Wednesday, December 1, 2010

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού για επενδύσεις και η αντιμετώπιση τους από το κράτος

Το άρθρο μας ήρθε προς δημoσίευση απο τον συντάκτη του Blog Nea Oikonomiki 


Η αξιοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στη αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει η χώρα μας, είναι μια πρωτοβουλία η οποία πρέπει να προχωρήσει και να στηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί κατά καιρούς με ομάδες επιχειρηματιών, οι οποίοι του επεσήμαναν με τη σειρά τους, τους ενδοιασμούς τους για την προσπάθεια αυτή.

Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της χώρας μαζί με την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την προέλκυση και την οποιαδήποτε ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με την δημόσια διοίκηση, την παιδεία, αλλά και της γενικότερης νοοτροπίας που υπάρχει στην Ελλάδα.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την γνώση τους για τις απαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να επιτευχθεί η ανόρθωση της οικονομίας.

Ως εδώ, όλα καλά. Σωστές οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις για την αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς, που έχουν καταξιωθεί στον επιχειρηματικό χώρο και έχουν την δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, αν και όλα αυτά τα χρόνια, 35 χρόνια τώρα μετά την μεταπολίτευση, ελάχιστοι έχουν επενδύσει και στα αλήθεια ακόμα λιγότεροι έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας μια επένδυση για τους λόγους που προαναφέραμε. Αυτή η λυπηρή διαπίστωση πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί αποτύχαμε σε αυτόν τον τομέα. Γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ως κράτος, και να εκμεταλλευτούμε – με την καλή έννοια – το ισχυρό «χαρτί» των Ελλήνων επιχειρηματιών του εξωτερικού? Γιατί να τους θυμόμαστε μόνο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσαμε για αυτούς?
Το έμ­πρακτο ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού στην σύγχρονη Ελλάδα, αποτελεί όχι μόνο αυτονόητη εθνική επιταγή, αλλά και ζωτική ανάγκη: Οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι που πρόκοψαν και διακρίθηκαν χάρη στην προσωπική τους αξία και στην προσωπική τους προσπάθεια, αλλά και οι άγνωστοι απόγονοι μεταναστών, που πιστεύουν και με διαφόρους τρόπους δείχνουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι και γι’ αυτούς «πατρίδα» – όλοι αυτοί αποτελούν ένα σταθερό και για αυτό πολύ σημαντικό στοιχείο συλλογικής (εθνικής) αυτοπεποίθησης, ίσως το μοναδικό, στην πολύπλευρη κρίση από την αδιέξοδη εσωστρέφεια που διέρχεται σήμερα η χώρα μας.

No comments: