Sunday, November 28, 2010

Aung San Suu Kyi

Του Γιάννη Μπαξεβάνη | nuova marea ltd

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα νέα σε παγκόσμια κλίμακα για το μήνα που φεύγει είναι η απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi μετά από πολύχρονη κατ οίκον περιορισμό.

Η Aung San Suu Kyi είχε κερδίσει τις εκλογές στην Βιρμανία το 1990 με το κόμμα National League for Democracy, αλλά το στρατιωτικό καθεστώς δεν της επέτρεψε ποτέ να αναλάβει την εξουσία. Έχει ζήσει σε κατ’ οίκον περιορισμό τα 15 από τα 21 τελευταία χρόνια της ζωής της.

Το 1991 τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης.

11/02/2010 Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi
Η αντιμετώπιση της περίπτωσης της Βιρμανίας/Μιανμάρ και του μαρτυρίου των 50 εκατομμυρίων κατοίκων της συζητήθηκε στο ΕΚ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, εν όψει των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν εφέτος, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις για την απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ ηγέτιδος και συμβόλου της αντιπολίτευσης, Aung San Suu Kyi, που κρατείται σχεδόν αδιάλειπτα σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και δύο δεκαετίες.
Κατόπιν όλων αυτών το ΕΚ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, η άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές που της έχει επιβληθεί, ο σεβασμός στοιχειωδών πολιτικών ελευθεριών και η προστασία των αμάχων στις συγκρούσεις με τους ένοπλους Καρέν. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την υπηρεσία διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει την απόφασή της να περιορίσει εκ νέου τη βοήθεια προς τους περίπου 140.000 πρόσφυγες που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων Βιρμανίας-Ταϊλάνδης.

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η Aung San Suu Kyi ανακηρύχτηκε από το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ειδική Επίτιμη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Ο Bono μετά την απελευθέρωση της Βιρμανής πολιτικού είπε στο CNN:
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την χαρά του για την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, από το στρατιωτικό καθεστώς, τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχοντας ζήσει πρόσφατα ένα δικτατορικό καθεστώς, κατανοούν απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών. Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.
Η απελευθερωθείσα ηγέτιδα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του. Τόνισε μάλιστα ότι πάντα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ ο κ. Παπανδρέου της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή.


Ο καλλιτεχνικός κόσμος στο πλευρό της Aung San Suu Kyi
Οποιος παρακολούθησε τη συναυλία των U2 το καλοκαίρι στην Αθήνα γνωρίζει οτι η περιοδεία ήταν αφιερωμένη στην Aung San Suu Kyi, μια κίνηση που την έκανε γνωστή στα εκατομύρια των θεατών τους ανά τον κόσμο.  

"Είναι κάτι σαν τον Mandela της εποχής μας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που είναι πια ελεύθερη. Είναι χαρισματικός άνθρωπος και ο αγώνας της την έκανε σύμβολο."
Στο άλμπουμ τους, "All That You Can't Leave Behind", είχαν γράψει για την Βιρμανή πολιτικό το τραγούδι "Walk On".


 


No comments: