Thursday, December 2, 2010

Στόχος οι 4000 MW από αιολική ενέργεια μέχρι το 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών έχει θέσει ως προτεραιότητα της τον στόχο του «20-20-20», δηλαδή 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και 20% αύξηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η αιολική ενέργεια προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στη χώρα μας γίνονται, με αργούς ωστόσο ρυθμούς, τα αναγκαία βήματα προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους.

Μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ αιολικά πάρκα ισχύος 1200 MW. Ο στόχος που θέτει ο νέος νόμος του 2010 είναι 4000 MW μέχρι το 2014 και 7000 MW, μέχρι το 2020.
«Ο αριθμός των αιολικών πάρκων δεν είναι ικανοποιητικός, έχουμε περάσει πολλές περιπέτειες, αλλά τώρα οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί και κάποια στιγμή θα πετύχουμε τους στόχους μας», δηλώνει ο Θεόδουλος Πασχαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της KTISTOR A.E.
Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου κατασκευάζονται αιολικά πάρκα οι οποίες καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, μπλοκάρουν συχνά επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

«Έχουν ακουστεί πολλά σε σχέση με τα αιολικά πάρκα, που έχουν ενισχύσει την ανησυχία των κατοίκων των περιοχών όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, τα οποία δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση. Όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του θορύβου. Η στάθμη θορύβου από μία ανεμογεννήτρια είναι περίπου 40 με 45 ντεσιμπέλ, δηλαδή όσος είναι ο θόρυβος σε ένα μέσο καθιστικό μια επαρχιακής πόλης», επισημαίνει ο κ. Πασχαλίδης.

Η KTISTOR A.E. ειδικεύεται στον τομέα των κατασκευών, των δημοσίων έργων και των ενεργειακών έργων, όπως είναι η κατασκευή αιολικών πάρκων.
Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου δυόμισι φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από τη Σουηδία. Οι Έλληνες πληρώνουν τεράστια ποσά για να αγοράζουν ενέργεια και την ίδια ώρα η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στην αντίπερα όχθη, μόνο το 4% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικού. Το «κλίμα» δεν θυμίζει καθόλου τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης πέρυσι, όταν όλες οι υψηλές προσδοκίες των συμμετεχόντων διαψεύστηκαν, αφού δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία. Μετά από την αποτυχία της Κοπεγχάγης, ο πήχυς των προσδοκιών για τη Σύνοδο του Κανκούν είναι πολύ πιο χαμηλά.

No comments: