Friday, March 25, 2011

LUSH LIFE - Eva Kesselring

Voodoo Chile (Jimi Hendrix) by George Contrafouris & Baby Trio

Σάββατο 26 Μαρτίου " η Ώρα της Γης "

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη».

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.


Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;

Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.

Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, ξεπεράστε τη μία ώρα.
Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό
!

Προβληματίζει η πορτογαλική κρίση

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Εντονο προβληματισμό στα θεσμικά όργανα και στους ηγέτες της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, μετά την πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες.
Ο κίνδυνος νέας αναταραχής στην Ευρωζώνη είναι πλέον ορατός, ενώ η νέα χθεσινή υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, από τον οίκο Fitch, επιδεινώνει την κατάσταση.

Οπως ήταν φυσικό, οι εξελίξεις αυτές κυριάρχησαν στις εργασίες της πρώτης ημέρας της εαρινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισκιάζοντας τα άλλα θέματα και, κυρίως, το περιεχόμενο της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.

Tuesday, March 22, 2011

Μειωμένες κατά 25% οι ζημίες στις ΔΕΚΟ

Μειωμένες κατά 25% είναι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ οι ζημίες 15 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Μείωση 32% στα έξοδα και κατά 14% στο συνονολικό αριθμό των εργαζομένων.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα μηνιαία στοιχεία εσόδων, εξόδων και απασχόλησης για 15 ΔΕΚΟ που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ, τον Ιανουάριο του 2011 παρουσιάζεται μείωση των ζημιών των εταιρειών κατά 25%, στα 33,4 εκατ. ευρώ, έναντι 44,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

Επίσης παρουσιάζεται συγκράτηση του συνόλου των εξόδων των εταιρειών της τάξης του 32%. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη:

- Μείωση κατά 31% το 2011 των δαπανών μισθοδοσίας, αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν.3899/10, της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων καθώς της εφαρμογής του Ν. 3845/10 με έναρξη ισχύος από 1/6/2010.
- Μείωση κατά 33% το 2011 των αμοιβών και εξόδων τρίτων.
- Μείωση των τόκων το 2011 κατά 64%.


Προϋπολογισμός: Στο 9,1% η μείωση των εσόδων το α' δίμηνο

Μείωση 9,1% παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριου - Φεβρουάριου 2011 και ανήλθαν σε 7.950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Τα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στις 11 Μαρτίου έκαναν λόγο για μείωση 9,2%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των εσόδων οφείλεται στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 414 εκατ. ευρώ στο τρέχον δίμηνο.

Το ίδιο δίμηνο το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 1.024 εκατ. ευρώ, ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1.079 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 8,5%, κυρίως, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της μη επανάληψης στην περίοδο αυτή συγκεκριμένων αποδόσεων μέτρων, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης από την εκτιμώμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) – Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και λοιπές διατάξεις»

Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) – Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και λοιπές διατάξεις». Με το σχέδιο νόμου αντικαθιστούμε το έκτο κεφάλαιο του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) που αναφέρεται στη διαδικασία συνδιαλλαγής, η οποία πλέον μετονομάζεται σε προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.

Αναμορφώνουμε τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της. Έτσι, διευκολύνεται η δυνατότητα διάσωσής τους.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη με υλικό και μελέτες για την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση

Το εκπαιδευτικό υλικό και οι μελέτες που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ) βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα σε μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Με μία απλή αναζήτηση στον δικτυακό τόπο http://repository.edulll.gr , κάθε χρήστης μπορεί πλέον να βρει χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, να διαβάσει μελέτες και εκθέσεις, να ξεφυλλίσει βιβλία και εγχειρίδια, να δει σχετικά βίντεο και παρουσιάσεις από ημερίδες και συνέδρια.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, η οποία υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), προσφέρει εύκολη πλοήγηση και απλή και σύνθετη αναζήτηση, ενώ ήδη από την αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του τομέα της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης για τα οποία έγιναν κρίσιμες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του Β' και Γ' ΚΠΣ.

«Δημόκριτος": ανέπτυξε τον πρώτο ολοκληρωμένο προγραμματιστή διαδρομών

Τον πρώτο ολοκληρωμένο «Προγραμματιστή Διαδρομών» (Journey Planner) για την Αθήνα και τη Μαδρίτη ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Στέλιου Θωμόπουλου στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η ανάπτυξη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OPTI-TRANS, του οποίου ο «Δημόκριτος» είναι συντονιστής και το οποίο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα GSA.

Ο OPTI-TRANS Journey Planner περιλαμβάνει όλα τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, όπως μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακό, καθώς επίσης ταξί και περπάτημα, ενώ στη Μαδρίτη περιλαμβάνει λεωφορεία, μετρό, ταξί, συνεπιβίβαση ιδιωτικών αυτοκινήτων (dynamic car sharing - DRS) και περπάτημα.

Ο Προγραμματιστής Διαδρομών ΟPTI-TRANS, χάρη στον ισχυρό αλγόριθμό του, παρέχει σε ελάχιστο χρόνο τις καλύτερες δυνατές συνδυαστικές λύσεις για τη χρήση των μέσων μεταφοράς από ένα σημείο αναχώρησης προς ένα σημείο προορισμού και ενσωματώνει τη χρήση GPS για την αυτοματοποιημένη εισαγωγή της αφετηρίας μιας διαδρομής. Παρέχει επίσης αναλυτική περιγραφή όλων των ενδιάμεσων στάσεων κατά μήκος της διαδρομής είτε στο χάρτη είτε σε μορφή κειμένου.

Sunday, March 20, 2011

Απολογισμός της "εταιρικής σχέσης" Βερολίνου και Αθήνας

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της προ έτους κοινής διακήρυξης Παπανδρέου-Μέρκελ για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ανάλογες συνεργασίες η Γερμανία διατηρεί με τη Γαλλία και την Πολωνία. Στις χθεσινές συναντήσεις έγινε ένας απολογισμός δράσεων μέχρι σήμερα και επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι της μελλοντικής συνεργασίας. Ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές μετά το τέλος των συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξήρε το “πολύ καλό”, όπως είπε, κλίμα που επικράτησε: “Υπήρχε μια πλήρης αναγνώριση της προσπάθειας της Ελλάδας και μία πλήρης έκφραση της συμπαράστασης σε αυτήν την προσπάθεια. Και ένας από τους λόγους που έδωσε η Ελλάδα αυτή τη μάχη με επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι και γιατί υπάρχει αυτή η αναγνώριση.”