιγάρο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε όσους το σταμάτησαν για λίγο, η ψυχική κατάστασή τους βελτιώθηκε, ενώ όταν ξανάρχισαν το κάπνισμα, η διάθεσή τους χειροτέρευσε, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ήταν πριν αποπειραθούν να σταματήσουν να καπνίζουν.

Όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή από το κάπνισμα, τόσο λιγότερα συμπτώματα αρνητικής ψυχικής διάθεσης είχαν οι εθελοντές. Όσοι δεν κατάφεραν καθόλου να κόψουν το τσιγάρο, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους τους άλλους μέχρι το τέλος της μελέτης. Αντίθετα, όσοι το έκοψαν οριστικά, δήλωσαν και οι πιο χαρούμενοι από όλους.

Ο Κάλερ δήλωσε ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το κάπνισμα όντως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να μετριάζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη, ακόμα κι αν μερικοί καπνιστές δικαιολογούν τη συνήθειά τους σε αυτή τη βάση. Όπως είπε, το αντίθετο ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει: το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και δυστυχίας.

«Κατέβηκε» το wikileaks.org

Η EveryDNS.net, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες DNS (Domain Name System- σύστημα ονομασιών domains) απέσυρε την υποστήριξή της προς το wikileaks.org το βράδυ της Πέμπτης.

Η επίσημη θέση της εταιρείας είναι ότι το λόγο για αυτή της την ενέργεια αποτέλεσε το «μπαράζ» επιθέσεων κατά της ιστοσελίδας, που θέτει σε κίνδυνο το υπόλοιπο δίκτυό της (η εταιρεία υποστηρίζει περίπου 500.000 sites).
Το wikileaks «απάντησε» μετακινούμενο σε ελβετικό domain (wikileaks.ch).

Στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά

NAFTEMPORIKI.GR    Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη.

Σύσκεψη για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης, αντίστοιχα.

Στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας ορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να κατισχύουν των συλλογικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις και θα έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να θεωρηθούν ζημιογόνες θα ορίζονται ρητά και η αξιολόγησή τους θα γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Η περίοδος της εφαρμογής του μέτρου δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη (1+1) και κατά την περίοδο αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δυνατότητα απολύσεων.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.

Η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, η οποία αποτελεί και πρόταση των κοινωνικών εταίρων, θα παρέχεται στις περιπτώσεις όπου η σύμβαση θα υπογράφεται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο ορίζεται ότι «οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν από τις συλλογικές», ενώ στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η αναφορά ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να νομοθετήσει χωρίς επαχθείς περιορισμούς».

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι δεν μπορούν να επεκταθούν με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζομένους στον κλάδο.

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για χρήση καμερών σε δημόσιους χώρους

Από το ΒΗΜΑ online

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία, σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους και άλλες διατάξεις.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη οι διατάξεις εκείνες του κοινοτικού δικαίου (οδηγία 2006/24/ΕΚ), με τις οποίες καθιερώνεται υποχρέωση διατήρησης ορισμένων δεδομένων των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η υποχρέωση αυτή εισήχθη με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Ήδη η παλαιότερη οδηγία 2002/58/ΕΚ προέβλεπε ότι τα κράτη μέλη μπορούσαν να λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα για να περιορίζουν το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας για τους ακόλουθους σκοπούς: τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων. Ο Έλληνας νομοθέτης, ωστόσο, κατά την ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας δεν έκανε χρήση της εν λόγω δυνατότητας και δεν επέβαλε στους παρόχους υποχρέωση προληπτικής διατήρησης δεδομένων της επικοινωνίας. Έτσι, τα συναφή δεδομένα -μέχρι σήμερα- διατηρούνται από τους παρόχους και τυγχάνουν επεξεργασίας μόνο για τους σκοπούς μετάδοσης και χρέωσης της επικοινωνίας, ενώ καταστρέφονται με τη λήξη αυτής και μέχρι το τέλος της περιόδου, εντός της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί νομίμως ο λογαριασμός ή να επιδιωχθεί η πληρωμή του.

 
 

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη

ΣΚΑΙ

Επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών, παρότι ο μήνας είναι εορταστικός, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από τους υπουργούς του, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Επεσήμανε ότι αν το έλλειμμα ήταν 6%, που έλεγε η ΝΔ, τώρα η χώρα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ήδη μείωσε το έλλειμμα κατά 6%.

Πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην αναπτυξιακή προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε ότι είναι αξιόπιστη και ότι υπάρχει προοπτική για τη χώρα.

Ωστόσο σημείωσε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια και υπουργικά συμβούλια καθώς και ο προϋπολογισμός για να πείσουμε την κοινωνία ότι την οδηγούμε με ασφάλεια στην έξοδο από την κριση.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εργασιακά. Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε οξυμένο κλίμα το
Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ καθώς ο πρόεδρος της δέχεται πυρά εκ των έσω για τη στάση του.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το
πολυνομοσχέδιο για την υγεία και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για για την υπό προϋποθέσεις εγκατάσταση και λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους για τους σκοπούς της διαφύλαξης της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Ως αρμόδια εποπτική αρχή, ορίζεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Thursday, December 2, 2010

Έρευνα της ΕΕ κατά της Google για θέματα ανταγωνισμού

Έχει δημοσιευτεί στο Ulisse σχετικό αρθρο των JAMES KANTER και ERIC PFANNER στις 30/11/2010

 kathimerini.gr

Η ΕΕ ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Google μετά από παράπονα ανταγωνιστών για τον τρόπο που εμφανίζει τα αποτελέσματα η μηχανή αναζήτησής της.

Οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επίσημη έρευνα -και μάλιστα ως ζήτημα προτεραιότητας- κατά πόσο η μεγάλη αμερικανική εταιρία Google παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού στο πεδίο των μηχανών αναζήτησης.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ένα φαινομενικά απλό -αλλά τεχνικά πολύπλοκο και επιχειρηματικά κρίσιμο- ερώτημα: Γιατί όταν ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση, εμφανίζονται πάνω-πάνω αυτές οι πληροφορίες και όχι κάποιες άλλες; Πρέπει κανείς να θεωρεί άμεμπτες και αντικειμενικές τις αναζητήσεις που προσφέρει η Google ή μήπως αυτές αποτελούν αντικείμενο χειραγώγησης εκ μέρους της; Μήπως οι ανταγωνιστές της Google «θάβονται», ενώ όσοι βάζουν σε αυτήν διαφημίσεις, ανεβαίνουν κάποιες θέσεις κατά την ιεράρχηση των αποτελεσμάτων;

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέτει πλέον στο μικροσκόπιο της την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, ήρθε εννέα μήνες μετά την υποβολή καταγγελιών από τη βρετανική Foundem (online υπηρεσία σύγκρισης τιμών) και τη γαλλική ejustice.fr (εξειδικευμένη νομική μηχανή αναζήτησης), που θεωρούν ότι o αλγόριθμός της Google, όταν παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, υποβαθμίζει τις διαδικτυακές σελίδες τους, επειδή είναι ανταγωνιστικές του αμερικανικού κολοσσού. Παράπονα στην Κομισιόν είχε υποβάλει και η μηχανή αναζήτησης Bing, που ανήκει στην Microsoft, τον μεγάλο ανταγωνιστή της Google.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει κατά πόσο η Google (που ελέγχει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αναζητήσεων) έχει καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της στην αγορά online αναζητήσεων, υποβαθμίζοντας σκοπίμως την ιεράρχηση των ανταγωνιστικών υπηρεσιών κατά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Παράλληλα, θα ερευνηθεί αν η Google «ανεβάζει» προνομιακά τις δικές της υπηρεσίες (που περιλαμβάνουν τα βίντεο του YouTube), όταν η μηχανή αναζήτησης παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια διευκρίνισε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής πως αυτό (η έρευνα) δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε κάποιο πρόβλημα - είναι υπερβολικά νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές. «Υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτιώσεις, έτσι θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευθετήσουμε τις όποιες ανησυχίες», ανέφερε εκπρόσωπος της Google, η οποία πάντως υπερασπίστηκε την μέθοδο ιεράρχησης των διαδικτυακών τόπων κατά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις.

Όπως είπε, η εταιρία σταμάτησε να υπογράφει αποκλειστικά συμβόλαια με εταιρίες-πελάτες εδώ και δύο χρόνια. «Δημιουργήσαμε τη Google για τους χρήστες και όχι για τα sites. Η φύση της ιεράρχησης (των αποτελεσμάτων) είναι τέτοια που μερικοί διαδικτυακοί τόποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι με το πώς ταξινομούνται. Αυτά τα sites παραπονιούνται εδώ και χρόνια, μας έχουν ακόμα μηνύσει, όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που οι διαδικτυακοί τόποι τους ιεραρχούνταν χαμηλά (στη σειρά των αποτελεσμάτων) από τους αλγόριθμούς μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα διερευνήσει καταγγελίες πως η Google επιβάλλει υποχρεώσεις αποκλειστικότητας σε συνεταίρους της στο πεδίο της διαφήμισης, εμποδίζοντάς τους να βάζουν ορισμένες μορφές ανταγωνιστικών διαφημίσεων στους δικούς τους διαδικτυακούς τόπους. Θα εξετάσεις επίσης κατηγορίες ότι η αμερικανική εταιρία επιβάλλει περιορισμούς σε πωλητές λογισμικού και εξοπλισμού υπολογιστών, με στόχο να «θάψει» τον ανταγωνισμό από άλλα «εργαλεία» αναζήτησης.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Microsoft, μετά από δεκαετή νομική διαδικασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές, συμφώνησε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους χρήστες των Windows να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή ανταγωνιστικών προγραμμάτων πλοήγησης στο διαδίκτυο (πέρα από τον Internet Explorer), ενώ παράλληλα κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1,68 δισ. ευρώ για παραβίαση του ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε μια εταιρία μέχρι το 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Στόχος οι 4000 MW από αιολική ενέργεια μέχρι το 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών έχει θέσει ως προτεραιότητα της τον στόχο του «20-20-20», δηλαδή 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και 20% αύξηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η αιολική ενέργεια προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στη χώρα μας γίνονται, με αργούς ωστόσο ρυθμούς, τα αναγκαία βήματα προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους.

Μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ αιολικά πάρκα ισχύος 1200 MW. Ο στόχος που θέτει ο νέος νόμος του 2010 είναι 4000 MW μέχρι το 2014 και 7000 MW, μέχρι το 2020.
«Ο αριθμός των αιολικών πάρκων δεν είναι ικανοποιητικός, έχουμε περάσει πολλές περιπέτειες, αλλά τώρα οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί και κάποια στιγμή θα πετύχουμε τους στόχους μας», δηλώνει ο Θεόδουλος Πασχαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της KTISTOR A.E.
Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου κατασκευάζονται αιολικά πάρκα οι οποίες καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, μπλοκάρουν συχνά επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

«Έχουν ακουστεί πολλά σε σχέση με τα αιολικά πάρκα, που έχουν ενισχύσει την ανησυχία των κατοίκων των περιοχών όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, τα οποία δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση. Όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του θορύβου. Η στάθμη θορύβου από μία ανεμογεννήτρια είναι περίπου 40 με 45 ντεσιμπέλ, δηλαδή όσος είναι ο θόρυβος σε ένα μέσο καθιστικό μια επαρχιακής πόλης», επισημαίνει ο κ. Πασχαλίδης.

Η KTISTOR A.E. ειδικεύεται στον τομέα των κατασκευών, των δημοσίων έργων και των ενεργειακών έργων, όπως είναι η κατασκευή αιολικών πάρκων.
Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου δυόμισι φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από τη Σουηδία. Οι Έλληνες πληρώνουν τεράστια ποσά για να αγοράζουν ενέργεια και την ίδια ώρα η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στην αντίπερα όχθη, μόνο το 4% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού. Το «κλίμα» δεν θυμίζει καθόλου τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης πέρυσι, όταν όλες οι υψηλές προσδοκίες των συμμετεχόντων διαψεύστηκαν, αφού δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία. Μετά από την αποτυχία της Κοπεγχάγης, ο πήχυς των προσδοκιών για τη Σύνοδο του Κανκούν είναι πολύ πιο χαμηλά.

Συμφωνία Ε.Ε.- Ελλάδας για τα ναυπηγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ήλθε σε συμφωνία με την Ελλάδα επί του θέματος της ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 539 εκατ. ευρώ, οι οποίες - καταχρηστικώς σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής το 2008 - είχαν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ).

Με την απόφαση του 2008 η Ελλάδα εκαλείτο από την Επιτροπή να θέσει τέλος σε μια σειρά εγγυήσεων και να ανακτήσει παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων.
Επειδή η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, πρόβαλε το επιχείρημα ότι η επιστροφή των ενισχύσεων υπήρχε περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές αναζήτησαν μια λύση.

Ειδικότερα αναζήτησαν μια συμφωνία που να επιτρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, την προάσπιση «των συμφερόντων ασφαλείας τα οποία επικαλείτο η ελληνική πλευρά» καθώς και «των εξίσου θεμιτών συμφερόντων που εξαρτώνται από την ύπαρξη δίκαιου και ανόθευτου ανταγωνισμού στις χώρες της ΕΕ».

Με τη σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή δηλώνει ότι αποδέχεται τα όσα της αντιπρότεινε η ελληνική πλευρά και ότι η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

- Τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων θα πωληθούν και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική επιστροφή των ασυμβίβαστων ενισχύσεων.
- Η ΕΝΑΕ θα παραιτηθεί από τη χρήση των γηπέδων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα και τα οποία δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.
- Η ΕΝΑΕ δεν θα ασκήσει καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη.
- Η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ θα καταγγείλουν μια σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με την απόφασή της του 2008.
- Η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση ετησίως σχετικά με την τήρηση από μέρους της ΕΝΑΕ της απαγόρευσης άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί όσο χρόνο διαρκεί η εν λόγω απαγόρευση.
Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ταχέως τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις. Όταν θα έχουν εφαρμοσθεί πλήρως όλες οι δεσμεύσεις (εξαιρουμένης της δεκαπενταετούς υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων), η Επιτροπή θα εξετάσει τη σκοπιμότητα ανάκλησης της προσφυγής, την οποία άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου τον Απρίλιο λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2008»

Τέλος ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια δήλωσε επί του θέματος τα εξής:
«Οι δεσμεύσεις που προσεφέρθη να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης. Εφόσον εφαρμοσθούν πλήρως και ταχέως, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διασφαλίσει την ικανότητα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και, ταυτοχρόνως, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά ναυπήγησης μη πολεμικών πλοίων και στην αγορά επισκευής πλοίων».

H κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση του Αμαζονίου

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φαινόμενου αυτού δεν αφορούν μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Η ξηρασία που έπληξε την περιοχή το Νοέμβριο, οδήγησε στην υποχώρηση-ρεκόρ της στάθμης των υδάτων του μεγάλου παραποτάμου του Αμαζονίου, του Ρίο Νέγρος. Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε διατροφική κρίση για 60.000 κατοίκους της βραζιλιάνικης πολιτείας της Αμαζόνας, που υπέστη επίσης ελλείψεις πόσιμου ύδατος.

Αν και μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν την ξηρασία στο Ρίο Νέγρος «μοναδικό φαινόμενο», παρότι άλλο ένα τέτοιο φαινόμενο είχε καταγραφεί πριν πέντε μόλις χρόνια. Πέρσι, μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή είχαν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων κατοίκων και είχαν υποχρεώσει εκατοντάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι μετεωρολόγοι φοβούνται τώρα ότι η εμφάνιση τέτοιων περιόδων «μεγα-ξηρασίας» θα οδηγήσουν σε φαύλο-κύκλο, που με τη σειρά του θα μετατρέψει την περιοχή του Αμαζονίου σε σαβάνα μέχρι το 2100.

Η δρ. Ρόζι Φίσερ, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ (NCAR) αντιμετώπιζε παραδοσιακά με σκεπτικισμό τα σενάρια καταστροφής που αφορούν τον Αμαζόνιο. Η μελέτη των πρόσφατων μετεωρολογικών χαρτών της προκάλεσε, όμως, σοκ. «Ο χάρτης που βλέπω τώρα θυμίζει ανησυχητικά τα χειρότερα κλιματικά σενάρια. Νιώθω μεγάλη ανησυχία», λέει η δρ. Φίσερ.
Ο Αμαζόνιος, που διασχίζει εννέα χώρες, θεωρείται το μεγαλύτερο αποθετήριο βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Οι επιπτώσεις ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου και η μαζική εξαφάνιση ειδών που αυτή συνεπάγεται, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη Γη και θα επιταχύνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, καθώς και τη διακοπή του ωκεάνιου ρεύματος του Γκαλφ Στριμ.

Την ίδια στιγμή, ο θάνατος δισεκατομμυρίων δέντρων στην περιοχή του Αμαζονίου θα προκαλέσει έκκληση διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχη με 15 χρόνια εντατικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο θυμός, το κύριο συναίσθημα.

Στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.

Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον και φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την κ. Λασιθιωτάκη, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης. «Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά έξω από τα καταναλωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η έκτακτη εισφορά

Συζητήθηκε σήμερα στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση φορολογουμένων για αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τη οποία κρίθηκε συνταγματική η έκτακτη εισφορά του 3758/2009.

Ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Γράβαρης υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων λόγω της αναδρομικής επιβάρυνσης εισοδημάτων του 2007 και παραβίασης της φορολογικής ισότητας.
Οι δικηγόροι του φορολογουμένου και διαφόρων φορέων (Συνήγορος του φορολογουμένου και Ένωση Ελλήνων Φοροτεχνών) αναφέρθηκαν και σε άλλο συνταγματικό πρόβλημα επειδή ο νόμος ανεβάζει το ύψος της εισφοράς κλιμακωτά με βάση το εισόδημα επιβάλλοντας όχι ποσοστό αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να επιβαρύνεται αναλογικά περισσότερο εκείνος που έχει μικρότερο εισόδημα.

Οι νομικοί σύμβουλοι του δημοσίου υποστήριξαν ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί προσαύξηση φόρου και δεν είναι αντισυνταγματική γιατί δεν επιβάλλεται αναδρομικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2007 μόνο ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο της φορολόγησης αφού κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν υπήρχε άλλη βάση υπολογισμού της, καθώς δεν είχαν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά.

Πρόσθεσαν ότι ο νομοθέτης είχε υπόψη του την νομολογία του ΣτΕ του 1979 όταν είχε κριθεί συνταγματική έκτακτη εισφορά το 1976 χρησιμοποιώντας ως κριτήριο και όχι ως αντικείμενο εισοδήματα του 1974. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν θα διακινδύνευε ο νομοθέτης να κάνει αυτή την ρύθμιση αφού γνώριζε αυτή την νομολογία και δεν θα διακινδύνευε να αναγκαστεί να επιστρέψει μεγάλα ποσά.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, υποστήριξαν ότι το ιδιωτικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον και ότι πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες επικαλούμενοι και τη σχετική φράση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν την Τρίτη οι ναυτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει την επιστράτευσή τους.

«Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας ανεστάλη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να βρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή "συνταγή" της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ .
Οι ναυτικοί ζητούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απορρόφηση των ανέργων.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των ναυτικών «για λόγους εθνικού συμφέροντος» και για να «διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα», αν και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές (ναυτικούς και πλοιοκτησία) για το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Αύξηση 5% των εσόδων στο 11μηνο

Κατά 5% αυξήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο τέλος του 11μηνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 45,5 δισ.

Wednesday, December 1, 2010

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού για επενδύσεις και η αντιμετώπιση τους από το κράτος

Το άρθρο μας ήρθε προς δημoσίευση απο τον συντάκτη του Blog Nea Oikonomiki 


Η αξιοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στη αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει η χώρα μας, είναι μια πρωτοβουλία η οποία πρέπει να προχωρήσει και να στηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί κατά καιρούς με ομάδες επιχειρηματιών, οι οποίοι του επεσήμαναν με τη σειρά τους, τους ενδοιασμούς τους για την προσπάθεια αυτή.

Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της χώρας μαζί με την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την προέλκυση και την οποιαδήποτε ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την δημόσια διοίκηση, την παιδεία, αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας που υπάρχει στην Ελλάδα.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την γνώση τους για τις απαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να επιτευχθεί η ανόρθωση της οικονομίας.

Ως εδώ, όλα καλά. Σωστές οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις για την αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς, που έχουν καταξιωθεί στον επιχειρηματικό χώρο και έχουν την δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, αν και όλα αυτά τα χρόνια, 35 χρόνια τώρα μετά την μεταπολίτευση, ελάχιστοι έχουν επενδύσει και στα αλήθεια ακόμα λιγότεροι έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας μια επένδυση για τους λόγους που προαναφέραμε. Αυτή η λυπηρή διαπίστωση πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί αποτύχαμε σε αυτόν τον τομέα. Γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ως κράτος, και να εκμεταλλευτούμε – με την καλή έννοια – το ισχυρό «χαρτί» των Ελλήνων επιχειρηματιών του εξωτερικού? Γιατί να τους θυμόμαστε μόνο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσαμε για αυτούς?
Το έμ­πρακτο ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού στην σύγχρονη Ελλάδα, αποτελεί όχι μόνο αυτονόητη εθνική επιταγή, αλλά και ζωτική ανάγκη: Οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι που πρόκοψαν και διακρίθηκαν χάρη στην προσωπική τους αξία και στην προσωπική τους προσπάθεια, αλλά και οι άγνωστοι απόγονοι μεταναστών, που πιστεύουν και με διαφόρους τρόπους δείχνουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι και γι’ αυτούς «πατρίδα» – όλοι αυτοί αποτελούν ένα σταθερό και για αυτό πολύ σημαντικό στοιχείο συλλογικής (εθνικής) αυτοπεποίθησης, ίσως το μοναδικό, στην πολύπλευρη κρίση από την αδιέξοδη εσωστρέφεια που διέρχεται σήμερα η χώρα μας.

Tuesday, November 30, 2010

Παράταση στην περαίωση

NAFTEMPORIKI.GR

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες, παρατείνεται η προθεσμία της ρύθμισης που αφορά στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών.
Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.



Οι προθεσμίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής:

  • για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου,
  • για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου,
  • για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου,
  • για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,
  • για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Greek winemaker's winning ways in vineyards and politics

Reuters | by Patricia Reaney

While Yiannis Boutaris was campaigning earlier this month to be the next mayor of Thessaloniki, in Greece his older son was waging his own campaign in North America to win recognition for Greek wines.
"My father is really the patriarch or the pope of Greek wines," said Stellios Boutaris, who was in New York to showcase his family's wines from their Kir-Yianni Estate.
"He is someone, who when he is not running for office, has spent his life promoting Greek wines, trying to change the image of Greek wines," he explained.

There are more than 300 indigenous varieties of grapes in Greece, where wine has been made for roughly 5,000 years. In ancient times Greek wines were highly prized and sought after but things have changed.

Europe Opens Antitrust Inquiry Into Google



BRUSSELS — Europe opened a formal antitrust investigation Tuesday into accusations that Google abused its dominance in online search, exposing the company’s zealously guarded technology to unwelcome scrutiny in Brussels, where other American companies have fought lengthy legal battles in the past.

The investigation by the European Commission follows complaints from smaller Web businesses, which claim that Google downgraded their sites in its search results in order to weaken potential competitors for advertising.

The commission said it would was also look into whether Google might have given its Web services “preferential placement” in search results.

“Rigorous competition of all players, including smaller and innovative ones must be preserved for the future,” Joaquín Almunia, the competition commissioner, told members of the European Parliament. He added, however, that the decision to upgrade the investigation from a preliminary inquiry that was started this year did not mean “that there is definitely a problem.”

To Penthouse υιοθετεί την 3D τεχνολογία

Το άρθρο μας ήρθε προς δημoσίευση απο τον Κων/νο Ηλία | Hellenic Stereoscopic Center

To Penthouse φαίνεται να υιοθετεί και αυτό την 3D τεχνολογία. Μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει το πρώτο στερεοσκοπικό υλικό στο site του penthouse, και για του λόγου το αληθές ανέβασαν και κάποια δείγματα σχετικών 3D video στο Youtube.

Δείτε τα σχετικά βιντεο στη σελίδα http://www.3dnea.info/2010/11/penthouse-3d.html

Radiohead - Creep

Madeleine Peyroux - Dance me to the end of love

Παγκόσμια αναστάτωση από τις νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks


WikiLeaks

Εντατική ποινική έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks, διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναθεωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες προστασίας των απόρρητων πληροφοριών.

