Sunday, January 13, 2013

Διαθεσιμο το Ubuntu Phone μεχρι τα τελη του 2013

Ένας νέο μέλος πρόκειται να προστεθεί στην λίστα των λειτουργικών συστημάτων για smartphone. Στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του επόμενου έτους, το 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα με Ubuntu, ανακοίνωσε από το Λονδίνο η Canonical. Το ελεύθερο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο στο PC θα δώσει ζωή και σε smartphone. Νωρίτερα, smartphone με Android θα φορέσουν την δημοφιλέστερη διανομή Linux για να τρέχουν Android αλλά και Ubuntu όταν συνδέονται σε μεγάλη οθόνη (Ubuntu for Android).

Αυτό που προτείνει η Canonical είναι το Ubuntu Phone. Η οθόνη κλειδώματος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, είπε κατά την παρουσίαση ο Μαρκ Σάτλγουορθ, αλλά καλωσόρισμα στα συσσωρευμένα μηνύματα, κλήσεις ή ενεργός πίνακας ενημέρωσης για τον διαθέσιμο χρόνο ομιλίας του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας. Κάθε πλευρά της οθόνης κρύβεται για να απελευθερώσει τον πολύτιμο χώρο της οθόνης ενός smartphone και όταν αγγίζεται αποκαλύπτει κάποιας μορφής λειτουργικότητα, χωρίς να χρειαστεί το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου και χωρίς περιορισμό στην πρόσβαση οποιουδήποτε app. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει στην αριστερά πλευρά τα app που χρησιμοποιεί συχνά, αγγίζοντας δεξιά επιστρέφει στα app που εκτελούνται, πάνω αλλάζει τις ρυθμίσεις, κάτω βλέπει τις επιλογές λειτουργιών για το τρέχον app.

Η αναζήτηση είναι διευρυμένη και ενιαία -τα αποτελέσματα είναι ομαδοποιημένα ανάλογα με την πηγή (π.χ. βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, αποτελέσματα από το WWW, μουσική από την συλλογή). Με ένα άγγιγμα επιτυγχάνεται επίσης η πρόσβαση στις εφαρμογές ή το υλικό που χρησιμοποιεί συχνά ο χρήστης (όπως τις επαφές, τα βίντεο ή τη μουσική).

Στα Ubuntu phone θα τρέχουν τα λεγόμενα Web apps και HTML5 -που εκτελούνται σε οποιαδήποτε συσκευή- αλλά και τα λεγόμενα native apps που θα αναπτύσσονται για να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες του hardware -με την Canonical να δίνει ιδιαίτερα σημαντικά τα games.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται η δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει κάτι ο χρήστης επιλέγοντας στα γρήγορα με ένα swap από τα αριστερά το app που θέλει (π.χ. για να ρίξει μια ματιά στο Facebook) και να επιστρέψει στο app που χρησιμοποιούσε κυρίως με ένα swap από την δεξιά. Επίσης, από την μπάρα των ενημερώσεων στην επάνω πλευρά, ο χρήστης θα μπορεί να επεμβαίνει σε επιμέρους ρυθμίσεις άμεσα χωρίς να μεταβαίνει στην οθόνη των ρυθμίσεων.

Εκτός από το Ubuntu phone, η Canonical πρόκειται να διαθέσει νωρίτερα το Ubuntu for Android, που θα εγκαθίσταται πάνω σε smartphone με Android. Με αυτό τον τρόπο, όταν το smartphone τοποθετείται σε dock και συνδέεται σε μεγάλη οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι εκκινεί το Ubuntu desktop και επιτρέπει όχι μόνο την αξιοποίηση του smartphone ως υπολογιστή με Ubuntu desktop αλλά και των λειτουργιών του τηλεφώνου στην μεγάλη οθόνη.

In.gr Τεχνολογία

Google Chrome 24, διαθέσιμη και ταχυτερη η τελική έκδοση

Η νέα έκδοση του Google Chrome είναι πλέον διαθέσιμη για download (ή update για όσους έχουν εγκατεστημένο τον browser) με τις καθιερωμένες αναβαθμίσεις ασφαλείας και επιδιορθώσεις μικροπροβλημάτων, και ελάχιστα νέα χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, η έκδοση Google Chrome 24 φέρνει ταχύτερη JavaScript (κατά 30%), υποστήριξη του MathML (για την απεικόνιση μαθηματικών τύπων) και λειτουργία προτεινόμενων bookmarks όταν πληκτρολογείτε κάτι στη μπαρα διευθύνσεων.



Οι anonymous ζητουν ν´ αναγνωριστούν επισήμως οι επιθέσεις DDoS σαν μιαεπίσημη μορφή διαμαρτυρίας

Η διασημότερη ομάδα hackers, οι Anonymous ζήτησαν απο τον “λευκό οίκο” στην Αμερική μέσω ενός κυβερνητικού φορουμ, να αναγνωριστούν επισήμως οι επιθέσεις DDoS σαν μια επίσημη μορφή διαμαρτυρίας, παρόμοια με τις διαδηλώσεις και ταυτόχρονα να σβυστεί απο τα αστυνομικά μητρώα των καταδικασμένων για DDoS το παράπτωμα αυτό.

Έχει αξία να αναλύσουμε λίγο με πρακτικό τρόπο τι είναι η DDoS γιατί με την πρώτη ματιά κανείς ίσως βγάζει ενα γρήγορο συμπέρασμα πως οι anonymous απλα κάνανε μία ακραία (χ)ακτιβιστική προταση.

Η DDoS (Distributed Denial of Service) είναι μία απο τις τεχνικές των hackers μέσω της οποίας θέτουν ένα διακομιστή(πχ εναν web server) εκτός λειτουργίας, αλλά σε αντίθεση με την απλή DoS(Denial of Service), αυτο γίνεται διασκορπισμένα κάνοντας απο πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές πολλαπλές συνδέσεις προς τον διακομιστή-στοχο.

Ένα απλό και γνωστό παράδειγμα DDoS στην χώρα μας είναι όταν “πέφτει” τις ώρες αιχμής το taxisnet της εφορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εξυπηρετητής δέχεται περισσότερα αιτήματα από όσα μπορεί να διαχειριστεί.

Έστω τώρα για παράδειγμα πως σκόπιμα, μια ομάδα διαδηλωτών, δώσει διαδικτυακό ραντεβού για να “ρίξει” το taxisnet, τι διαφορά έχει απο το να είναι μαζικά έξω απο μία εφορία και να εμποδίζει την λειτουργία της?

Οι άποψη των anonymous είναι πως είναι το ίδιο πράγμα με την μόνη διαφορά πως η διαδήλωση μέσω DDoS είναι virtual!

Πηγή:techit.gr