Παγκόσμια αναστάτωση από τις νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks : ΣΚΑΪ - www.skai.gr

Microsoft Gives the Cloud to Scientists


The software maker has started grafting popular scientific databases and analysis tools onto its Windows Azure cloud computing service. This basically means that researchers in various fields can get access to a fast supercomputer of their very own and pose queries to enormous data sets that Microsoft keeps up to date. For the time being, Microsoft will allow some research groups to perform their work free, while others will have to rent calculation time on Azure via a credit card.

Σύγκρουση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

www.kathimerini.gr

Εμπορικό πλοίο, που μετέφερε μέταλλα για ανακύκλωση, βυθίστηκε σήμερα, ύστερα από σύγκρουση με άδειο πετρελαιοφόρο στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας στο λιμάνι Μπουργκάς, Βάνιο Ιβανόφ, το ναυάγιο συνέβη στις έξι τοπική ώρα, όταν το εμπορικό, που έπλεε υπό τη σημαία της Σιέρα Λεόνε, συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους με το τάνκερ.

Προς το παρόν, έχουν σωθεί τρεις από τους επτά ναυτικούς, μέλη του πληρώματος του πλοίου.. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα όμως με τον εκτελεστικό διευθυντή της «Ναυτικής Διοίκησης» (Το Λιμενικό Σώμα) της Βουλγαρίας Σεργκέι Τσαρνακλίισκι, δέκα ήταν τα μέλη του πληρώματος του βυθισμένου φορτηγού σκάφους «Καρίμ Ένα». Τέσσερες ναυτικοί έχουν ήδη διασωθεί, ενώ η αναζήτηση των υπόλοιπων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, όπως ανέφερε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους».

Βούλγαροι αρμόδιοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής πετρελαίου, επειδή το πετρελαιοφόρο ήταν άδειο, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών, στα τοπικά ΜΜΕ, πιθανότερη αιτία για τη σύγκρουση ήταν λάθος χειρισμοί από τους πλοιάρχους των δύο πλοίων.

Sunday, November 28, 2010

Aung San Suu Kyi

Του Γιάννη Μπαξεβάνη | nuova marea ltd

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα νέα σε παγκόσμια κλίμακα για το μήνα που φεύγει είναι η απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi μετά από πολύχρονη κατ οίκον περιορισμό.

Η Aung San Suu Kyi είχε κερδίσει τις εκλογές στην Βιρμανία το 1990 με το κόμμα National League for Democracy, αλλά το στρατιωτικό καθεστώς δεν της επέτρεψε ποτέ να αναλάβει την εξουσία. Έχει ζήσει σε κατ’ οίκον περιορισμό τα 15 από τα 21 τελευταία χρόνια της ζωής της.

Το 1991 τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης.

11/02/2010 Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi
Η αντιμετώπιση της περίπτωσης της Βιρμανίας/Μιανμάρ και του μαρτυρίου των 50 εκατομμυρίων κατοίκων της συζητήθηκε στο ΕΚ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, εν όψει των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν εφέτος, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις για την απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ ηγέτιδος και συμβόλου της αντιπολίτευσης, Aung San Suu Kyi, που κρατείται σχεδόν αδιάλειπτα σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και δύο δεκαετίες.
Κατόπιν όλων αυτών το ΕΚ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, η άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές που της έχει επιβληθεί, ο σεβασμός στοιχειωδών πολιτικών ελευθεριών και η προστασία των αμάχων στις συγκρούσεις με τους ένοπλους Καρέν. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την υπηρεσία διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει την απόφασή της να περιορίσει εκ νέου τη βοήθεια προς τους περίπου 140.000 πρόσφυγες που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων Βιρμανίας-Ταϊλάνδης.

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η Aung San Suu Kyi ανακηρύχτηκε από το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ειδική Επίτιμη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Ο Bono μετά την απελευθέρωση της Βιρμανής πολιτικού είπε στο CNN:
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την χαρά του για την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, από το στρατιωτικό καθεστώς, τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχοντας ζήσει πρόσφατα ένα δικτατορικό καθεστώς, κατανοούν απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.
Η απελευθερωθείσα ηγέτιδα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του. Τόνισε μάλιστα ότι πάντα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ ο κ. Παπανδρέου της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή.


Ο καλλιτεχνικός κόσμος στο πλευρό της Aung San Suu Kyi
Οποιος παρακολούθησε τη συναυλία των U2 το καλοκαίρι στην Αθήνα γνωρίζει οτι η περιοδεία ήταν αφιερωμένη στην Aung San Suu Kyi, μια κίνηση που την έκανε γνωστή στα εκατομύρια των θεατών τους ανά τον κόσμο.  

"Είναι κάτι σαν τον Mandela της εποχής μας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είναι πια ελεύθερη. Είναι χαρισματικός άνθρωπος και ο αγώνας της την έκανε σύμβολο."
Στο άλμπουμ τους, "All That You Can't Leave Behind", είχαν γράψει για την Βιρμανή πολιτικό το τραγούδι "Walk On".


 


Stuxnet - Ο ιος που απείλησε την ασφάλεια του πραγματικού μας κόσμου

Του Γιάννη Μπαξεβάνη | nuova marea ltd


Ο Stuxnet είναι ένας ιός (worm) ιδιαίτερα επικίνδυνος, σχεδιασμένος για Windows και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2010 από την VirusBlokAda, μια εταιρεία ασφαλείας που βρίσκεται στη Λευκορωσία.

Η ιδιαιτερότητα του ιού είναι οτι ο Stuxnet κατασκοπεύει και επαναπρογραμματίζει βιομηχανικά συστήματα. Είναι ο πρώτος ιος που περιλαμβάνει δυνατότητες επαναπρογραμματισμού μονάδων λογικού ελέγχου δηλαδή των γνωστών μας PLC.
Τα PLC είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανικές υποδομές και βρίσκονται παντού, από έναν απλό αυτοματισμό, ένα ασανσέρ, μεχρι τη διαχείρηση μιας μονάδας ελέγχου ή ασφάλειας.


Οι βασικές λειτουργίες του κακόβουλου κώδικα είναι:
- Επιτίθεται σε SCADA  (Supervisory Control And Data Acquisition) ή σε ελληνική μετάφραση θα λέγαμε οτι επιτίθεται σε συστήματα που ασκούν Εποπτικό Έλεγχο και Συλλογή Δεδομένων
- Έχει τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίσει το PLC
- Κρύβει έντεχνα τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει ώστε να μην γίνεται αντιληπτό.

Ως πιθανός στόχος θεωρούνται οι υποδομές του Ιράν που χρησιμοποιούν συστήματα τηε Siemens.

Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραμματικές δεδομένου οτι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ιός θα
μπορούσε να έχει προκαλέσει βλάβη των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ.


Στην πραγματικότητα με την έγκαιρη ανίχνευση του ιού δεν προκλήθηκε καμία ζημιά, ενώ καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας του Ιρανικού πυρηνικου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ

Η πολυπλοκότητα του Stuxnet καταδεικνύει ότι δεν αποτελεί έργο μεμονωμένου χάκερ, αλλά καλά οργανωμένης ομάδας με υψηλή χρηματοδότηση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι έργο εθνικής κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείουν την τρομοκρατία, ιδεολογικά κίνητρα ή τον εκβιασμό.


Ο Stuxnet χρησιμοποίησε
τα μέχρι πρότινος άγνωστα κενά στο λειτουργικό σύστημα των Windows και στη συνέχεια αναζητά το λογισμικό της Siemens και ελέγχει τη λειτουργία των PLC 


Kaspersky Labs
Σε δήλωση του περιγράφεται τον Stuxnet ως "φοβερό κυβερνο-όπλο που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στον κόσμο."

Symantec
σημείωσε ότι το 60% των μολυσμένων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο ήταν στο Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει ως στόχο τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του.

Τρόπος αρχικής εξάπλωσης του ιού
Απλώνεται κατά κύριο λόγο μέσω USB sticks, που είναι και ο μόνος τρόπος που του επιτρέπει να μπει σε υπολογιστές και δίκτυα που κανονικά δεν συνδέονται με το Διαδίκτυο.

Ιστορίες συνομωσίας
Η βασική ιστορία συνομωσίας λέει οτι σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε από κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι οι βασικοί υπόπτοι, κυρίως λόγω της επιθεσης στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν. 

Η ιστορία συνδυάζει υψηλής τεχνολογίας επιθέσεις, πυρηνική ενέργεια, κατασκοπία και μια χώρα που θεωρείται παρίας για μεγάλο μέρος του κόσμου.

Το σίγουρο είναι οτι δεν πρόκειται για μια παρέα ικανών φοιτητών που έφτιαξαν τον ιο γιατί δεν είχαν τι άλλο να κάνουν, αλλά για οργανωμένη δουλειά με υψηλή χρηματοδότηση και ιδιαίτερες προσβάσεις.
Το γεγονός ότι ο Stuxnet έχει σχεδιαστεί για να πλήττει έναν ορισμένο τύπο ηλεκτρονικού υπολογιστή βιομηχανικού ελέγχου της Siemens, που χρησιμοποιείται ευρύτατα για τη διαχείριση πετρελαιαγωγών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι αποκαλυπτικό. Πέρσι στο Ντουμπάι κατασχέθηκε ένα μεγάλο φορτίο από αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου, γνωστούς με τον κωδικό Σιμάτικ-7, όταν δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι το φορτίο προοριζόταν για το Ιράν.

Ευρωπαϊκός δορυφόρος για ευρυζωνικές υπηρεσίες

Η πρώτη σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) με ιδιωτικές εταιρίες σε ένα πλήρες δορυφορικό σύστημα είναι γεγονός. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τέθηκε στις 26/11/2010 σε τροχιά ο δορυφόρος Hylas-1 τον οποίο μετέφερε στο διάστημα το Ariane 5 που εκτοξεύτηκε από την Ευρωπαϊκή βάση στη γαλλική Γουιάνα.
Το 53ο Ariane 5 που εκτοξεύτηκε από το Κούρου της Γαλλικής Γουιάνα στις 15:39 τοπική ώρα (20:39 ώρα Ελλάδος)μετέφερε ακόμη ένα δορυφόρο τηλεπικοινωνιών, τον Intelsat-17 ο οποίος αντικατέστησε έναν παλαιότερο.

Το Hylas-1 ανήκει και θα λειτουργήσει από την βρετανική εταιρεία Avanti Communications plc, και τα βασικά στοιχεία του ωφέλιμου φορτίου του σχεδιάστηκαν από την EADS Astrium (την εμπορική προέκταση του ΕΟΔ) στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES. Ο δορυφόρος θα προσφέρει προηγμένη τεχνολογία στην παροχή καινοτόμων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.
Ο Hylas-1 (Highly Adaptable Satellite ή Εξαιρετικά Προσαρμοζόμενος Δορυφόρος), βάρους 2,6 τόνων θα επιτρέπει σε 350.000 συνδρομητές να συνδέονται στο Διαδίκτυο με ταχύτητα έως 10 Mbps.
Βασίστηκε σε τεχνολογία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Astrium, θυγατρικής του ευρωπαϊκού ομίλου αεροδιαστημικών συστημάτων EADS.
Ο Hylas είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους δορυφόρους που μπορούν να αλλάζουν τη συχνότητα και την ισχύ των πομπών μετάδοσης (στη ζώνη Ka), ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής που εξυπηρετεί.

«Ο δεύτερος δορυφόρος μας βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και πρόκειται να εκτοξευτεί σε περίπου 15 μήνες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Avanti Ντέιβιντ Ουίλιαμς

Εντός των επόμενων 24 μηνών, δύο παρόμοιες πρωτοβουλίες με εταιρίες δορυφορικών υπηρεσιών, την Inmarsat και Hispasat, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και θα εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και των πολιτών της Ευρώπης.

Η εταιρεία θα έχει πάντως να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της Eutelsat, η οποία πρόκειται να εκτοξεύσει τον δικό της αντίστοιχο δορυφόρο στις 20 Δεκεμβρίου.

Η Ελληνική αμεριμνησία για το ΕΣΠΑ

Τoυ ΝΙΚΟΥ ΖΑΒΡΑ | ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τελεσίγραφο για άμεση κατάργηση της γραφειοκρατίας που μπλοκάρει τα έργα και καθυστερεί την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων θέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι κοινοτικές υπηρεσίες ζητούν να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πρόοδο των έργων και την απορρόφηση των δεσμευμένων κονδυλίων για την περίοδο 2007-2013, αλλά κυρίως για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας που δημιουργούν σημαντικές εμπλοκές στην υλοποίηση των έργων.

Επαφές
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο από στελέχη της Ε.Ε. που είναι σε συνεχείς επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα των έργων. Μάλιστα, υπάρχει συχνή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των συναρμοδίων φορέων προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές έρευνες και δικαστικές εμπλοκές καθυστερούν μήνες, ακόμα και χρόνια την υλοποίηση έργων, μικρών και μεγάλων, σε όλη την ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας αδιέξοδα στους χρόνους απορρόφησης των δεσμευμένων κοινοτικών πόρων. Και ενώ η κυβέρνηση δια στόματος αρμοδίων υπουργών έχει προαναγγείλει κατ΄ επανάληψη ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα, οι ρυθμίσεις παραμένουν στα συρτάρια.
Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αδυνατούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν, στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, να μην απορροφώνται οι κοινοτικοί πόροι για έργα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Θεωρούν τους πόρους αυτούς ευκαιρία για την Ελλάδα αφού η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων από τράπεζες για αναπτυξιακά έργα είναι απαγορευτικά ακριβή.
Οι κοινοτικοί, σε επαφές τους με στελέχη της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν άμεσα τους εγκεκριμένους κοινοτικούς πόρους αφού τα χρονικά όρια είναι αυστηρά σε αυτή τη χρηματοδοτική περίοδο.

Δεσμεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο με την τρόικα προβλέπονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και την εφαρμογής του νόμου 3840/2010 (σκοπός του οποίου είναι η αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων, η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, με στόχο την ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων και τη διοχέτευσή τους σε έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος) για τη δημιουργία «γρήγορης παραγωγής έργου».

Στόχοι
Η συμμόρφωση προς τους στόχους απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής θα μετράται με πιστοποιημένα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται επιτελικό σύστημα παρακολούθησης έργων που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει «να συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των Α) μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών Β) περιβαλλοντικών έργων, Γ) εργαλείων χρηματοπιστωτικών τεχνικών Δ) μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας της αυξημένη τεχνική βοήθεια».

Στο 12,1% η απορρόφηση κονδυλίωνΠαρά τις δεσμεύσεις αυτές η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα. Τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος έχει απορροφηθεί το 12,1% των κονδυλίων. Συγκεκριμένα, το σύνολο του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 - 2013 είναι 31,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,2 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα αποτελούν την εθνική συμμετοχή. Από τα 31,9 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 3,17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για το τρέχον έτος, αλλά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμοί εξπρές για να σωθούν τα κονδύλια. Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων (δηλαδή των υπογεγραμμένων συμβάσεων έτοιμων για έναρξη) δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, ενώ δεν υπάρχει και «περίσσεια» πόρων για την εθνική συμμετοχή.